Πόσα από τα 10 Όσκαρ που είναι υποψήφιο θα κερδίσει το “Favourite” του Γιώργου Λάνθιμου;

Πόσα από τα 10 Όσκαρ που είναι υποψήφιο θα κερδίσει το “Favourite” του Γιώργου Λάνθιμου;
Ο Γιώργος Λάνθιμος με την Έμμα Στόουν Jordan Strauss/Invision/AP

Οι οσκαρικές υποψηφιότητες ανακοινώθηκαν κι ο Γιώργος Λάνθιμος βρίσκεται υποψήφιος για Όσκαρ Σκηνοθεσίας. Η ταινία του ηγείται με 10 υποψηφιότητες. Πόσες από αυτές μπορεί να κερδίσει;

Ο Γιώργος Λάνθιμος γίνεται μέλος μιας εκλεκτής παρέας σκηνοθετών από την Ελλάδα και την Κύπρο που έχουν βρεθεί υποψήφιοι για Όσκαρ Σκηνοθεσίας. Οι δύο προηγούμενοι είναι ο Κώστας Γαβράς για το “Ζ” κι ο Μιχάλης Κακογιάννης για τον “Ζορμπά”.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη επαφή του Λάνθιμου με τα Όσκαρ, καθώς δύο προηγούμενες ταινίες του έχουν προταθεί. Πριν 10 χρόνια ο “Κυνόδοντας” έφτασε στην υποψηφιότητα Ξενόγλωσσης Ταινίας σοκάροντας αρκετούς (και εδώ και στην Αμερική) ενώ πιο πρόσφατα ήταν μαζί με τον Ευθύμη Φιλίππου υποψήφιος για το σενάριο του “Αστακού”.

Όμως αυτές ήταν μεμονωμένες υποψηφιότητες ταινιών που δεν είχαν πιθανότητα να κερδίσουν κάτι- τώρα για πρώτη φορά, ο Λάνθιμος εμφανίζεται στα Όσκαρ με μια από εκείνες τις ταινίες-φαβορί, με πολλές υποψηφιότητες και πιθανότητες νίκης. Συγκεκριμένα, το “Favourite” (στα ελληνικά “Η Ευνοούμενη”, στις αίθουσες στις 7 Φεβρουαρίου) έχει συγκεντρώσει τις περισσότερες υποψηφιότητες μαζί με το “Ρόμα”, με 10.

Πάμε να δούμε μία-μία, όλες τις υποψηφιότητες της ταινίας, καθώς και τους αντιπάλους της. Επίσης μπορείτε να διαβάσετε εδώ τη γνώμη μας για την ταινία, από όταν την είδαμε σε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ

Οι υπόλοιπες υποψηφιότητες: “Black Panther”, “BlacKkKlansman”, “Bohemian Rhapsody”, “Το Πράσινο Βιβλίο”, “Ρόμα”, “Ένα Αστέρι Γεννιέται”, “VICE: Ο Δεύτερος στην Ιεραρχία”

Μπορεί να κερδίσει το μεγάλο βραβείο; Ποιος ξέρει πια; Η φετινή κούρσα για καιρό έμοιαζε να ευνοεί το “Αστέρι”, στην πορεία η ταινία ξεφούσκωσε. To “Πράσινο Βιβλίο” έχει κερδίσει σημαντικές διακρίσεις, το “Ρόμα” έχει πανηγυρική αποδοχή, πολλά βραβεία ήδη και 10 υποψηφιότητες, ενώ οι μόνες ταινίες που είναι υποψήφιες για Σκηνοθεσία ΚΑΙ για Μοντάζ (οι δύο κατηγορίες που κατά παράδοση θεωρούνται αρκετά συνδεδεμένες με το Καλύτερης Ταινίας) είναι το “Favourite”, το “Vice” και το “BlacKkKlansman”. Και την ίδια ώρα, το “Black Panther” και το “Bohemian Rhapsody” είναι δύο από τα μεγαλύτερα μπλομπάστερ της χρονιάς με πολλές ή/και σημαντικές υποψηφιότητες. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πως δεν έχουμε ιδέα αυτή τη στιγμή πού κλίνει αυτή η κατηγορία. Μπορεί να κερδίσει το “Favourite”; Με το χέρι στην καρδιά νομίζω πως όχι (φαβορί είναι… μάλλον… το “Ρόμα”…;), αλλά ειλικρινά ελάχιστες εξελίξεις σε αυτή την κατηγορία θα ήταν σοκ.

Α΄ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ

Οι υπόλοιπες υποψηφιότητες:Γιαλίτζα Απαρίσιο (“Ρόμα”), Γκλεν Κλόουζ (“Η Σύζυγος”), Lady Gaga (“Ένα Αστέρι Γεννιέται”), Μελίσσα ΜακΚάρθι (“Θα μπορούσες ποτέ να με συγχωρέσεις;”)

Μια από τις πιο δυνατές κατηγορίες για την ταινία. Η σπουδαία Ολίβια Κόλμαν κέρδισε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο Φεστιβάλ Βενετίας (με το οποίο τα Όσκαρ έχουν πλέον απίστευτη ταύτιση), πήρε τη Χρυσή Σφαίρα, και με τη Lady Gaga να υποχωρεί μαζί με το “Αστέρι”, φαίνεται να μένει πλέον εκείνη κόντρα στην Γκλεν Κλόουζ ως βασικές διακδικήτριες. Η Κλόουζ παίζει και το χαρτί της θρυλικής ηθοποιού που δεν έχει βραβευτεί ποτέ ενώ η Κόλμαν είναι σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό. Όμως από τη στιγμή που το “Favourite” έχει αρέσει τόσο πολύ, και με δεδομένο πως η Κόλμαν βρίσκεται στο κέντρο της ταινίας (παίζοντας τη βασίλισσα της οποίας οι Έμμα Στόουν και Ρέιτσελ Βάις προσπαθούν να κερδίσουν την εύνοια ή/και τον έρωτα), ίσως να μπορέσει να φτάσει στη νίκη.

Β’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ

Οι υπόλοιπες υποψηφιότητες:Έιμι Άνταμς (“VICE: Ο Δεύτερος στην Ιεραρχία”), Μαρίνα ντε Ταβίρα (“Ρόμα”), Ρετζίνα Κινγκ (“Αν η Οδός Μπιλ Μπορούσε να Μιλήσει”)

Εδώ η “Ευννούμενη” πιάνει διπλή θέση, με τη Ρέιτσελ Βάις και την Έμμα Στόουν υποψήφιες για τους ρόλους των δύο γυναικών που προσπαθούν να γίνουν, εχμ, η ευνοούμενη του τίτλου. Θα φανεί σε ποια από τις δύο θα εστιάσει η καμπάνια της εταιρείας, αλλά ως τότε είναι δύσκολο να γίνει γερή πρόβλεψη εδώ. Η Ρετζίνα Κινγκ πήρε τη Χρυσή Σφαίρα και είχε ένα θεωρητικό προβάδισμα σε κάποιο στάδιο της κούρσας (αλλά για μια ταινία με μόλις 3 υποψηφιότητες), η Έιμι Άνταμς κυνηγάει το πρώτο της Όσκαρ (με μια ταινία με 8 υποψηφιότητες). Νομίζω δύσκολα θα κερδίσει εδώ το “Favourite”, ειδικά αν μοιραστούν οι ψήφοι ανάμεσα στις Βάις και Στόουν. Μάλλον είναι φαβορί η Έιμι Άνταμς, αλλά πρόκειται για πολύ ανοιχτή κατηγορία.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Οι υπόλοιπες υποψηφιότητες:“Ψυχρός Πόλεμος”, “Never Look Away”, “Ρόμα”, “Ένα Αστέρι Γεννιέται”

Εκτός από τη γερμανική ταινία που βρέθηκε εδώ… να πω από λάθος…;, όλες οι άλλες είναι τρομερά δυνατές δουλειές. Το “Favourite” εντυπωσιάζει άμεσα κιόλας, παίζοντας διαρκώς με τις γωνίες και το εύρος των κάδρων. Αλλά ο Κουαρόν, που είναι υποψήφιος για 5 προσωπικά Όσκαρ για το “Ρόμα”, παίζοντας σε ασπρόμαυρο και παραδίδοντας μια τεχνικά εντυπωσιακή δουλειά, έχει μάλλον το προβάδισμα.

ΚΟΥΣΤΟΥΜΙΑ

Οι υπόλοιπες υποψηφιότητες:“Η Μπαλάντα του Μπάστερ Σκραγκς”, “Black Panther”, “Η Μέρι Πόπινς Επιστρέφει”, “Mary Queen of Scots”

Η δουλειά που έχει γίνει στο “Black Panther” είναι απίστευτη και ίσως εδώ να είναι η καλύτερη κατηγορία για να επιβραβεύσουν τα Όσκαρ την ταινία με μια νίκη. Αλλά τα φιλμ εποχής έχουν ένα ντε φάκτο προβάδισμα εδώ, το “Favourite” έχει 10 υποψηφιότητες και σίγουρα θα πρέπει να κερδίσει κάτι, και η θρυλική Σάντι Πάουελ (που έχει ήδη 3 Όσκαρ και φέτος είναι υποψήφια για 2) αποτελεί εύκολη υπογράμμιση για τα μέλη της Ακαδημίας που είτε δεν πολυασχολούνται με τις τεχνικές κατηγορίες, είτε δε θέλουν να βραβεύσουν μια υπερηρωική ταινία. Μεγάλη πιθανότητα νίκης εδώ για την ταινία του Λάνθιμου.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

Οι υπόλοιπες υποψηφιότητες: Σπάικ Λι (“BlacKkKlansman”), Πάβελ Παβλικόφσκι (“Ψυχρός Πόλεμος”), Αλφόνσο Κουαρόν (“Ρόμα”), Άνταμ ΜακΚέι (“VICE: Ο Δεύτερος στην Ιεραρχία”)

Ο Σπάικ Λι σίγουρα θα αναπτύξει μια κάποια ορμή πλησιάζοντας προς την τελετή, αλλά σε κάθε περίπτωση νομίζω αυτή είναι στην παρούσα φάση η κατηγορία με ένα από τα ισχυρότερα φαβορί. Το φαβορί αυτό είναι ο Αλφόνσο Κουαρόν, και αν όντως κερδίσει σημαίνει πως το Όσκαρ Σκηνοθεσίας θα έχει πάει σε μεξικάνο σκηνοθέτη 5 φορές τα τελευταία 6 χρόνια (άλλη μία ο ίδιος, πέρσι ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, και δύο φορές ο Ινιάριτου). Δε μπλέκεις με τους τρεις αμίγκος.

ΜΟΝΤΑΖ

Οι υπόλοιπες υποψηφιότητες: “BlacKkKlansman”, “Bohemian Rhapsody”, “Το Πράσινο Βιβλίο”, “VICE: Ο Δεύτερος στην Ιεραρχία”

Λογικά αυτό παιχτεί ανάμεσα στις 3 ταινίες που είναι υποψήφιες και για Καλύτερη Ταινία και Σκηνοθεσία, δηλαδή το “Favourite”, το “BlacKkKlansman” και το “Vice”. Λόγω του ρυθμού και της δομής του, το τελευταίο έχει νομίζω ένα μικρό προβάδισμα. Ο Γιώργος Μαυροψαρίδης γίνεται πάντως ο πρώτος Έλληνας μοντέρ που προτείνεται για Όσκαρ.

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ

Οι υπόλοιπες υποψηφιότητες: “Black Panther”, “First Man”, “Η Μέρι Πόπινς Επιστρέφει”, “Ρόμα”

Όπως και στα κουστούμια, έτσι κι εδώ είναι πολύ καλή ευκαιρία για να βραβευτεί το “Black Panther”, αλλά το “Favourite” ως ταινία εποχής με σαρωτικά πολλές υποψηφιότητες, είναι πολύ πιθανό να κερδίσει. Ο μπαλαντέρ όμως είναι το “Ρόμα”, για το οποίο το τιμ του Κουαρόν έχει κατασκευάσει τα πάντα με την παραμικρή λεπτομέρεια ώστε να θυμίζει το Μεξικό των αναμνήσεων του σκηνοθέτη. Αν σαρώσει το “Ρόμα” στις νίκες, θα πάρει κι αυτό.

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Οι υπόλοιπες υποψηφιότητες:“Ακρότητες”, “Το Πράσινο Βιβλίο”, “Ρόμα”, “VICE: Ο Δεύτερος στην Ιεραρχία”

Το “Πράσινο Βιβλίο” είναι το είδος της ταινίας που κάποτε θα έπαιρνε αυτόματα αυτή την κατηγορία ως “αγαπημένο indie του κόσμου” και, ναι, μπορεί ακόμα να το πάρει. Αλλά το “Favourite” έρχεται με πάρα πολλή φόρα και είναι σαρδόνιο, κοφτερό και αστείο. Σοβαρές οι πιθανότητές του.

***

Ως την απονομή βέβαια τα πάντα γίνονται. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο θρίαμβο για τον Γιώργο Λάνθιμο και τους συνεργάτες του, 10 υποψηφιότητες Όσκαρ, μια προσωπική υποψηφιότητα για τον ίδιο στην πολύ ανταγωνιστική κατηγορία της Καλύτερης Σκηνοθεσίας, και όλα αυτά για μια αληθινά εξαιρετική ταινία.

*Το “The Favourite” (“Η Ευνοούμενη”) κυκλοφορεί στις αίθουσες στις 7 Φεβρουαρίου. Η απονομή των Όσκαρ θα πραγματοποιηθεί στις 24 Φεβρουαρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα