"Έφυγε" η διάσημη συγγραφέας, Φίλις Ντόροθι Τζέιμς

"Έφυγε" η διάσημη συγγραφέας, Φίλις Ντόροθι Τζέιμς

Απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών, η συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, Φίλις Ντόροθι Τζέιμς, που έγινε διάσημη από τα έργα της με κεντρικό ήρωα τον επιθεωρητή και ποιητή Άνταμ Νταλγκλίς

Η συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Φ. Ντ. Τζέιμς, διάσημη για μια σειρά ιστοριών στις οποίες πρωταγωνιστεί ο επιθεωρητής της Σκότλαντ Γιαρντ και ποιητής Άνταμ Νταλγκλίς, απεβίωσε την Πέμπτη (27/11) στο σπίτι της στην Οξφόρδη, μετέδωσαν βρετανικά ΜΜΕ. Ήταν 94 ετών.

Η Φίλις Ντόροθι Τζέιμς υπηρέτησε για 30 χρόνια στο δημόσιο, στο εθνικό σύστημα υγείας και στην ιατροδικαστική υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών, και δεν δημοσίευσε κανένα έργο πριν συμπληρώσει τα 42 της χρόνια, αλλά κατόπιν έγραψε και εκδόθηκαν τουλάχιστον 20 αστυνομικά μυθιστορήματα με κεντρικό ήρωα τον Νταλγκλίς, που την έκαναν διάσημη.

«Νομίζω πως κατάλαβα ότι θα γινόμουν συγγραφέας σχεδόν αμέσως μόλις έμαθα να διαβάζω», είχε πει η Τζέιμς, σύμφωνα με τον παλιό εκδοτικό της οίκο, τον Random House.

Η ίδια απέδωσε το γεγονός ότι ξεκίνησε αργά την εντατική της ενασχόληση με τη λογοτεχνία λόγω «του πολέμου, της ασθένειας του συζύγου μου, της ανάγκης να βρω και να κάνω μια ασφαλή καριέρα, που θα μου εξασφάλιζε τα αναγκαία χρήματα για να ζω».

Η συγγραφέας εγκατέλειψε το σχολείο στην ηλικία των 16 ετών διότι έπρεπε να εργαστεί και διότι οι γονείς της δεν πίστευαν ότι η ανώτερη εκπαίδευση θα ωφελούσε τα κορίτσια.

Η Τζέιμς, η οποία ήταν άλλοτε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του BBC κι έγινε η Βαρόνη Τζέιμς του Χόλαντ Παρκ το 1991, δήλωσε ότι επέλεξε να γράψει αστυνομικά μυθιστορήματα διότι «ταίριαζε στο σκεπτικό μου και ίσως στην ελαφρώς νοσηρή φαντασία μου».

«Με μεγάλη λύπη η οικογένεια της Φ. Ντ. Τζέιμς ανακοινώνει ότι απεβίωσε γαλήνια στο σπίτι της στην Οξφόρδη το πρωί της 27ης Νοεμβρίου 2014, σε ηλικία 94 ετών», ανακοίνωσε ο νυν εκδοτικός της οίκος, ο Faber&Faber.

Γεννημένη την 3η Αυγούστου 1920, η βασίλισσα της αστυνομικής λογοτεχνίας, όπως την έχουν αποκαλέσει, ευτύχησε να δει τα έργα της να αποκτούν τεράστια απήχηση και να μεταφράζονται σε πολλές άλλες γλώσσες. Τα περισσότερα από τα μυθιστορήματά της αποτέλεσαν τη βάση για τα σενάρια τηλεοπτικών αστυνομικών σειρών στη Βρετανία και στις ΗΠΑ. Έλαβε πολλά λογοτεχνικά βραβεία σε διάφορες χώρες.

«Θα λείψει σε όλους μας», είπε ο Τσαρλς Έλιοτ, ο επιμελητής της στον εκδοτικό οίκο Knopf. «Τα βιβλία της ανήκαν σε μια δική τους κατηγορία, ήταν μόνιμα διασκεδαστικά όσο και καλογραμμένα και σοβαρά όσο οποιοδήποτε λογοτεχνικό έργο».

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έγραψε στο Twitter: «με έθλιψε το άκουσμα του θανάτου της Φ. Ντ. Τζέιμς, μιας από τις σημαντικότερες συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας του ΗΒ, η οποία συνάρπασε και ενέπνευσε γενεές αναγνωστών». Ανάμεσα στα πιο γνωστά έργα της Τζέιμς είναι το The Murder Room (στα ελληνικά Η αίθουσα των φόνων, εκδ. Καστανιώτη, 2006).

Το τελευταίο της βιβλίο που κυκλοφόρησε ήταν το The Private Patient, που κυκλοφόρησε το 2008 (στα ελληνικά Θάνατος σε ιδιωτική κλινική, εκδ. Καστανιώτη, 2010).

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network