Blade Runner: Το εξωπραγματικό soundtrack του Βαγγέλη Παπαθανασίου και η διεθνής αναγνώριση

Blade Runner: Το εξωπραγματικό soundtrack του Βαγγέλη Παπαθανασίου και η διεθνής αναγνώριση

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου με το soundtrack της ταινίας Blade Runner κατάφερε να "σκαρφαλώσει" στην κορυφή των παγκόσμιων μουσικών τσαρτ. Η συνεργασία με τον Ridley Scott και η διεθνής αναγνώριση.

Έφυγε από τη ζωή την Τρίτη (17/05) ο Βαγγέλης Παπαθανασίου σκορπώντας τη θλίψη στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό στερέωμα.

Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης κατάφερε να “χτίσει” μια σπουδαία καριέρα, επηρέασε την ανάπτυξη διαφορετικών μουσικών ειδών, ενώ θεωρείται πρωτεργάτης του ηλεκτρονικού ήχου.

Το 1981 είχε μόλις κερδίσει το Όσκαρ για το καλύτερο soundtrack με τη μουσική του Chariots of Fire όταν τον προσέγγισε ο Ridley Scott προκειμένου να γράψει το original score. Το soundtrack της ταινίας Blade Runner.

Η ηχογράφηση κράτησε από τον Δεκέμβριο του 1981 μέχρι τον Απρίλιο του 1982 ενώ η επίσημη κυκλοφορία του soundtrack καθυστέρησε για πάνω από μια δεκαετία.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι δύο καλλιτέχνες συνεργάζονταν. Το 1979 είχε προηγηθεί ένα διαφημιστικό σποτ που γύρισε ο Ridley για το άρωμα Channel No 5 με τίτλο “Share the Fantasy” και μουσική του Βαγγέλη.

Το καλοκαίρι το 1981 τα γυρίσματα του Blade Runner είχαν ολοκληρωθεί στο Λονδίνο και η παραγωγή κάλεσε τον Βαγγέλη για μια ιδιωτική προβολή στα στούντιο Pinewood όπου του έγινε και η επίσημη πρόταση να αναλάβει τη μουσική επένδυση της ταινίας.

Ο καλλιτέχνης χαρακτήρισε την προσέγγισή του στη σύνθεση της μουσικής ως “αυθόρμητη και ενστικτώδη”. Το soundtrack παραδόθηκε το Απρίλιο του ’82 και η ταινία κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 9 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς. Η δουλειά του Βαγγέλη αποθεώθηκε από το κοινό ενώ κατάφερε να “σκαρφαλώσει” στην κορυφή των βρετανικών τσαρτ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα