8 υφάντρες αποκαλύπτουν την ιστορία τους μέσα σε ένα παλιό εργοστάσιο υφαντουργίας

Εργάτριες στο εργοστάσιο Ζησιμάτου
Εργάτριες στο εργοστάσιο Ζησιμάτου HERMOUPOLIS HERITAGE

Μία παράσταση που αναβιώνει την ιστορία του παλιού εργοστασίου υφαντουργίας Ζησιμάτου στη Σύρο και έρνει στο φως ηχογραφημένες αυθεντικές συνεντεύξεις από τις εργάτριες, αλλά και τους εργάτες που δούλευαν εκεί την περίοδο έως το 1986.

Οκτώ διαφορετικοί χαρακτήρες, οκτώ διαφορετικές ιστορίες, οκτώ διαφορετικές οπτικές. Οκτώ υφάντρες. Και μία παράσταση διαδραστική που καλεί το κοινό να ανακαλύψει τις ιστορίες τους και να αναλογιστεί για τις συνθήκες εργασίας της εποχής εκείνης.

Έχοντας αναλάβει την διάσωση, αποκατάσταση και λειτουργία του παλιού εργοστασίου υφαντουργίας Ζησιμάτου, η Hermoupolis Heritage -ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τη Σύρο ο οποίος διασώζει και αποκαθιστά την υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά του νησιού- θέλησε να αξιοποιήσει την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της βιομηχανίας της Σύρου. Πιο συγκεκριμένα, φέρνει στο φως ηχογραφημένες αυθεντικές συνεντεύξεις από τις εργάτριες, αλλά και τους εργάτες που δούλευαν στο εργοστάσιο Ζησιμάτου, την περίοδο έως το 1986.

Εργάτρια στο εργοστάσιο Ζησιμάτου
Εργάτρια στο εργοστάσιο Ζησιμάτου HERMOUPOLIS HERITAGE

Έτσι, με βάση τη μελέτη της ιστορίας και της παράδοσης, δημιουργεί βιωματικές εμπειρίες που εστιάζονται στους τομείς της αρχιτεκτονικής, του πολιτισμού, της βιομηχανίας και της φύσης. Στόχος αυτών των δράσεων είναι να εμπνευστούν και άλλοι φορείς ή άτομα να δρουν για παρόμοιους σκοπούς, είτε αυτόνομα, είτε υποστηρίζοντας το έργο της.

Σε συνεργασία με την Βέτα Αποστολίδου σχεδιάστηκε μια μοναδική παράσταση. Ανιχνεύτηκαν οι χαρακτήρες τους, τα βιώματά τους, το μεράκι, οι ανάγκες τους και έτσι δημιουργήθηκε ένα θεατρικό σενάριο από την Βέτα Αποστολίδου σε μια παράσταση με σεβασμό στον χώρο, την ιστορία και τους ανθρώπους που εργάστηκαν στο εργοστάσιο.

Η αρχική ιδέα στηρίχθηκε στις τεχνικές του museum theatre με σκοπό ο κόσμος μέσα από μια θεατρική παράσταση να ανακαλύψει τις ιστορίες των ανθρώπων, να αναλογιστεί για τις συνθήκες εργασίας της εποχής και να ψυχαγωγηθεί.

Η Τζώρτζια Ρούσσου
Η Τζώρτζια Ρούσσου HERMOUPOLIS HERITAGE

Η παράσταση είναι διαδραστική, αφού οι θεατές ακολουθούν την ηθοποιό Τζώρτζια Ρούσσου σε όλες τις γωνιές του χώρου, συμμετέχουν, αποτελώντας έτσι ένα corpus «δραματοποιημένης ξενάγησης/αφήγησης» που μετατρέπει την ηθοποιό σε ξεναγό του χώρου, των προσώπων και των γεγονότων όποτε αυτό είναι απαραίτητο.

Στο τέλος της παράστασης, το συριανό κρασί και η συζήτηση που ακολουθεί, ολοκληρώνει τη βραδιά με μια ανταλλαγή πληροφοριών, ανάλυση και προβληματισμό για τις συνθήκες της εποχής εκείνης και τα συναισθήματα που βίωσαν οι θεατές παρακολουθώντας τους γοητευτικούς χαρακτήρες της παράστασης.

H Hermoupolis Heritage, θα προσφέρει τα έσοδα της παράστασης, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Σεπτεμβρίου 2022, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, προκειμένου να αξιοποιηθούν για τις παιδαγωγικές ανάγκες των μαθητών και μαθητριών.

Συντελεστές παράστασης: Συγγραφή-Σκηνοθεσία: Βέτα Αποστολίδου/Ερμηνεία: Τζώρτζια Ρούσσου/Καλλιτεχνική Συνεργάτις: Πηνελόπη Ασλάνογλου

Info: Διάρκεια παράστασης: 50΄ χωρίς διάλειμμα/Τιμή εισιτηρίου: 15 €/Ημερομηνίες παραστάσεων: 04/07/10/18/24 Σεπτεμβρίου 2022/Ώρα έναρξης: 21:00/Κρατήσεις: www.ticketservices.gr/Ηermoupolis Heritage: Ηρώων Πολυτεχνείου 16, Σύρος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: παράσταση
SHARE:

24Media Network