Νύχτες Πρεμιέρας 2022: Τι να δεις το τελευταίο ΣΚ του φεστιβάλ

Νύχτες Πρεμιέρας 2022: Τι να δεις το τελευταίο ΣΚ του φεστιβάλ
Ο Μάρλον Μπράντο και η γάτα του Βίτο Κορλεόνε. (PARAMOUNT PICTURES) Photo12 via AFP

Κάθε μέρα σας προτείνουμε ταινίες από τις 28ες Νύχτες Πρεμιέρας.

Οι Νύχτες Πρεμιέρας είναι γεγονός για 28η χρονιά, γεμίζοντας με σινεμά και πάρτυ την Αθήνα από τις 28 Σεπτεμβρίου ως τις 9 Οκτωβρίου. Κάθε μέρα, θα προτείνουμε τις πιο must, πιο ενδιαφέρουσες, πιο τολμηρές ταινίες του προγράμματος.

Αν θες να δεις ένα κλασικό αριστούργημα…

Ο Νονός

Αλλάζοντας μια για πάντα την απεικόνιση της Μαφίας στο σινεμά, ο Φράνσις Φορντ Κόπολα έδωσε σαιξπηρικές διαστάσεις στον κόσμο του οργανωμένου εγκλήματος: Οι ηγέτες της αποκτούν βαρύτητα και απαιτούν σεβασμό, περιτριγυρισμένοι από λεγεώνες αντρών που προσκυνούν την ιεραρχία της ιταλο-αμερικανικής οικογένειας. Ο Μάρλον Μπράντο είναι ο θρυλικός Νονός, η κεφαλή της οικογένειας Κορλεόνε, ένα κράτος εν κράτει που διευθύνει όλες τις παράνομες επιχειρήσεις των ΗΠΑ και ελάχιστα διαφέρει σε παντοδυναμία από τον ίδιο τον Πρόεδρο. Όλα ξεκινούν από έναν φαντασμαγορικό γάμο όπου το αίμα –αθέατο στην αρχή, ορμητικό σαν ποταμός μέχρι το τέλος της ταινίας– αρχίζει να κυλάει λερώνοντας όλα τα παιδιά του, ακόμα και τον αγαπημένο του γιο (Αλ Πατσίνο) που ορκίστηκε να μείνει καθαρός μέχρι το τέλος. Τρία Όσκαρ (Καλύτερης Ταινίας, Α’ Ανδρικής Ερμηνείας και Διασκευασμένου Σεναρίου) από 11 συνολικά υποψηφιότητες. (Κυριακή, Ιντεάλ, 18.00)

ΔΙΑΒΑΣΕ: 50 πράγματα για τα 50 χρόνια μιας ταινίας-ορόσημο

Ο Άνθρωπος από τη Γαλλία

Οι προσπάθειες δύο αστυνομικών της Νέας Υόρκης να εντοπίσουν την έλευση μιας τεράστιας ποσότητας ναρκωτικών από την Ευρώπη και να κατατροπώσουν τον ασύλληπτο εγκέφαλο της επιχείρησης στάθηκε αφορμή για μια από τις πιο συναρπαστικές περιπέτειες στην ιστορία του κινηματογράφου. Εξαίσιο δείγμα της λαμπρής αμερικανικής παραγωγής των 70s και μνημειώδες ως προς τον αδιαπραγμάτευτα μηδενιστικό του χαρακτήρα, ο «Ανθρωπος από τη Γαλλία» στάθηκε η σημαντικότερη δημιουργία του Γουίλιαμ Φρίντκιν. Ανανέωσε το αστυνομικό φιλμ, τοποθετώντας το σε ένα ρεαλιστικό και πλησίον του αυθεντικού πλαίσιο, χάρισε στο σινεμά μια από τις πιο αποστομωτικές σκηνές καταδίωξης όλων των εποχών και τιμήθηκε με πέντε Όσκαρ (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Μοντάζ και Α’ Ανδρικού για τον Τζιν Χάκμαν). (Σάββατο, Ιντεάλ, 17.30)

Nashville

Συστήνοντας ένα πολύπλοκο αφηγηματικό ύφος που στο εξής θα έβρισκε αναρίθμητους μιμητές και αναπτύσσοντας έναν περίτεχνο στοχασμό για τις έννοιες της πολιτικής, του θεάματος, της κουλτούρας και του μαζικού τριπ μιας ολόκληρης χώρας με τη δίψα για αναγνώριση και διασημότητα, ο Όλτμαν έκλεινε τον ορισμό της σκηνοθετικής ευφυΐας και του μοντέρνου σινεμά σε μια αριστουργηματική μικρογραφία της αμερικανικής ζωής που παραμένει αιχμηρή. Πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ. Προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην ψηφιακά αποκατεστημένη 4K εκδοχή της. (Σάββατο, Άστυ, 20.30)

Το Φιλί της Πεταλούδας

Κάτι σαν το «Θέλμα και Λουίζ» στη «Ζώνη του Λυκόφωτος», το «Φιλί της Πεταλούδας» αφηγείται την πορεία ενός γυναικείου ντουέτου που από θύμα και θύτης γίνονται ζευγάρι, για να σκορπίσουν στη συνέχεια το θάνατο στην επαρχιακή Αγγλία. Μπλέκοντας το θρίλερ με τα road movies, το λεσβιακό λαβ στόρι με το ψυχόδραμα και τη μαύρη κωμωδία, αυτό το ιδιόρρυθμο κινηματογραφικό κράμα, γεμάτο ανατροπές και μικρά (ή μεγαλύτερα) σοκ, σήμανε την αρχή της μεγάλης καριέρας του Μάικλ Γουιντερμπότομ («Τζουντ», «24 Hour Party People») με ένα από τα πιο εντυπωσιακά ντεμπούτα που βγήκαν από τη Μ. Βρετανία τη δεκαετία του ‘90. (Κυριακή, Άστορ, 17.30)

Αν θες να δεις τις καλύτερες ελληνικές μικρού μήκους της χρονιάς…

Βραβευμένες ελληνικές μικρού μήκους

Οι βραβευμένες ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος ελληνικών μικρού μήκους ταινιών, συγκεντρωμένες σε μία προβολή. (Κυριακή, Δαναός 1, 19.00)

ΔΙΑΒΑΣΕ: Οι 10 ταινίες που ξεχωρίσαμε από το φετινό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας

Αν θες να πειραματιστείς…

Medusa Deluxe

Φόβος και παράνοια απλώνονται ξαφνικά στα παρασκήνια κορυφαίου διαγωνισμού κομμωτικής, όταν ένας από τους συμμετέχοντες βρίσκεται νεκρός υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Με τις φήμες και τα κουτσομπολιά να διαχέονται ανεξέλεγκτα προς πάσα κατεύθυνση σαν λακ, ο αδυσώπητος ανταγωνισμός και η υπέρμετρη φιλοδοξία δίνουν σταδιακά τη θέση τους σε ένα αστυνομικό μυστήριο που χτενίζει σε πραγματικό χρόνο κάθε σπιθαμή των διαδρόμων και των καμαρινιών. Απολαυστικά εξτράβαγκαντ χαρακτήρες και πλουμιστές καούκες πρωταγωνιστούν σε ένα ανενδοίαστα φιλόδοξο σκηνοθετικό ντεμπούτο – με διαφορά το καλύτερο που βγήκε φέτος από τη Μεγάλη Βρετανία, εφάμιλλο της παιχνιδιάρικα σκοτεινής ιδιοσυγκρασίας των δημιουργιών του Πίτερ Στρίκλαντ και χτισμένο εντυπωσιακά σε λογική μονοπλάνου. (Σάββατο, Δαναός 1, 20.15)

Περί της Δομής του Ανθρωπίνου Σώματος

Αναμφίβολα η πιο σοκαριστική και ωμή κινηματογραφική δημιουργία της χρονιάς, το νέο ντοκιμαντέρ των δημιουργών του «Leviathan» εισβάλλει στα έγκατα των γαλλικών νοσοκομείων για να πραγματοποιήσει μια κυριολεκτική και μεταφορική κατάδυση στα σπλάχνα της ανθρώπινης ύπαρξης. Με ανατριχιαστικό υλικό από το εσωτερικό ευάλωτων σωμάτων κατά τη διάρκεια κάθε είδους χειρουργικών επεμβάσεων, με τους γιατρούς να τελούν φύλακες ενός απόκοσμου καθαρτηρίου και τους διαλόγους τους να προσφέρουν ανέλπιστες εκλάμψεις κατάμαυρου χιούμορ, το φιλμ δοκιμάζει τις αντοχές του θεατή και μαζί τα όρια του σινεμά τεκμηρίωσης και των φιλοσοφικών του προεκτάσεων. Είμαστε απλώς ένα κομμάτι πληγωμένης σάρκας ή η θνητότητά μας είναι απλώς ένας λόγος να γιορτάσουμε θριαμβευτικά, όπως μας καλεί το απρόσμενο φινάλε; (Σάββατο, Δαναός 2, 21.30)

Αν θες να τελειώσεις το φεστιβάλ με μια τελευταία παράσταση…

Η Τελευταία Παράσταση

Ο ταινιοφάγος Πίτερ Μπογκντάνοβιτς, πνευματικό παιδί της Νουβέλ Βαγκ, αφού ακολούθησε τα βήματα των Γάλλων ομολόγων του που μεταπήδησαν από την κριτική στη σκηνοθεσία, έφτασε εδώ να καταθέσει το πρώτο σπουδαίο δείγμα γραφής του στο φρέσκο ακόμη κίνημα του Νέου Χόλιγουντ. Μια συνεισφορά καθοριστική, που έθεσε ασύγκριτα ψηλά τον πήχη για τις μελλοντικές ιστορίες ενηλικίωσης που θα κατέκλυζαν το σινεμά, μέσα από την αδιέξοδη πορεία μιας παρέας εφήβων που βαλτώνουν σε μια παρακμιακή πόλη του αμερικανικού Νότου. Καστ-καταλύτης, με τους Τζεφ Μπρίτζες, Σίμπιλ Σέπερντ, Έλεν Μπερνστιν, Κλόρις Λίτσμαν και Μπεν Τζόνσον να διαπρέπουν, και τους δύο τελευταίους να κερδίζουν δύο από τα οκτώ συνολικά Όσκαρ που διεκδίκησε το φιλμ. (Κυριακή, Τριανόν, 22.00)


*Οι 28ες Νύχτες Πρεμιέρας διεξάγονται 28 Σεπτεμβρίου ως 9 Οκτωβρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα