Διαβάζουν βιβλία οι σημερινοί νέοι;

Διαβάζουν βιβλία οι σημερινοί νέοι;

Αν οι παλιότεροι διάβαζαν Ντοστογιέφσκι στα 14, τα τωρινά παιδιά πρέπει να διαβάζουν τα πάντα γιατί είναι πιο έξυπνα, όμως δεν χρησιμοποιούν σωστά την εξυπνάδα τους

Μεγάλη απήχηση έχουν οι δημοσιεύσεις μας, που αφορούν την λογοτεχνία, οι πιο πετυχημένες από αυτές προσελκύουν συχνά περισσότερα από 20.000 άτομα, αριθμός που πιστεύουμε ότι είναι σημαντικός για την εποχή μας και το συγκεκριμένο θέμα.

Η επιλογή μας αυτή δεν βρίσκει βέβαια την ανταπόκριση που θα θέλαμε από τους εκδοτικούς οίκους που έχουν επιλέξει διαφορετικούς τρόπους να προβάλλουν τις εκδόσεις τους κυρίως από τα παραδοσιακά, για κάποιους γερασμένα μέσα επικοινωνίας.

ADVERTISING

Η εκτίμηση μου είναι ότι οι σημερινοί νέοι δεν διαβάζουν στον βαθμό που διάβαζαν οι παλαιότερες γενιές.

Οι παλαιότεροι δεν είχαν βέβαια πιο εύκολη πρόσβαση στα βιβλιοπωλεία, αντίθετα θα έλεγα ότι δεν είχαν την πρόσβαση που έχουν οι σημερινοί νέοι στα μεγάλα καταστήματα που υπάρχου στα διάφορα mall, είχαν όμως πρόσβαση σε καταστήματα που πουλούσαν μεταχειρισμένα βιβλία και έτσι από 'δεύτερο χέρι' διάβαζαν από πολύ μικροί τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας που αγόραζαν την ίδια μέρα μαζί με μερικά τεύχη από Μίκυ Μάους.

Δηλαδή, θυμάμαι, και φαντάζομαι το ίδιο και άλλοι της ηλικίας μου, ότι 12-14 ετών αγοράζαμε τεύχη με τον Ντόναλτ Ντακ, μαζί με τον Ντοστογιέφσκι.

Πηγαίναμε σε ηλικία 15-16 ετών και βλέπαμε στον κινηματογράφο την Δίκη του Κάφκα με τον Anthony Perkins, γεγονός που μας έκανε να αναζητούμε στην συνέχεια το βιβλίο.

Αγαπημένος μου προορισμός για αγορά βιβλίων ήταν τα παλαιοπωλεία που υπήρχαν τότε στην Πλατεία Κουμουνδούρου, από 7-13 ετών έμενα στο Ρουφ, όπου είχαμε μετακομίσει από την Διονυσίου Αρεοπαγίτου που γεννήθηκα και έμεινα μέχρι τα 6 μου χρόνια (με νοίκι σε ένα ημιυπόγειο).

Στην Κουμουνδούρου, κάναμε και κανένα μπανάκι στην πισίνα που υπήρχε τότε για τα πιτσιρίκια της περιοχής.

Παραπονέθηκαν μερικοί γιατί στις λίστες που δημοσιεύουμε και έχουν προέλευση το εξωτερικό, δεν υπάρχουν Έλληνες συγγραφείς. Η απορία τους έχει κάποια λογική, όμως αυτοί που έκαναν αυτές τις λίστες έχουν μεγαλώσει σε άλλες κοινωνίες, γνωρίζουν ελάχιστα για τους Έλληνες συγγραφείς, δεν τους αγνοούν ηθελημένα.

Από την άλλη προσπάθησα να αναζητήσω μία αξιόλογη λίστα Ελλήνων δημιουργών για να την δημοσιεύσω, δυστυχώς δεν βρήκα κάτι με να με κάνει να πιστέψω ότι ήταν αμερόληπτο για να σας το κάνουμε γνωστό.

Τουλάχιστον οι λίστες των ξένων μπορεί να έχουν ελλείψεις, όμως έχουν μια αθωότητα που φοβάμαι ότι δεν έχουν οι δικές μας.

Ακόμα και αν δεχθούμε ότι αξίζουν μόνο τα 70 από τα 100 βιβλία της κάθε λίστας, όποιος τα διαβάσει, κερδισμένος θα βγει και θα τον βοηθήσουν να διαμορφώσει τον χαρακτήρα του.

Αν εμείς διαβάζαμε Ντοστογιέφσκι στα 14, τα τωρινά παιδιά πρέπει να διαβάζουν τα πάντα γιατί είναι πιο έξυπνα από εμάς, όμως δεν χρησιμοποιούν σωστά την εξυπνάδα τους.

Ακούγοντας μουσική, διαβάζοντας βιβλία και βλέποντας κινηματογράφο, ένας νέος της εποχής μας σίγουρα θα βγει κερδισμένος.

* Αυτοί που χάθηκαν στα 27... Κώστας Ζουγρής: Συγγραφέας, μουσικός παραγωγός, συνδημιουργός του site  #apotis4stis5, κατέχει μαζί με τον Γιάννη Πετρίδη το παγκόσμιο ρεκόρ της μακροβιότερης καθημερινής ραδιοφωνικής εκπομπής Άπό τις 4 στις 5 στο Α΄ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της ΕΡΤ .

SHARE:

24Media Network