Επιτέλους κάποιος λογικός: Η Μπιενάλε Βενετίας δηλώνει “ανοιχτή” στους ανεξάρτητους Ρώσους καλλιτέχνες

Επιτέλους κάποιος λογικός: Η Μπιενάλε Βενετίας δηλώνει “ανοιχτή” στους ανεξάρτητους Ρώσους καλλιτέχνες
- AP

Μια ανακοίνωση αυτή φαντάζει σαν "όαση" για την Τέχνη αυτήν την περίοδο, καθώς το κίνημα cancel Russia παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις συγχέοντας την Τέχνη με την πολιτική

Η Μπιενάλε Βενετίας -που διοργανώνει και τη Μόστρα, το διάσημο κινηματογραφικό φεστιβάλ- με ανακοίνωσή της έκανε γνωστό πως συμπαρίσταται στην Ουκρανία και στις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα μετά την επίθεση της Ρωσίας και δήλωσε ότι αν και θα απαγορεύσει τις ρωσικές αντιπροσωπείες από τη φετινή διοργάνωση, ωστόσο δεν θα σταματήσει ανεξάρτητους καλλιτέχνες από το να συμμετέχουν.

Πιο συγκεκριμένα, η Μπιενάλε Βενετίας δήλωσε ότι “στηρίζει απόλυτα τον λαό της Ουκρανίας και τους καλλιτέχνες της”. Παράλληλα, πήρε θέση στη συζήτηση που γίνεται έντονα τις τελευταίες ημέρες και αφορά το πλήρες μποϊκοτάζ Ρώσων καλλιτεχνών και ταινιών, αναφέροντας πως η “Μπιενάλε θα είναι “ανοιχτή” σε όσους τάσσονται υπέρ της ελευθερίας του λόγου και διαμαρτύρονται για την απαράδεκτη απόφαση επίθεσης σε ένα κυρίαρχο κράτος και τους ανυπεράσπιστούς πολίτες του. Για όσους αντιτίθενται στο σημερινό ρωσικό καθεστώς, πάντα θα υπάρχει θέση στις Εκθέσεις μας, από την Τέχνη στην Αρχιτεκτονική, και στα Φεστιβάλ μας, από τον Κινηματογράφο στον Χορό, από τη Μουσική στο Θέατρο”.

Η ανακοίνωση αυτή φαντάζει σαν “όαση” για την Τέχνη αυτήν την περίοδο, καθώς το κίνημα #cancel Russia παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις συγχέοντας την Τέχνη με την πολιτική και δεν είναι λίγοι οι Ρώσοι καλλιτέχνες που “τσουβαλιάζονται” ως καθεστωτικοί και φιλικά προσκείμενοι της κυβέρνησης Πούτιν και εξοστρακίζονται από συναυλίες και μουσικοθεατρικές παραστάσεις.

Θυμίζουμε πως το Φεστιβάλ των Καννών ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως δεν θα δεχτεί ρωσικές αντιπροσωπίες ή οποιονδήποτε συνδέεται με τη ρωσική κυβέρνηση. Ωστόσο, δεν υπήρξε διευκρίνιση για το αν θα απαγορεύσει γενικά τις ρωσικές ταινίες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα