49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – “Οδηγητή”: Αφιέρωμα σε Σιδηρόπουλο, Άσιμο, Γώγου, Ξυλούρη, Μαχαιρίτσα και Παύλο Φύσσα

49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – “Οδηγητή”: Αφιέρωμα σε Σιδηρόπουλο, Άσιμο, Γώγου, Ξυλούρη, Μαχαιρίτσα και Παύλο Φύσσα
ΚΝΕ

Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Κωτσαντής.

Με σύνθημα «Με το ΚΚΕ για τον σοσιαλισμό, για “να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη” (Ν. Χικμέτ)» το 49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» θα ταξιδέψει σε όλη τη χώρα, ενώ οι εκδηλώσεις του θα κορυφωθούν στις 21, 22 και 23 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, στον χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Χιλιάδες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ ρίχνονται στην όμορφη μάχη της προετοιμασίας των Φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα, ενώ η προσμονή ανεβαίνει για το «τι θα έχουμε» φέτος στον μεγαλύτερο πολιτικό και πολιτιστικό σταθμό της χρονιάς.

Το πρόγραμμα διαμορφώνεται με δυνατά αφιερώματα για δυνατές εμπειρίες. Παρακάτω ρίχνουμε κάποιες πρώτες «ματιές» στο πρόγραμμα των κεντρικών εκδηλώσεων στην Αθήνα, ιδιαίτερα στα αφιερώματα που προγραμματίζονται στις Σκηνές.

 

3 μέρες – 5 σκηνές – 350 καλλιτέχνες

Κεντρική Σκηνή

  • Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη

Αφιέρωμα στο αντιδικτατορικό τραγούδι με αφορμή τα 50 χρόνια από την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβρη του 1973.

Αυτή η περίοδος και ο απόηχός της ενέπνευσαν μία ολόκληρη γενιά καλλιτεχνών. Η αντιδικτατορική πάλη γέννησε σπουδαία μουσική, τραγούδια που χτυπούν ακόμα δυνατά στις καρδιές, στις διαδηλώσεις, στους αγώνες μας.

Επιμέλεια αφιερώματος: Γιάννης Παπαζαχαριάκης.

Συμμετέχουν (μέχρι στιγμής) οι: Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Παπακωσταντίνου, Μαρία Φαραντούρη.

  • Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη

Αφιέρωμα στον αγαπημένο φίλο του Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή», Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

Πέρασαν 4 χρόνια χωρίς τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, όμως η φωνή του είναι πάντα εκεί όταν …«ρίχνουμε κόκκινο στη νύχτα», όπως αναμένεται να γίνει το βράδυ της Παρασκευής. Τα τραγούδια του Λαυρέντη γνωστά και αγαπημένα, τα τραγούδησε ο ίδιος πολλές φορές στη σκηνή του Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» που θα τον τιμήσει.

Επιμέλεια αφιερώματος: Διονύσης Τσακνής.

Συμμετέχουν (μέχρι στιγμής) οι: «Κίτρινα Ποδήλατα», Δήμητρα Παπίου, Μιρέλα Πάχου, Μπάμπης Στόκας, Διονύσης Τσακνής.

  • Σάββατο 23 Σεπτέμβρη

Αφιέρωμα του Οδυσσέα Ιωάννου. Αφού ακόμα …«κρυβόμαστε στη μουσική να βρούμε τη γενιά μας», τα τραγούδια που θα ακουστούν είναι σίγουρο ότι θα ταξιδέψουν σε μία πολύπλευρη και δημιουργική πορεία δεκαετιών τους θεατές.

Επιμέλεια αφιερώματος: Οδυσσέας Ιωάννου.

Συμμετέχουν οι: Ρίτα Αντωνοπούλου, Γιώτα Νέγκα, Μίλτος Πασχαλίδης, Κώστας Τριανταφυλλίδης.

Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων

  • Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη

Αφιέρωμα στους Παύλο Σιδηρόπουλο – Νικόλα Ασιμο – Κατερίνα Γώγου.

Σε συνέχεια του περσινού, ιδιαίτερα επιτυχημένου αφιερώματος στο ελληνικό ροκ, συνεχίζουμε φέτος με τους τρεις «ποιητές» του ροκ. Με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών, στους οποίους περιλαμβάνονται οι Στέλιος Μαγαλιός, Μάρω Μαρκέλλου, Δημήτρης Μητσοτάκης («Ενδελέχεια»), Στέλιος Σαλβαδόρ («Μωρά στη Φωτιά»), Εύα Τσάχρα, Θανάσης Χουλιαράς, Παρασκευάς Θεοδωράκης κ.ά., θα ακουστούν ορισμένα μόνο από τα τραγούδια που άφησαν εποχή. Τρεις ποιητές, τρεις έντονες προσωπικότητες, τρεις καλλιτέχνες πολύπλευροι.

Το αφιέρωμα επιμελείται ο Στέλιος Μαγαλιός.

Μαθητική Σκηνή

  • Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη

Αφιέρωμα με αφορμή τα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τους ναζί εγκληματίες της Χρυσής Αυγής στις 18/9/2013. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να λείπει ξεχωριστή μέρα αφιερωμένη στον αντιφασίστα μουσικό Παύλο Φύσσα. Θα αντηχήσουν συνθήματα όπως «Μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά!», υπενθυμίζοντας ότι με τον φασισμό δεν ξεμπερδεύουμε οριστικά αν δεν ξεμπερδέψουμε με το σάπιο σύστημα που τον γεννά.

Επιμέλεια αφιερώματος: Tiny Jackal.

Λαϊκή Σκηνή

  • Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη

Αφιέρωμα«Ελλάδα – σταυροδρόμι προσφυγιάς».

Η χώρα μας όλο τον προηγούμενο αιώνα έχει υποδεχτεί ξεριζωμένους Μικρασιάτες, Πόντιους, Αρμένιους κ.ά., αφού η φτώχεια, ο πόλεμος, η προσφυγιά είναι η πραγματικότητα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τους λαούς. Η ορχήστρα «Μαΐστρος» του δεξιοτέχνη μουσικού Πάνου Δημητρακόπουλου θα μας ταξιδέψει στους τόπους προέλευσης και στις φτωχογειτονιές των προσφύγων, με όχημα την παραδοσιακή μουσική. Μαζί τους θα βρεθούν ο Παντελής Θαλασσινός, η Σοφία Παπάζογλου, η Ντιλέκ Κοτς και ο Χάιγκ Γιαζιτζιάν, σε μια μοναδική συνάντηση.

  • Σάββατο 23 Σεπτέμβρη

Αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη, έναν από τους σπουδαιότερους Ελληνες μουσικούς, με τη φωνή του να είναι καθολικά γνωστή και τόσο συνδεδεμένη με ορισμένα από τα πιο σημαντικά τραγούδια της εποχής του. Ενα αφιέρωμα για όλες τις μουσικές πτυχές του Ξυλούρη, από το οποίο δεν θα λείψει ο αυθεντικός ήχος της κρητικής λύρας! Το αφιέρωμα επιμελείται ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης.

Στέκι Πολιτισμού

Στον γνωστό πλέον χώρο, το «Θεατράκι», το Στέκι Πολιτισμού θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον παρουσιάζοντας πολιτιστικές παραγωγές της ΚΝΕ, νέα ενδιαφέροντα θέματα, δίνοντας βήμα και σε νέους δημιουργούς! Η Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ, φτιαγμένη με «υλικά» τη συλλογικότητα, την εθελοντική προσπάθεια, το μεράκι, την αγάπη για το θέατρο, θα ανεβάσει φέτος το έργο «Αποσύμπλεξη» του Remi De Vos, Γάλλου θεατρικού συγγραφέα. Το θέμα του έργου «ακουμπάει» σύγχρονα προβλήματα των εργασιακών σχέσεων και το πώς αυτά καθορίζουν τις ζωές των ανθρώπων.

Η εικαστική έκθεση σύγχρονου έργου συνεχίζεται και φέτος, μετά την περσινή πρώτη πετυχημένη απόπειρα, έπειτα από δεκαετίες. Η έκθεση διοργανώνεται με ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής σε εικαστικούς, ενώ το θέμα της, σε συνοχή με τη θεατρική παράσταση, σχετίζεται με τις σύγχρονες εργασιακές σχέσεις και την ένταση της εκμετάλλευσης.

Ακόμα, προγραμματίζεται εκδήλωση για τον Ιάννη Ξενάκη, έναν πρωτοπόρο συνθέτη, θεωρητικό της μουσικής, αρχιτέκτονα, μηχανικό, μαθηματικό και έναν από τους πιο προοδευτικούς και δημιουργικούς στοχαστές του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα.

Οι εκδηλώσεις που παρουσιάζονται κάθε χρόνο στο Στέκι Πολιτισμού είναι πρωτότυπες τόσο στο περιεχόμενο όσο και στη μορφή τους. Ετσι και φέτος, θα καταφέρουμε να προσεγγίσουμε, να γνωρίσουμε και να εμβαθύνουμε στο «σύμπαν» του Ξενάκη, χωρίς απαραίτητα ούτε να ξέρουμε μαθηματικά, ούτε να έχουμε εντρυφήσει στην τεχνητή νοημοσύνη…

Ταυτόχρονα θα λειτουργεί στον χώρο και εκθεσιακό τμήμα για τον Ιάννη Ξενάκη.

Η έκθεση του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή»

Η κεντρική έκθεση του Φεστιβάλ θα είναι αφιερωμένη στη συμπλήρωση των 50 χρόνων από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου.

Στον χώρο της έκθεσης ο επισκέπτης θα έρθει σε επαφή με τα γεγονότα της περιόδου, εκκινώντας από τη δεκαετία του ’50 και φτάνοντας μέχρι την ανατροπή της επταετούς δικτατορίας και τη μεταπολίτευση. Η έκθεση θα φωτίζει τους παράγοντες που οδήγησαν στην επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας, καθώς και τον χαρακτήρα και τον ρόλο της.

Ιδιαίτερη πλευρά που συγκινεί και εμπνέει αφορά τη δράση των κομμουνιστών σε δύσκολες συνθήκες, σε συνθήκες παρανομίας, την αλύγιστη στάση τους, που πηγάζει από την πίστη στο δίκιο της εργατικής τάξης και του λαού. Θα αναδεικνύεται η πάλη του Κόμματος και της ΚΝΕ κόντρα στις διώξεις και τον συμβιβασμό, στις αντιλήψεις ότι η χούντα ήταν ακλόνητη, καταφέρνοντας να αποτελέσουν την καρδιά και το μυαλό του αντιδικτατορικού αγώνα.

Μπροστά στον επισκέπτη θα ζωντανέψουν οι ηρωικοί αγώνες του λαού και της νεολαίας, η σύγκρουση με τους μηχανισμούς του αστικού κράτους, οι εικόνες του Πολυτεχνείου, που αποτέλεσε αποκορύφωμα της αντιδικτατορικής πάλης.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα