Ζάεφ: Η Ελλάδα δεν μπορεί να μας αρνηθεί πλέον το δικαίωμά μας στην αυτοδιάθεση

Ζάεφ: Η Ελλάδα δεν μπορεί να μας αρνηθεί πλέον το δικαίωμά μας στην αυτοδιάθεση
Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ στη βουλή στα Σκόπια AP

Στην ολομέλεια της Βουλής της πΓΔΜ συζητείται η συνταγματική αναθεώρηση στη Βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Την Παρασκευή ολοκληρώνεται η διαδικασία.

Για “κρυστάλλινη και κατηγορηματική επιβεβαίωση της μακεδονικής ταυτότητας” έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, στην ομιλία του στο κοινοβούλιο των Σκοπίων κατά την επανέναρξη της συνεδρίασης για την συνταγματική αναθεώρηση.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Ζάεφ “Η Ελλάδα δεν μπορεί να μας αρνηθεί πλέον το δικαίωμά μας στην αυτοδιάθεση” και συνέχισε: “Η μακεδονική γλώσσα χρησιμοποιείται σε όλους τους θεσμούς: στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ. αγαπητοί βουλευτές η συνταγματική τροποποίηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί με πλειοψηφία δύο τρίτων. Ολόκληρος ο δημοκρατικός κόσμος έστειλε μήνυμα ότι αυτή η συμφωνία είναι βήμα βγαλμένο από το παρελθόν μας κι ανοίγει την πόρτα για το μέλλον μας”.

Νωρίτερα, η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της πΓΔΜ σχετικά με την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών διεκόπη, εξαιτίας της παραίτησης που υπέβαλε βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος του Ζόραν Ζάεφ (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση-SDSM), προκειμένου να αναλάβει διευθυντής σε δημόσια επιχείρηση και τον ορισμό του αντικαταστατή του, για τον οποίο χρειάστηκαν μερικές ώρες, ώστε να τηρηθούν οι σχετικές διαδικασίες.

Κυβερνητικές πηγές της πΓΔΜ ανέφεραν στο ΑΠΕ, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι η συζήτηση και η σχετική ψηφοφορία στη Βουλή για την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας και του σχετικού εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος θα ολοκληρωθεί κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου και πρόσθεσαν πως η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ φέρεται να εξασφαλίζει στη Βουλή την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές) για τα δύο παραπάνω θέματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα