Γκιγιέρμο ντελ Τόρο: Αν αλλάξουμε μια ζωή, αλλάζουμε μια γενιά

Γκιγιέρμο ντελ Τόρο: Αν αλλάξουμε μια ζωή, αλλάζουμε μια γενιά
Mexican film director Guillermo del Toro speaks during a masterclass on his Oscar-winning film "The Shape of Water," at the Guadalajara International Film Festival in Guadalajara, Mexico, Saturday, March 10, 2018. Del Toro last week took home Best Picture and Best Director Oscars for the 2017 film. (AP Photo/Refugio Ruiz) ap

O πολυβραβευμένος σκηνοθέτης γίνεται πηγή έμπνευσης και για μια νέα γενιά σκηνοθετών στο Μεξικό με τον ίδιο να ενθαρρύνει κάθε νέα προσπάθεια των συμπατριωτών του

«Αν αλλάξουμε μια ζωή, αν αλλάξουμε μια ιστορία, αλλάζουμε μια γενιά» τόνισε ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο. Γιατί δεν ήταν μόνο τα τέσσερα Όσκαρ που είχε στις αποσκευές του ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο επιστρέφοντας στην πατρίδα του, το Μεξικό. Γιατί κουβάλησε και μια έντονη διάθεση, μια ψυχική – και υλική – γενναιοδωρία να βοηθήσει συμπατριώτες του που φιλοδοξούν να γίνουν σκηνοθέτες κινηματογράφου.

Με τα Όσκαρ για το «Η Μορφή του Νερού» – συμπεριλαμβανομένων του Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και του Όσκαρ Σκηνοθεσίας – ο ντελ Τόρο κατέφθασε στη γενέτειρά του για το διάρκειας μια εβδομάδας Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Γκουαδαλαχάρα. Κι εκεί δίνει σειρά δωρεάν master class με συμμετοχή χιλιάδων θαυμαστών του.

Μετά την πρώτη, το Σάββατο, οι οργανωτές του φεστιβάλ έκαναν τα εγκαίνια μιας τελευταίας λέξης της τεχνολογίας κινηματογραφικής αίθουσας, στην οποία έδωσαν το όνομα «Γκιγιέρμο ντελ Τόρο». Ακολούθως, ανακοίνωσαν τη δημιουργία της υποτροφίας Jenkins-Del Toro International Film Scholarship. Πρόκειται για ετήσια υποτροφία ύψους 60.000 δολαρίων για να σπουδάσει σε ένα έγκυρο κινηματογραφικό ινστιτούτο του εξωτερικού ένας επίδοξος Μεξικανός σκηνοθέτης.

Ο ντελ Τόρο, του οποίου το σκηνοθετικό ύφος εμπνέει πια μια καινούργια γενιά ταλέντων στο Μεξικό, αλλά και ο Αλφόνσο Κουαρόν («Gravity») και ο Αλεχάντρο Ινιάριτου («Birdman») συχνά αναλαμβάνουν την παραγωγή ταινιών από πολλά υποσχόμενους συμπατριώτες τους. «Η πρώτη ώθηση είναι πολύ σημαντική» είπε ο ντελ Τόρο που θα προεδρεύει της επιτροπής η οποία κάθε χρόνο, στο Φεστιβάλ της Γκουαδαλαχάρα, θα δίνει την υποτροφία.

Ενημέρωσε επίσης ότι η έκθεσή του με την επωνυμία «At Home With Monsters» θα φιλοξενηθεί του χρόνου σε μουσεία τόσο στην Γκουαδαλαχάρα όσο και την Πόλη του Μεξικού. Η έκθεση αφορά 500 ζωγραφιές και άλλα έργα τέχνης από τις δουλειές του ντελ Τόρο (μέσα σε αυτά και φυσικού μεγέθους γλυπτά στα οποία απεικονίζονται τέρατα).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AP Photo/Refugio Ruiz

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα