Αυτές είναι οι νικήτριες του θεατρικού βραβείου “Μελίνα Μερκούρη”

Αυτές είναι οι νικήτριες του θεατρικού βραβείου “Μελίνα Μερκούρη”
Θεατρική σκηνή Getty Images/ISTOCK

Σε δύο γυναίκες, σε αναγνώριση της καλύτερης ερμηνείας νέας ηθοποιού των δύο προηγούμενων θεατρικών περιόδων, απονεμήθηκε φέτος το θεατρικό βραβείο "Μελίνα Μερκούρη".

Απονεμήθηκε, το απόγευμα της Τετάρτης (24/5), στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, το σημαντικό θεατρικό βραβείο “Μελίνα Μερκούρη” όχι σε μία, αλλά σε δύο γυναίκες ηθοποιούς που διακρίθηκαν για τις ερμηνείες τους τις δύο προηγούμενες χρονιές (καθώς λόγω της πανδημίας covid-19 τα δύο προηγούμενα χρόνια δεν πραγματοποιήθηκε η απονομή). Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός προλόγισε την εκδήλωση και ανακοίνωσε τις δύο νικήτριες, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση προξένησε η αναφορά της Αμαλίας Καβάλη στο ζήτημα των πτυχίων των ηθοποιών.

Για τη χρονιά 2020-2021, το βραβείο δόθηκε στη Σοφία Κόκκαλη για το έργο “Το Σχολείο των γυναικών” του Μολιέρου, σε μετάφραση Χρύσας Προκοπάκη διασκευή/σκηνοθεσία Έκτορας Λυγίζος, Φεστιβάλ Αθηνών (Πειραιώς 260).

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός και η Σοφία Κόκκαλη NEWS 24/7

Η Αμαλία Καβάλη NEWS 24/7

Για το έτος 2021-2022, νικήτρια αναδείχθηκε η Αμαλία Καβάλη για τα έργα “Ο Γιατρός της Τιμής του” του Πέδρο Καλντερόν ντε λα Μπάρκα, μετάφραση-σκηνοθεσία Θωμάς Μοσχόπουλος, Θέατρο Πόρτα και “Πόσο κοστίζει να ζεις;” της Μαρτίνα Μάγιοκ, μετάφραση-σκηνοθεσία Θωμάς Μοσχόπουλος, Θέατρο Πόρτα. Η Αμαλία Καβάλη στην ομιλία της μάλιστα αναφέρθηκε στα πτυχία της καλλιτεχνικής εκπαίδευση λέγοντας “η Μελίνα Μερκούρη είπε χαρακτηριστικά Bring the Marbles back, εγώ θα πω Βring back our degrees”.

Σημειώστε πως τελευταία νικήτρια ήταν το 2020 η ηθοποιός Δήμητρα Βλαγκοπούλου που βραβεύτηκε για την ερμηνεία της στην παράσταση «Η τραγική ιστορία του ‘Αμλετ, ενός πρίγκιπα της Δανίας» του Σαίξπηρ που παρουσιάστηκε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου σε διασκευή- σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου.

Οι υπόλοιπες υποψήφιες ήταν:

Αμαλία Αρσένη για το έργο “Η χώρα που ποτέ δεν πεθαίνεις” της Ορνέλα Βόρπσι, μετάφραση Μαρία Σπυριδοπούλου, σκηνοθεσία Ένκε Φεζολάρι, Θέατρο Σταθμός.

Μαρία Μοσχούρη για το έργο “Τουρνέ” του Ευριπίδη Λασκαρίδη, Φεστιβάλ Αθηνών, Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου και “Ο μαγικός κύκλος” θέατρο για παιδιά, σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, Θέατρο Πόρτα.

Κίττυ Παϊταζόγλου για το έργο “Αντιγόνη” του Ζαν Ανούιγ, μετάφραση Μάριος Πλωρίτης, σκηνοθεσία Δραματουργική Επεξεργασία Μαρία Πρωτόπαππα, Υπόγειο Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.

Ελένη Μπούκλη για τα έργα “Ηλέκτρα” του Σοφοκλή, σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν (Φρυνίχου) και, “Η Φάρμα των ζώων” του Τζόρτζ Όργουελ, σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, Εθνικό Θέατρο Σκηνή Ελένη Παπαδάκη θέατρο Ρεξ.

Η απονομή των βραβείων "Μελίνα Μερκούρη" 2023 NEWS24/7

Σημειώνεται πως το “Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη” θεσπίστηκε το 2007 με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, και απονέμεται ετησίως για την καλύτερη ερμηνεία νέας γυναίκας ηθοποιού.

Στην ηθοποιό μαζί με το χρηματικό έπαθλο (που ανέρχεται σε 3000 ευρώ) περιέρχεται και η καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη την οποία παραδίδει στην επόμενη βραβευθείσα. Το βραβείο αφορά σε υποψήφιες απόφοιτες δραματικής σχολής, με μια ικανή πορεία στις θεατρικές σκηνές, με συμμετοχές σε παραστάσεις και ερμηνείες σε ρόλους τέτοιες, που να έχουν αναδείξει και αποδείξει το ταλέντο τους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα