5ο Arcadian Screenings: Αφιέρωμα τιμής στον σκηνοθέτη Σταύρο Τσιώλη

5ο Arcadian Screenings: Αφιέρωμα τιμής στον σκηνοθέτη Σταύρο Τσιώλη
Arcadia Screenigs

Ο Σταύρος Τσιώλης κατόρθωσε μέσα από τις ταινίες του να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο κινηματογραφικό σύμπαν, ανεπιτήδευτο κι αγνό, γεμάτο από την αθωότητα, το λαϊκό χιούμορ και την λεπτή ειρωνεία των καθημερινών χαρακτήρων του. 

Μέγαλο τιμητικό αφιέρωμα στον σπουδαίο Αρκά σκηνοθέτη Σταύρο Τσιώλη και τις ταινίες του ετοιμάζει το Διεθνές Κινηματογραφικό – Πολιτιστικό Φεστιβάλ Arcadia Screenings, το οποίο πραγματοποιείται για πέμπτη χρονιά εφέτος στην Τρίπολη, από τις 21 μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου.

Τις ταινίες που θα προβληθούν στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προλογίσει η κόρη του σκηνοθέτη Κατερίνα Τσιώλη. Μετά τις προβολές των ταινιών θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό μεταξύ της Κ. Τσιώλη και του καταξιωμένου σκηνοθέτη-παραγωγού Αντώνη Τολάκη.

Ο Σταύρος Τσιώλης κατόρθωσε μέσα από μια συναρπαστική κι εν πολλοίς ετερόκλητη κινηματογραφική καριέρα, να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο κινηματογραφικό σύμπαν, ανεπιτήδευτο κι αγνό, γεμάτο από την αθωότητα, το λαϊκό χιούμορ και την λεπτή ειρωνεία των απρόβλεπτων καθημερινών χαρακτήρων του.  Ένα σινεμά ρομαντικό κι ονειροπόλο, όπου οι περιπλανώμενοι ήρωες επανασυστήνουν την δονκιχωτική ουτοπία, τον πνευματικό τόπο της ευγένειας των αξιών, των ιδανικών και της πίστης στην ζωή.

«Μια ταινία την ξεκινώ… σαν μια μεγάλη αφορμή για να ζήσω με άλλους ανθρώπους, με τους ηθοποιούς, με το συνεργείο. Να χαθώ μέσα στην Πελοπόννησο» γράφει ο Τσιώλης (Περιοδικό Οθόνη, 1990) επιβεβαιώνοντας το βαθύ ανθρωποκεντρικό του βλέμμα αλλά και την αγωνιώδη αναζήτηση της ατόφιας πραγματικότητας, της βαθύτερης αλήθειας του κόσμου.

Ο Σταύρος Τσιώλης σπούδασε κινηματογράφο στη Σχολή Κινηματογράφου Τηλεόρασης Λ. Σταυράκου στην Αθήνα και από το 1958 δούλεψε ως βοηθός σκηνοθέτη σε 54 ταινίες, πολλές από τις οποίες της Φίνος Φιλμ.

Η πρώτη δική του ταινία, η οποία βασίστηκε και σε δικό του σενάριο ήταν «Ο μικρός δραπέτης» για τη Φίνος Φιλμ το 1968. Το 1970 έκανε διεθνή επιτυχία με την ταινία «Κατάχρησις Εξουσίας». Κατόπιν εγκατέλειψε τον κινηματογράφο για μια δεκαπενταετία και επανήλθε το 1985 με ταινίες που έκαναν ιδιαίτερη επιτυχία.

Η ταινία του «Μια Τόσο Μακρινή Απουσία» απέσπασε έξι πρώτα βραβεία στο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης 1985 ενώ οι Ακατανίκητοι Εραστές το 1988 παίχτηκε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης. Μια από τις πιο δημοφιλείς ταινίες του στο ελληνικό κοινό είναι το «Ας περιμένουν οι γυναίκες» που χαρακτηριζόταν από λεπτό χιούμορ, αυτοσχεδιαστικούς διαλόγους και ατάκες που έμειναν στην ιστορία.

Οι ταινίες του έχουν ένα ιδιαίτερα προσωπικό στιλ καθώς βασίζονται στο λεπτό χιούμορ, τους αυτοσχεδιαστικούς διαλόγους και τη χρήση, πολλές φορές, ερασιτεχνών ηθοποιών. Ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο στα σενάριά του αποτελεί η περιπλάνηση, αρκετές φορές στον τόπο καταγωγής του, την Αρκαδία. Σε πολλές ταινίες του χρησιμοποίησε ως πρωταγωνιστή τον Αργύρη Μπακιρτζή.

Ο Σταύρος Τσιώλης έχει γράψει στίχους για τραγούδια των ταινιών του αλλά για τραγουδιστές της λαϊκής μουσικής (Μαριώ, Πίτσα Παπαδοπούλου, Αντώνης Ρέμος).

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών τον Ιούλιο του 2019.

Φιλμογραφία

– «Ο μικρός δραπέτης» (1969)

– «Πανικός» (1969)

– «Ζούγκλα των πόλεων» (1970)

– «Κατάχρησις εξουσίας» (1971)

– «Μια τόσο μακρινή απουσία» (1985)

– «Σχετικά με το Βασίλη» (1986)

– «Ακατανίκητοι εραστές» (1988)

– «Έρωτας στη Χουρμαδιά» (1990)

– «Παρακαλώ γυναίκες, μην κλαίτε» (1992)

– «Ο χαμένος θησαυρός του Χουρσίτ Πασά» (1996)

– «Ας περιμένουν οι γυναίκες» (1998)

– «Φτάσαμεε!» (2004)

Θεατρικά

– «Τα κοκκινομπλέ πατίνια» (2006)

– «Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ, μια ιστορία του Σταθμού Λαρίσης» (2011)

– «Η πόρτα» ή «Ο σωρός των φασολιών» (2012)

– «Η δημοπρασία»

– «Η γυναίκα του αστροναύτη»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα