Δωρεάν στην πόλη: 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο για την Τρίτη 10 Ιανουαρίου

Δωρεάν στην πόλη: 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο για την Τρίτη 10 Ιανουαρίου
Lets Dance Bαγγέλης Βαγγελάτος - Lifescapes

Πέντε ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Τρίτη 10 Ιανουαρίου.

Πέντε ευκαιρίες να περάσουμε όμορφα και δωρεάν την Τρίτη 10 Ιανουαρίου.

Εκθέσεις, εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, και δίνουν την ευακιρία στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.

Έκθεση αφιερωμένη στα 2 πρόσωπα του Ιανού

Ο ιστορικός χώρος του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου υποδέχεται την πρώτη έκθεση του νέου έτους 2023. Στην ομαδική εικαστική έκθεση JANUS BIFRONS 32 σύγχρονοι αξιόλογοι εικαστικοί δημιουργούν, σχολιάζουν και εύχονται από καρδιάς για τη νέα χρονιά. Ο Ιανός (λατινικά: Ianus) είναι ένας από τους παλαιότερους θεούς των Ρωμαίων.

Βασίλειος Παλιός, Moments of life, 100x100cm, Ακρυλικά JANUS BIFRONS 32

Ήταν ο θεός όλων των ενάρξεων και των μεταβάσεων, ενώ είχε δύο πρόσωπα, ένα “κακό”, αγέλαστο και ένα “καλό”, χαρούμενο. Επίσης, η πρώτη ημέρα του έτους, η έναρξη της νέας χρονιάς και ο Ιανουάριος ήταν αφιερωμένος σε αυτή τη θεότητα, υποδεικνύοντας παράλληλα και τη σημασία της για τον ημερολογιακό λατρευτικό κύκλο των Ρωμαίων.

Τα δυο του πρόσωπα συμβόλιζαν την αρχή και το τέλος, τη νιότη και το γήρας, την είσοδο και την έξοδο. Γι’ αυτό, άλλωστε, και αφιέρωσαν στον Ιανό τον Ιανουάριο, τον πρώτο μήνα του νέου έτους, που κοιτάζει πίσω προς τον προηγούμενο χρόνο και μπροστά προς τον επόμενο.

Διάρκεια έκθεσης: 9 – 21 Ιανουαρίου 2023, Πλ. Κολωνακίου 2, 4ος όροφος, Κολωνάκι, Αθήνα. Το concept, η οργάνωση και η επικοινωνία της έκθεσης ανήκει στον εκπαιδευτικό και διοργανωτή εικαστικών εκθέσεων Δημήτρη Λαζάρου.

“Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης επιστρέφει στην Ακαδημία Αθηνών”

"Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης επιστρέφει στην Ακαδημία Αθηνών" / έκθεση Μέγαρο Ακαδημίας Αθηνών academyofathens.gr

Η Ακαδημία Αθηνών τιμά τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, Ακαδημαϊκό στην έδρα “Λογοτεχνία (Θεατρική Δραματουργία)”, στο πλαίσιο του λογοτεχνικού έτους “Ιάκωβος Καμπανέλλης 2022”.

Στην έκθεση, που πραγματοποιείται στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών, Ανατολική Αίθουσα (Πανεπιστημίου 28), έως τις 14 Μαρτίου 2023, παρουσιάζεται αρχειακό υλικό από την Ακαδημία Αθηνών, από το προσωπικό αρχείο του Ιάκωβου Καμπανέλλη (χειρόγραφα, φωτογραφίες, σπάνιες εκδόσεις, δίσκοι μουσικής, αφίσες), αδημοσίευτο υλικό από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, Κ.Υ., Αρχείο Γενικής Γραμματείας Τύπου & Πληροφοριών, καθώς και υλικό από το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ.

Eκτίθεται και φωτογραφικό υλικό από τις εμβληματικές ηχογραφήσεις με τον Μίκη Θεοδωράκη, όπως από την ηχογράφηση του έργου “’Ασμα Ασμάτων” με τη Μαρία Φαραντούρη και του έργου “Χαμένη Αποστολή”, που έγινε στο Ανατολικό Βερολίνο τον Φεβρουάριο του 1988 με την Gisela May.

Ωράριο Έκθεσης: Δευτέρα-Παρασκευή (10.00-14.00, ξεναγήσεις κατόπιν συνεννόησης). Μέγαρο Ακαδημίας Αθηνών, Ανατολική Αίθουσα Πανεπιστημίου 28).Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 3664761 / 6972421075.

Έκθεση “Η Πολυκατοικία” στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Έκθεση " Η πολυκατοικία" / Βαγγέλης Πούλης hau

Ένα σύνθετο θεωρητικό και εικαστικό εγχείρημα με γενικό θέμα την “Πολυκατοικία” ως ισχυρό κοινωνικό, αισθητικό και συναισθηματικό σύμβολο στην αστική ζωή των τελευταίων 100 χρόνων παρουσιάζεται στην Ελληνοαμερικανική Ένωση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Η “Πολυκατοικία” θα αναπτυχθεί ως υβριδική έκθεση στους δύο εκθεσιακούς χώρους του ισογείου. Ζωγραφική, γλυπτική, εγκαταστάσεις, βίντεο και φωτογραφία συνδιαλέγονται με τεκμήρια, μακέτες, αναμνηστικές σημειώσεις και άλλο αρχειακό υλικό, ώστε να αρθρώσουν από κοινού ένα σύνθετο αφήγημα για την εμπειρία της κατοίκησης.

Η έκθεση “Πολυκατοικία”, την οποία επιμελούνται ο Νίκος Βατόπουλος και η Ίρις Κρητικού́, περιλαμβάνει αφενός έργα συγχρόνων φωτογράφων, αρχιτεκτόνων και φλανέρ της πόλης και αφετέρου έργα εικαστικών δημιουργών.

Info: Γκαλερί Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα)/Δευτέρα – Παρασκευή: 12:00 – 20:00, Σάββατο: 10:00 – 14:00, Κυριακή κλειστά/ 2103680052, www.hau.gr.

Στιγμιότυπα του “ευ ζην”

Lets Dance Bαγγέλης Βαγγελάτος - Lifescapes

Το Κέντρο Τεχνών Μετς παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Βαγγέλη Βαγγελάτου “Lifescapes” με επιμέλεια της ιστορικού τέχνης και κριτικού Νιόβης Κρητικού, η οποία αναφέρει για την έκθεση: “Ο Βαγγέλης Βαγγελάτος μας μεταφέρει σε ένα κόσμο συνειρμών, καθημερινών παρατηρήσεων και ερμηνειών των παραστάσεων της ζωής. Αμφιταλαντευόμενος σε ένα παιχνίδι καταγραφής των εμπειριών της ζωής, κεντρικό σημείο στο εικαστικό αποτέλεσμα αποτελεί, ο ίδιος ο άνθρωπος.

Αν και εξπρεσιονιστής με αισθητική που παραπέμπει στην κουλτούρα της αμερικάνικης αφαίρεσης, ο Β. Βαγγελάτος, σκιαγραφεί στιγμιότυπα του “ευ ζην”. Η μορφή είναι κεντρικό στοιχείο στην δουλειά του εικαστικού.[…] Στην πλαστικότητα τους, οι μορφές τοποθετούνται δίπλα σε εκείνη την μυσταγωγία και την τελετουργία που έφερε η τεχνική “dripping” του J.Pollok. Εδώ, ο εικαστικός δανείζεται στοιχεία από την κληρονομιά του αφηρημένου εξπρεσιονισμού για να εισάγει με διττό τρόπο έννοιες όπως η τελετουργία, το θείο και η χάρις.

Κομβικό ρόλο στην απώτερη δουλειά αποτελεί η έμμεση αναφορά στην J. Mitchel, αλλά και στην κληρονομιά του J-M. Basquiat. […] Η παλέτα του διαταράσσει την ηρεμία και ταξιδεύει πίσω στο χρόνο με σκοπό να συναντήσει τους “Fauve”…”

Info: Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 17.00-20.30. Σάββατο & Τετάρτη 11.00-15.00, Κέντρο Τεχνών Μετς, Ευγένιου Βουλγάρεως 6, Μετς.

Με ένα βιβλίο και ένα… κινητό στον Εθνικό Κήπο

Η διεθνής έκθεση σύγχρονης τέχνης "Seeing The Invisible" Photo by Georgios Athanasiou

Ο Εθνικός Κήπος είναι ένα από τα καλύτερα σημεία της πόλης για να διαβάσεις ήρεμα το βιβλίο σου και να κάνεις (ακόμα και νοερά) τη λίστα με τους στόχους σου για το 2023.

Παράλληλα, μπορείς με το κινητό σου να δεις τη διεθνή έκθεση σύγχρονης τέχνης “Seeing The Invisible”, την πιο φιλόδοξη και εκτεταμένη μέχρι σήμερα έκθεση σύγχρονων έργων τέχνης που δημιουργήθηκαν με τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality).

Τα έργα της έκθεσης είναι ορατά μόνο μέσω της δωρεάν εφαρμογής Seeing the Invisible, για κινητά και tablets*. Μέσω της εφαρμογής, θα εξερευνήσεις το φυσικό περιβάλλον του Εθνικού Κήπου, εντοπίζοντας τα έργα τέχνης που βρίσκονται διάσπαρτα στο εσωτερικό του, με τη βοήθεια της προτεινόμενης διαδρομής που εμφανίζει ο χάρτης της εφαρμογής. Μια συναρπαστική περιπέτεια μέσα στην οποία η εφαρμογή σου δίνει τη δυνατότητα να φωτογραφηθείς με τα έργα, να μάθεις το βιογραφικό των καλλιτεχνών και να γνωρίσεις με έναν άλλον τρόπο τις όμορφες γωνιές του Εθνικού Κήπου.

Info: Διάρκεια έκθεσης: Οκτώβριος 2022 – Σεπτέμβριος 2023. Ώρες επίσκεψης: τις ώρες λειτουργίας του Εθνικού Κήπου (από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα