Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τα φάρμακα - Κόντρες και ένταση στη Βουλή

ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ// ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ.(EUROKINISSI-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ// ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ.(EUROKINISSI-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα ολοκληρώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία για τις τιμές των φαρμάκων. Μεγάλη ένταση για τα διαδικαστικά

Ολοκληρώθηκε στη Βουλή η ονομαστική ψηφοφορία του υπουργείου Υγείας για τις τιμές των φαρμάκων. Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου.

Με 164 Ναι, 72 Όχι και 10 παρών σε σύνολο 246 παρόντων βουλευτών υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τα φάρμακα.

Την τροπολογία καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, αφότου απορρίφθηκε η πρότασή του για ψήφιση της τροπολογίας ανά άρθρο, δεδομένου του ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αντιτίθεται μονάχα στη ρύθμιση για τα φάρμακα, και όχι στα υπόλοιπα άρθρα, που αφορούν ενοποιήσεις νοσοκομείων, επικουρικούς γιατρούς και θέματα του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης.

Ο προεδρεύων Ιωάννης Τραγάκης κατέστησε σαφές ότι βάσει του Κανονισμού δεν θα προηγηθεί συζήτηση ουσίας, καθώς η αιτιολόγηση της ψήφου των κομμάτων έχει γίνει σε προηγούμενη συνεδρίαση.

Άδωνις:Ευχαριστώ τον ΣΥΡΙΖΑ...

Να ανασκευάσει αναφορικά με το θέμα της νομιμότητας της ψηφοφορίας ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως είπε, καταγράφεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάποια εταιρεία στα δικαστήρια. "Είμαι βέβαιως ότι σας ξέφυγε.." αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Υγείας, ευχαρίστησε τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Παρόλο που ο αρχηγός ας με κατηγόρησε ως τον χειρότερο υπουργό υγείας, σήμερα ψηφίσατε τις 4 από τις 5 τροπολογίες. Άρα,  προφανώς κάτι καλό έχω κάνει κι εγώ, ίσως δεν το γνώριζε χθες ο κ. Τσίπρας και το κατάλαβε σήμερα, γιατί και αυτός ψήφισα ναι στις 4 από τις 5 τροπολογίες".  "Είναι σημαντική για μένα η υποστήριξη του κ. Τσίπρα..." προσέθεσε.

Αναφερόμενος στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, να καταψηφίσει τη διάταξη για τα φάρμακα, έκανε λόγο για κολοσσιαίο σφάλμα που έκανε.

"Είναι δικό σας πρόβλημα. Το να αλλάξουμε τη διαδικασία που ψηφίζουμε τις τροπολογίες θα ήταν και δικό μας μας πρόβλημα, είπε.

Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι έπεσε τελείως έξω αναφορικά με την τροπολογία για τα φάρμακα γιατί πίστευε ότι θα ψηφιστεί από όλα τα κόμματα.  "Έλεγα ότι θα περάσει σε ένα μονόστηλο των εφημερίδων, γιατί δεν πίστευα ότι θα υπήρχε κόμμα που θα έλεγε ότι δεν ψηφίζει για να μειωθεί η τιμή των φαρμάκων", σημείωσε. Ενώ, έστρεψε τα βέλη του κατά του Παναγιώτη Λαφαζάνη, τονίζοντας ότι τον εντυπωσίασε, καθώς δεν περίμενε ότι θα υπερασπιζόταν το εθνικό αστικό κεφάλαιο.

"Η ιστορία θα γράψει ότι καταψήφισε μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και η Τζάκρη" κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Κόντρα για τη διαδικασία. Ναι στα 4 άρθρα ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι στο 5ο για την μείωση των τιμών

Την ονομαστική ψηφοφορία είχαν ζητήσει οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι δηλώνουν υπέρ της τροπολογίας. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής ζήτησε να γίνει ξεχωριστή ψηφοφορία για κάθε ένα από τα πέντε άρθρα της τροπολογίας δεδομένου ότι το κόμμα του διαφωνεί μόνο με το άρθρο για την τιμολόγηση των φαρμάκων. Το αίτημα του δεν έγινε δεκτό από τον κ. Τραγάκη.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επέμειναν να ψηφίζουν "ναι" στα 4 πρώτα άρθρα και "όχι" στη μείωση των φαρμάκων. Εκ παραδρομής, ο κ. Καραγιαννίδης του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε ανάποδα με τον κ. Τραγάκη να τον διορθώνει.

Δεν θεωρεί νόμιμη την ψηφοφορία για την τροπολογία για τα φάρμακα ο ΣΥΡΙΖΑ με δήλωση Λαφαζάνη

Σφοδρή ήταν η αντίδραση και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος κατήγγειλε ότι η διαδικασία είναι κατά παράβαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, καθώς οι βουλευτές εξαναγκάζονται να πουν ή ναι σε όλα ή όχι σε όλα. Κατηγόρησε, επίσης, το ΠΑΣΟΚ ότι τεχνηέντως κατέθεσε την πρόταση ονομαστικής.

Στη συνέχεια ο ίδιος διάβασε δήλωση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ:

"Η διεξαχθείσα ψηφοφορία είναι παράνομη ως απολύτως αντικανονιστική και αντισυνταγματική, εφόσον αυθαιρέτως στην συγκεκριμένη τροπολογία συμπεριλαμβάνονται πέντε διαφορετικά άρθρα, στα οποία δεν καταγράψατε τις διαφορετικές ψήφους των βουλευτών μας. Νόμιμο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν υπάρχει και δεν θα γίνει δεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ η φαλκίδευση της ψήφου μας".

"Εμείς δεν ψηφίζουμε τιμές Σαμαρά ή τιμές Τσίπρα. Τις μειώσεις των φαρμάκων τις έκανε το ΠΑΣΟΚ" σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "για να σκεπάσει αυτό που γίνεται, έφτασε στο σημείο να καταθέσει πρόταση εξεταστικής επιτροπής".

Ο Μανώλης Γλέζος ζήτησε τον λόγο και με παρέμβασή του κάλεσε τον υπουργό Υγείας 'Αδωνη Γεωργιάδη να ζητήσει συγγνώμη για όσα έχει πει σε βάρος του κ. Κουρουμπλή.

Η ψηφοφορία προχώρησε μετ΄ εμποδίων, με τους βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να διαμαρτύρονται μεσούσης της ανάγνωσης του καταλόγου των βουλευτών ότι επιχειρείται νόθευση της ψήφου τους, επειδή ψηφίζονται πακέτο τα πέντε άρθρα της τροπολογίας.

Οι φωνασκίες ανάγκασαν τον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη να ανέβει στο βήμα για να προεδρεύσει την ώρα της ψηφοφορίας και να καλέσει τους βουλευτές να μη δημιουργούν τεχνητή ένταση.

"Αρκετά χαλάσαμε την εικόνα του κοινοβουλίου για διαδικαστικό θέμα" επέμεινε ο κ. Μεϊμαράκης όταν βουλευτές από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεναν να απαντούν ότι ψηφίζουν τα άρθρα 1,2,3 και 4 της τροπολογίας, όχι στο άρθρο 5 της ίδιας τροπολογίας, και οι ψηφολέκτες να εγγράφουν "όχι στην τροπολογία".

"Παρών" ψήφισε το ΚΚΕ.

Από τη διαδικασία αποχώρησαν και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής καταγγέλλοντας ότι η διαδικασία είναι παράνομη.

ΑΝ.ΕΛ.

Η απόφαση για κοινή ονομαστική ψηφοφορία για τα δύο θέματα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότη Μαριά.

Ο κ. Μαρίας ζήτησε νωρίτερα από τον προεδρεύοντα Γ.Τραγάκη να εξασφαλίσει τη δυνατότητα ψήφου για την άρση ασυλίας του Δ. Κουκούτση στους βουλευτές των ΑΝΕΛ.

Τελικά, οι βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία της τροπολογίας για τα φάρμακα, όπως δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νότης Μαριάς. "Υπάρχουν αντιφατικά στοιχεία, που άλλα θέλουμε να ψηφίσουμε και άλλα όχι", είπε.

(Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η κυβερνητική τροπολογία: Ποια θα είναι η νέα τιμολόγηση των φαρμάκων

Μητσοτάκης: "Ο Τσίπρας έπαθε φιάσκο με τα φάρμακα και πρέπει να επανορθώσει"

SHARE:

24Media Network