Δωρεάν στην πόλη: 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο για την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου

Δωρεάν στην πόλη: 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο για την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου
Χριστούγεννα Anna/ Pixabay

Πέντε ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου.

Πέντε τρόποι να περάσουμε όμορφα και δωρεάν την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου.

Ποικίλες εκδηλώσεις, κινηματογραφικές προβολές και εικαστικές εκθέσεις που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς, δίνουν την ευκαιρία στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.

Χριστούγεννα στον Πολυχώρο “Άννα & Μαρία Καλουτά”

Τα φετινά Χριστούγεννα, ο αγαπημένος στο αθηναϊκό κοινό Πολυχώρος “Άννα & Μαρία Καλουτά” του Δήμου Αθηναίων επέστρεψε ανακαινισμένος και φιλοξενεί μία σειρά μοναδικών μουσικών και θεατρικών παραστάσεων με ελεύθερη είσοδο, που διοργανώνει στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων ο Δήμος Αθηναίων, μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).

Την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου στις 19.30 – “Τα δικά μας Χριστούγεννα” μια μουσικοθεατρική παράσταση για όλη την οικογένεια.

Τραγούδια και κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς από την Κρήτη μέχρι την Ορεστιάδα και από την Κέρκυρα μέχρι τη Χίο. Ένας ηθοποιός, δύο τραγουδιστές και πέντε μουσικοί παρουσιάζουν στοιχεία, ήθη, έθιμα, στολές και εμφανίσεις των υπέροχων Ελληνικών και Κυπριακών πόλεων και χωριών. Κάλαντα βυζαντινά, νησιώτικα, μακεδονίτικα, ηπειρώτικα και κυπριακά ηχούν κατά τη διάρκεια της παράστασης και μέσα από ευφάνταστα κείμενα διασκεδάζουν μικρούς και μεγάλους.

Booklover’s Point: Η μουσική συναντά τον λόγο

Χριστούγεννα Jason Goh/ Pixabay

Ο νέος κύκλος εκδηλώσεων Booklover’s Point: Εκεί όπου η μουσική συναντά τον λόγο του Φεστιβάλ Λυρικός Νότος, μια συνδιοργάνωση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Συνδέσμου Δήμων Νότιας Αττικής –Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου– με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, φέρνει τρεις ξεχωριστές εκδηλώσεις όπου η μουσική γίνεται λόγος και ο λόγος μουσική. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό με σειρά προτεραιότητας.

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022, Ώρα έναρξης: 19.00

  • Μουσικό αναλόγιο: Όσκαρ Ουάιλντ, Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας
  • Παιδική Δημοτική Βιβλιοθήκη Παλαιού Φαλήρου (Αίαντος 28 & Σπάρτης)
  • Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Χατζής
  • Αφήγηση, ερμηνεία: Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου
  • Μουσικοί: Δημήτρης Βεντουράκης (πλήκτρα), Θέμης Βασιλείου (κιθάρα), Δημήτρης Ζερβός (κρουστά)

Το αγαπημένο παραμύθι Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας, μια από τις ομορφότερες ιστορίες που έχει γράψει ο Όσκαρ Ουάιλντ, θα παρουσιαστεί σε αφήγηση και ερμηνεία της ηθοποιού Ρουμπίνης Βασιλακοπούλου με τη συνοδεία των μουσικών Δημήτρη Βεντουράκη (πλήκτρα), Θέμη Βασιλείου (κιθάρα) και Δημήτρη Ζερβού (κρουστά). Πρόκειται για μια μουσική σπουδή πάνω στο θέμα από την πρώτη σουίτα του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ και το “Youkali” του Κουρτ Βάιλ, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Κωνσταντίνου Χατζή.

Ο Ευτυχισμένος πρίγκιπας είναι ένα παραμύθι για την αιώνια μάχη του καλού και του κακού. Ένας διάλογος αφηγηματικού λόγου και μουσικής. Η αφήγηση γεννάει τη μουσική και η μουσική εξελίσσει την αφήγηση, στον σκοτεινό και συνάμα φωτεινό κόσμο του Όσκαρ Ουάιλντ.

Womanifesto II

To πρώτο φιλμ-μανιφέστο της γυναικείας καλλιτεχνικής φωνής του σήμερα συνεχίζεται. Η εικαστικός Έφη Σπύρου και η ομάδα της RUNONART ΑΜΚΕ, προσκαλεί στο σύνολο 30 γυναίκες δημιουργούς από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ για να γράψουν και να παρουσιάσουν το δικό τους μανιφέστο δίνοντας για ένα λεπτό on camera την δική τους διακήρυξη στις προκλήσεις των καιρών.

Τα φιλμ WOMANIFESTO I&ΙΙ θα προβληθούν ως ενιαία προβολή στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, Αθήνα, σε μία βραδιά γιορτή στις 21 Δεκεμβρίου του 2022.

Στο WOMANIFESTO I, συμμετέχουν οι δημιουργοί: Άγκατα Δαρλάση, Βαρβάρα Ρούσσου, Έλενα Τοπαλίδου, Ευτυχία Παναγιώτου, Μάρω Μιχαλακάκου, Μάρω Φασουλή, Μυρτώ Ξανθοπούλου, Νεφέλη Σαρρή, Πωλίνα Κρεμαστά, Παυλίνα Μάρβιν, Ράνια Μπέλλου, Τώνια Τζιρίτα Ζαχαράτου, Μαρία Γιαγιάννου, Χρύσα Βαλσαμάκη και Έφη Σπύρου (Ελλάδα).

Στο WOMANIFESTO IΙ, συμμετέχουν οι δημιουργοί: Tamar Raban (Ισραήλ), Enact Theatre [Έλενα Καλλινίκου& Μαρίνα Μακρή], Λία Χαράκη, Νάγια Τ. Καρακώστα, (Κύπρος) και οι δημιουργοί Άρτεμις Παναγιωτίδου, Ελευθερία Καζανά, Έρη Δημητριάδη, Ελένη Πανουκλιά, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Μαρία Παπαφίγκου, Μαρία Σιόρμπα, Μαρία Παπαποστόλου & Νατάσα Μπιζά και Σταυρούλα Σιάμου (Ελλάδα).

Μακροπρόθεσμος στόχος είναι η δράση να λειτουργήσει ως πρόσκληση, για να μπορέσει να διευρυνθεί με την προσθήκη καλλιτεχνικών μανιφέστο από όλο τον κόσμο έτσι ώστε ο διάλογος να υπερβεί τα σύνορα και να υπάρξει το πρώτο μωσαϊκό φιλμ-μανιφέστο της γυναικείας φωνής.

Σύλληψη έργου-Σκηνοθεσία φιλμ & Παραγωγή: Έφη Σπύρου, Εικαστικός

Με δελτία εισόδου εδώ.

“Ένδυμα Ψυχής” στο Μουσείο Ακρόπολης

- Boris Kirpotin

Με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, παρουσιάζεται στο Μουσείο Ακρόπολης, η εμβληματική έκθεση με τίτλο “Ένδυμα Ψυχής”, σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Μουσείου θα φιλοξενηθούν με μια ξεχωριστή τέχνη 70 ενδυμασίες και στολές του προπερασμένου αιώνα, που διαφύλαξε και διαφυλάττει η αγάπη και το μεράκι ανθρώπων, ιδιαίτερα το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο αλλά και άλλα Μουσεία της χώρας.

Στην έκθεση θα θαυμάσουμε τα 70 έργα κατανεμημένα σε πέντε κύριες ενότητες: ενδυμασίες που ανήκαν σε ιστορικά πρόσωπα, τοπικές φορεσιές από την μητροπολιτική Ελλάδα, την νησιωτική Ελλάδα και την Κρήτη, την Κύπρο και τις “χαμένες πατρίδες”.

Ο Μαυρομιχάλης Μουσείο Ακρόπολης

Στολές και ενδύματα που έχουν σχέση με ήρωες της επανάστασης του ’21, με επώνυμα και ανώνυμα πρόσωπα του 18ου και του 19ου αι. Ορισμένα μόνον από τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση αυτή, έχουν δει το φως πέρυσι και φέτος σε εκθέσεις των καλλιτεχνών στην Καλαμάτα, την Ύδρα, τη Σύρο, την Κύπρο, την Κορέα (Σεούλ) και τελευταία στο Μουσείο αρχαίας Ελεύθερνας στην Κρήτη, με έμφαση εκάστοτε σε ενδυμασίες του χώρου παρουσίασής τους. Όμως, η συνολική μεγάλη παρουσίαση φιλοξενείται σήμερα στο Μουσείο Ακρόπολης και οφείλει την υλοποίησή της στο Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης για τις κρητικές ενδυμασίες.

Η έκθεση θα παραμείνει κλειστή: 25 και 26 Δεκεμβρίου και 1 Ιανουαρίου. Την Παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς (24 και 31 Δεκεμβρίου), το Μουσείο Ακρόπολης λειτουργεί από 9 π.μ.-3 μ.μ.

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στον Δήμο Ζωγράφου

Με τη φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022 στο πάρκο Γουδή σηματοδοτείται η έναρξη των εκδηλώσεων στον Δήμο Ζωγράφου για τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Από την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022 έως και την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023, οι κεντρικές πλατείες και τα πάρκα του Δήμου Ζωγράφου μεταμορφώνονται! Mε το χριστουγεννιάτικο χωριό στην Πλατεία Τερζάκη, το Χριστουγεννιάτικο Πάρκο στο Γουδή αλλά και πολλές άλλες δραστηριότητες στην Πλατεία Άνοιξης, στο πάρκο Γουδή, στη Βίλα Ζωγράφου, στον Δημοτικό Πολιτιστικό Πολυχώρο “ΑΛΕΚΑ” αλλά και στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, μικροί και μεγάλοι θα ζήσουν ξεχωριστές στιγμές τα φετινά Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Πρόγραμμα εδώ…

  • ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΟΙΞΗ. Τετάρτη 21/12/2022 – Συναυλία “Τα Χριστούγεννα στις αγκαλιές του κόσμου”, Ώρα έναρξης 12:00 π.μ. Η Ντορίν Λασκαρίδου, συνοδεία αγαπημένων μουσικών οργάνων όπως βιολί, τσέλο, κοντραμπάσο, κιθάρα, τρομπόνι και κρουστά, μας ταξιδεύει με τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα σε όλο τον κόσμο. Από τα βαλς της χιονισμένης Βιέννης στη φωτισμένη Νέα Υόρκη και πάλι πίσω στη Μεσόγειο με αγαπημένα κάλαντα της Καταλονίας. Ιδιαίτερη θέση φέτος έχουν τα κάλαντα της Ουκρανίας και της Ρωσίας μαζί με τις ευχές μας για ειρήνη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα