Ξεκίνησε η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - Βορείου Μακεδονίας

Βόλτα στην παλιά και την νέα πόλη των Σκοπίων στην Βόρεια Μακεδονία. Στην μια πλευρά της γέφυρας στον Μουσουλμανικό τομέα και στην άλλη την πιο Ευρωπαϊκή.
Βόλτα στην παλιά και την νέα πόλη των Σκοπίων στην Βόρεια Μακεδονία. Στην μια πλευρά της γέφυρας στον Μουσουλμανικό τομέα και στην άλλη την πιο Ευρωπαϊκή. EUROKINISSI

Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι στυην πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον στρατηγικό σύμμαχο που πλέον απέκτησε η Ελλάδα.

Την έναρξή μιας στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας σηματοδοτεί, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η σημερινή πρώτη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στα Σκόπια, μετά τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

«Επομένως δεν μιλάμε απλά για την πρώτη επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια του Έλληνα πρωθυπουργού, αλλά μιλάμε για την πρώτη επίσκεψη που συνοδεύεται από την καθιέρωση μιας στρατηγικής συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Άρα, η Ελλάδα αποκτά έναν άλλον ακόμα στρατηγικό σύμμαχο στην περιοχή και γι' αυτό μίλησε ο κ. Τσίπρας για μακρόπνοη στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών», επισημαίνουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.

Επίσης, με την καθιέρωση σχέσεων όλων των υπουργείων μεταξύ τους (σήμερα ήταν δέκα υπουργοί από κάθε χώρα, ενώ θα ακολουθήσουν επισκέψεις και συναντήσεις και άλλων υπουργών) αποκτούν άμεση επαφή τα υπουργεία μεταξύ τους κι αυτό βοηθάει στον καλύτερο έλεγχο της Συμφωνίας των Πρεσπών, τονίζουν.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, σημειώνουν οι διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όλα τα επίπεδα ελέγχου και παρακολούθησης της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως για παράδειγμα:

-Στην επιτροπή που συμμετέχει ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης για τα σχολικά βιβλία και τους χάρτες. Εκεί συμφωνήθηκε να μην αναδεικνύουν οι χάρτες στοιχεία αλυτρωτισμού και να αλλάξουν οι αναφορές στην Αρχαία Μακεδονία, ώστε να εντάσσονται στο κεφάλαιο Αρχαία Ελλάδα.

-Στην επιτροπή για τα εμπορικά σήματα η οποία καθιερώνεται από τα μέσα του Μαΐου.

-Στην Κοινή Επιτροπή Οικονομικών Θεμάτων στην οποία από την ελληνική πλευρά είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης.

Για την παρακολούθηση της υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών υπάρχει δομή στο υπουργείο Εξωτερικών.

Στη θέση του Γραφείου Σύνδεσης στη Βόρεια Μακεδονία ιδρύεται ελληνική πρεσβεία, η οποία θα ενισχυθεί με τρεις διπλωμάτες επιπλέον.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε πόσο θετικό είναι το ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφεραν να αλλάξουν πράγματα και που μπορεί να υπάρχει παρέμβαση.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή στις διαφημίσεις, στην προβολή των προϊόντων και του τουρισμού της Βόρειας Μακεδονίας, ώστε όταν αναφέρεται στη χώρα η τοποθεσία να είναι η Βόρεια Μακεδονία. Αυτό είναι και υποχρέωση με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Ζάεφ απάντησε θετικά στον κ. Τσίπρα και δεσμεύτηκε ότι στο ζήτημα της γενικότερης διαφήμισης προϊόντων θα γίνουν διορθώσεις, ώστε η τοποθεσία προέλευσης να είναι η Βόρεια Μακεδονία.

Αφορμή για αυτή την παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού στάθηκαν τα όσα έγιναν στην Έκθεση του Βερολίνου και τα όσα είπαν Έλληνες επιχειρηματίες στη συνάντηση που είχαν με τον κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, όπου έθεσαν διάφορα ζητήματα, όπως αυτό με τα κρασιά.

Το επίμαχο ζήτημα αυτή την περίοδο για την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας είναι η εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο κ. Τσίπρας εκφράζει σε κάθε περίπτωση την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βόρεια Μακεδονία, Αλέξης Τσίπρας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τσίπρας από Βόρεια Μακεδονία: "Κάνουμε πράξη την ιστορική και πατριωτική μας ευθύνη"

Μυλωνάς: Τώρα οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να επεκταθούν καλύτερα στη Βόρεια Μακεδονία

Ενέργεια, άμυνα και επιχειρήσεις στο επίκεντρο των συμφωνιών που υπέγραψαν Τσίπρας - Ζάεφ

SHARE:

24Media Network