Αμφίπολη: “Ξαναχτίζουν” το σπουδαίο μνημείο – Πότε θα είναι επισκέψιμο

Αμφίπολη: “Ξαναχτίζουν” το σπουδαίο μνημείο – Πότε θα είναι επισκέψιμο
Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη Eurokinissi

Πρόκειται για τη μαζικότερη μεταφορά αρχιτεκτονικών μελών στην Ελλάδα και τα οποία μπορούν να καλύψουν περίβολο μήκους περίπου 115 μέτρων στην Αμφίπολη.

Συνολικά 330 μεγάλα κομμάτια μαρμάρου-αρχιτεκτονικά μέλη από τον περίβολο του ταφικού μνημείου του λόφου Καστά, τα οποία ήταν στοιβαγμένα εκεί που βρίσκεται σήμερα ο Λέων της Αμφίπολης, θα επανατοποθετηθούν άμεσα στη θέση τους.

Πρόκειται για τη μαζικότερη μεταφορά αρχιτεκτονικών μελών στην Ελλάδα και τα οποία μπορούν να καλύψουν περίβολο μήκους περίπου 115 μέτρων. Τα παραπάνω ανέφερε στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης ο Μιχάλης Λεφαντζής, δρ. αρχιτέκτονας Μηχανικός Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, ο οποίος προανήγγειλε έντονη επιστημονική δραστηριότητα τους επόμενους μήνες στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μνημείο θα είναι επισκέψιμο στα επόμενα δύο χρόνια σε ομάδες επιστημόνων και μελετητών, ενώ για την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης θα χρειαστούν αρκετά χρόνια.

«Ο χώρος έχει πολύ συγκεκριμένα πράγματα που αναμένουν αυτόν που θα τα βρει» υπογραμμίζει ο κ. Λεφαντζής, επισημαίνοντας ότι «οι εξελίξεις προϋποθέτουν μια ψύχραιμη και συστηματική διαδικασία».

Αναφορικά με την ταυτότητα του μνημείου που ανασκάφθηκε το 2014, o κ. Λεφαντζής αναφέρθηκε στην εποχή του βασιλείου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. «Είναι ένα στρατιωτικό ηρώο μεγάλης και εμβληματικής αξίας για το Μακεδονικό κράτος. Αυτοί που κατασκεύασαν αυτό το οικοδομικό σύνολο, είχαν την εμπειρία της Ανατολής. Επέστρεψαν με την ικανότητα να σχεδιάσουν ένα αρχιτεκτονικό υβρίδιο, ένα μοντέλο που είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ιστορία της αρχιτεκτονικής και της αρχαιολογίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μνημείο θα είναι επισκέψιμο στα επόμενα δύο χρόνια σε ομάδες επιστημόνων και μελετητών, ενώ για την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης θα χρειαστούν αρκετά χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο άναψε το «πράσινο φως» για τη στερέωση, αποκατάσταση και ανάδειξη της Αμφίπολης, καθώς πέρασε ομόφωνα, με μικρές παρατηρήσεις, η σχετική μελέτη για το μνημείο Τύμβου Καστά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα