Δωρεάν στην πόλη: 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο για την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου

Δωρεάν στην πόλη: 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο για την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου
Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ ποζάρει σε go-cart το 1960 AP Photo

Πέντε ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου.

Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.

Πέντε ευκαιρίες να περάσουμε όμορφα και δωρεάν την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου

“Κορυφαίοι σκηνοθέτες- σπουδαίες αμερικανικές ταινίες” – Alfred Hitchcock

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει το δεύτερο αφιέρωμα της σειράς με τίτλο “Κορυφαίοι σκηνοθέτες- σπουδαίες αμερικανικές ταινίες”. Αυτή τη φορά παρουσιάζεται ο Alfred Hitchcock, ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες και πρωτοπόρους στην ιστορία του κινηματογράφου. Βρετανός στην καταγωγή, αλλά με ταινίες “αμερικανικές, αφού γνώρισε τεράστια καριέρα όταν μετακόμισε μόνιμα στις ΗΠΑ από το 1940, ο Hitchcock άφησε εποχή με τις ταινίες μυστηρίου και τα θρίλερ αγωνίας του και δικαίως απέκτησε τον τίτλο “ο μετρ του σασπένς”.

Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ πίσω από μία ... τσουγκράνα στα Pinewood Studios το 1971. Robert E. Dear/AP Photo


Στην εκδήλωση θα προβληθούν σκηνές από ταινίες του Hitchcock και πάνω σ’ αυτές θα γίνει συζήτηση για τον σκηνοθέτη και το έργο του και με το κοινό. Θα μιλήσουν ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ο Γιάννης Ζουμπουλάκης, κριτικός κινηματογράφου. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Μάκης Προβατάς.

Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο “Performance ROOMS2023”

Performance ROOMS2023 Part II / Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης "25 χρόνια ROOMS" Αίθουσα Τέχνης Καππάτος

Η Αίθουσα Τέχνης Καππάτος σε συνεργασία με τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Πάνθεον οργανώνουν την Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο “Performance ROOMS2023” στην Αίθουσα Τέχνης Καππάτος.

Δεκαπέντε επιμελητές παρουσιάζουν 20 Performers από τις Εικαστικές Τέχνες καθώς και από άλλα καλλιτεχνικά πεδία όπως το Θέατρο, τον Χορό, τη Μουσική, τα Multimedia, στα δωμάτια της γκαλερί, σε διάστημα 3 εβδομάδων και σε 3 ομάδες. Κάθε ομάδα θα αποτελείται απο 5 Performances και θα παρουσιάζεται από ένα τριήμερο.

Σε κάθε δωμάτιο θα επιτελείται και μια ζωντανή performance κατά την τριήμερη διάρκεια της κάθε ομάδας, η οποία θα είναι ανοιχτή στο κοινό ως εξής: Η 2η ομάδα παρουσιάζει την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου, Πέμπτη 2/2 και Παρασκευή 3/2, 19:00 – 22:00 και η 3η ομάδα την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου, Παρασκευή 10/2 και Σάββατο 11/2, 19:00 – 22:00.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

Έκθεση “100 χρόνια Φιλόλαος: οι μακέτες”

100 χρόνια Φιλόλαος: Οι μακέτες pgallerysculpture.com

Με αφορμή τα 100 χρόνια γέννησης του καλλιτέχνη Φιλόλαου Τλούπα, που ήταν γνωστός ως “Φιλόλαος” και ο οποίος γεννήθηκε στη Λάρισα, η P gallery | sculpture έχει την τιμή να παρουσιάσει τις μακέτες από μνημειακά έργα, που δημιούργησε στη Γαλλία.

Οι μακέτες από μόνες τους είναι έργα τέχνης και εκτίθενται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ο μεγάλος αριθμός μνημειακών έργων δημοσίου έργου είναι κυρίως κατασκευασμένα από ανοξείδωτο χάλυβα, ατσάλι και τσιμέντο, γλυπτά μεγάλων διαστάσεων που δημιουργήθηκαν με συνεργασία αρχιτεκτόνων της εποχής. Tα γλυπτά του έχουν δυναμικό σχήμα, μνημειακό χαρακτήρα, αίσθηση κίνησης και συμβολική διάσταση.

Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη-Παρασκευή, 11.00-19.00 | Σάββατο, 11.00-15.00. Info pgallerysculpture.

Έκθεση “Atlas of Mediterranean liquidity”

MedLiquidityAtlas, Spyridaki Goethe-Institut Athen

Τα Ινστιτούτα Goethe στη Μεσόγειο ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αναπτύξουν μια σειρά ψηφιακών χαρτών σχετικά με το νερό ως πολύτιμο φυσικό πόρο στην περιοχή της Μεσογείου.

Σε αυτό το πλαίσιο καλλιτέχνες και δημιουργοί σε συνεργασία με επιστήμονες ανέλαβαν να σχεδιάσουν διαδραστικούς χάρτες μέσα από τους οποίους αναδύεται μια πολυφωνική συλλογή νέων προοπτικών και αφηγήσεων γύρω από τη σχέση μας με το στοιχείο του νερού.

Για τον ψηφιακό χάρτη που αφορά την Ελλάδα, οι τοπικοί εταίροι του έργου – η συνεργατική-διεπιστημονική ομάδα σχεδιασμού Commonspace και η ομάδα έργου του γεωγράφου-βιολόγου Σταμάτη Ζόγκαρη επικεντρώνονται στην πόλη της Αθήνας. Η έρευνά τους γύρω από τον αστικό χώρο και τη βιοποικιλότητα των λιγοστών υδάτινων στοιχείων της πόλης συναντώνται στο Goethe-Institut Athen για να δημιουργήσουν μια εγκατάσταση που δίνει στο κοινό της πρωτεύουσας πρόσβαση σε έναν μέχρι τώρα «αθέατο» χάρτη του νερού.

Σχεδιασμένος από την Αθηναία αρχιτέκτονα Ελένη Σπυριδάκη, ο διαδραστικός χάρτης της Αθήνας «ζωντανεύει» στον χώρο του Goethe-Institut Athen, όπου και φιλοξενείται. Ακόμη, μια γωνιά ανάγνωσης στο Ινστιτούτου είναι αφιερωμένη στους τίτλους της βιβλιοθήκης για το νερό ως φυσικό πόρο.

Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, Τηλ. 210 36 61 000, Διάρκεια έκθεσης: 16 Μαρτίου 2023. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Πέμπτη 09:00 – 22:00, Παρασκευή 09:00 – 17:00, Σάββατο 09:00 – 14:00.

Ηώ Αγγελή έκθεση “Slalom – Μια διαδρομή αλλιώς”

Στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζεται η νέα ατομική έκθεση της Ηώς Αγγελή “Slalom” – Μια διαδρομή αλλιώς.

Η Ηώ Αγγελή, στην καινούργια της ενότητα, ερευνά την εγγύτητα της ανθρώπινης φύσης με το περιβάλλον δημιουργώντας ένα νέο, αισθητηριακά έντονο, τοπίο. Σε μια εποχή σοβαρών αλλαγών, ανατροπών και ρευστότητας η κίνηση γίνεται σε μορφή slalom. Η ενότητα “Slalom” αποτυπώνει, μεταφορικά, μία διάθεση αποφυγής των εμποδίων που δυσκολεύουν την αλληλεπίδραση ανάμεσα σε οριοθετημένους και ανοιχτούς, αδιαμόρφωτους χώρους. Οι απεικονίσεις των έργων ξεφεύγουν από την αντικειμενικότητα παραμορφώνοντας αναλογίες και προοπτική, ακυρώνοντας τους τυπικούς οπτικούς κανόνες.

Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20. Τηλ: +30 210 3608278.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα