Ξανθός: Δεν υπάρχει σχέδιο πρόληψης εξάπλωσης του κορονοϊού σε γηροκομεία

Ξανθός: Δεν υπάρχει σχέδιο πρόληψης εξάπλωσης του κορονοϊού σε γηροκομεία
Ο Ανδρέας Ξανθός. Φωτό αρχείου. Eurokinissi

"Ας κινηθεί επιτέλους η κυβέρνηση με σοβαρό και συγκροτημένο τρόπο, αντί να παρεμβαίνει "πυροσβεστικά" και εκ των υστέρων", σημείωσε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

Για απουσία σχεδίου πρόληψης για κλειστές δομές και πληθυσμούς ειδικής ευαλωτότητας, όπως οι φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία, προνοιακά ιδρύματα ή προσφυγικά camps, οι άστεγοι και οι τοξικοεξαρτημένοι, κατηγορεί την κυβέρνηση ο Ανδρεάς Ξανθός με αφορμή τα κρούσματα σε γηροκομείο στο κέντρο της Αθήνας.

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν είχε κανένα σχέδιο στοχευμένων προληπτικών ελέγχων του προσωπικού και των φιλοξενούμενων ούτε ενισχυμένη υγειονομική εποπτεία των δομών» και προσθέτει ότι «για ακόμη μία φορά τα κυβερνητικά αντανακλαστικά ήταν ανεπαρκή και καθυστερημένα». Προσθέτει ότι γι’ αυτόν τον λόγο η συρροή περιστατικών Covid-19 σε τέτοιες δομές «πληθαίνει καθημερινά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το γηροκομείο στο κέντρο της Αθήνας, όπου κυνικά παραδέχθηκαν πως έχουν νοσήσει εργαζόμενοι εδώ και δύο εβδομάδες».

Ο πρώην υπουργός Υγείας σημειώνει, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου των Λοιμώξεων (ECDC) συνιστά ως «κλειδί» για τον έλεγχο της πανδημίας τα εξής: Γρήγορο εντοπισμό κρουσμάτων με γενικευμένο testing. Επάρκεια ανθρώπινου δυναμικού στο σύστημα Υγείας. Στοχευμένη πρόληψη σε ευάλωτα άτομα και στο υγειονομικό προσωπικό.

«Ας κινηθεί επιτέλους η κυβέρνηση με σοβαρό και συγκροτημένο τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση, αντί να παρεμβαίνει “πυροσβεστικά” και εκ των υστέρων. Τώρα, πριν να είναι πολύ αργά».

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα