Βαγγέλης Παπαθανασίου: Όταν κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού για την ταινία “Δρόμοι της φωτιάς”

Βαγγέλης Παπαθανασίου: Όταν κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού για την ταινία “Δρόμοι της φωτιάς”
Photo 12/AFP

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού για την μουσική στη ταινία "Δρόμοι της φωτιάς".

Το 1982 ο Βαγγέλης Παπαθανασίου που πέθανε την Πέμπτη 19 Μαίου σε ηλικία 79 χρόνων κέρδισε το Όσκαρ Πρωτότυπου Τραγουδιού για την μουσική στη ταινία Δρόμοι της Φωτιάς με το τραγούδι Chariots Of Fire.

Την ανακοίνωση της βραδιάς των Όσκαρ έκαναν η Κάθλην Τέρνερ και Γουίλιαμ Χαρτ οι οποίοι και παρέλαβαν το βράβειο καθώς ο μουσικοσυνθέτης δεν βρισκόταν στον χώρο.

Δείτε το απόσπασπα από το 4.44 και μετά

Παρόλο που η ταινία αναφέρεται στη δεκαετία του ‘20, ο Vangelis χρησιμοποίησε ηλεκτρονικούς ήχους της δεκαετίας του ‘80, με ευρεία χρήση συνθετητών (συνθεσάιζερ) και πιάνου, όπως σημειώνει το sansimera.gr. Ήταν ένα τόλμημα που απέδωσε, γιατί στις ταινίες εποχής συνηθιζόταν να γράφεται συμφωνική μουσική. Ιδιαίτερα η μουσική των τίτλων έναρξης θεωρείται από τις κορυφαίες και δημοφιλέστερες στιγμές στην ιστορία της κινηματογραφικής μουσικής και έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον σε ταινίες και τηλεοπτικά σόου. Ο βολιώτης συνθέτης ήταν γνωστός και με τους δύο συντελεστές της ταινίας. Με τον Χάτσον είχε συνεργασθεί σε διαφημιστικά και ντοκιμαντέρ, ενώ ο Πάτναμ είχε χρησιμοποιήσει κομμάτια του στην ταινία του Άλαν Πάρκερ Το Εξπρές του Μεσονυχτίου, στην οποία ήταν παραγωγός.


Η ταινία κέρδισε συνολικά τέσσερα Όσκαρ: Καλύτερης ταινίας, σεναρίου, κοστουμιών και μουσικής. Το τραγουδι Chariots Of Fire σημείωσε τεράστια επιτυχία και ανέβηκε στην μορυφή του Billboard 200 όπου έμεινε για 4 εβδομάδες.

Το άλμπουμ έφτασε στο νούμερο 5 στο UK Albums Chart και παρέμεινε στη λίστα για 107 εβδομάδες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα