Κώστας Γαβράς: "Ήταν επώδυνο να αφήσω την Ελλάδα"

Κώστας Γαβράς: "Ήταν επώδυνο να αφήσω την Ελλάδα"
PANORAMA PRESS

"Δε θα είχα γίνει αυτό που είμαι εάν δεν είχα εγκαταλείψει την Ελλάδα και δεν είχα έρθει στην Γαλλία για να σπουδάσω" δήλωσε ο κορυφαίος σκηνοθέτης.

Συνέντευξη στη βελγική εφημερίδα "Le Soir" παραχώρησε ο σπουδαίος Έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς.

«Δε θα είχα γίνει αυτό που είμαι εάν δεν είχα εγκαταλείψει την Ελλάδα και δεν είχα έρθει στην Γαλλία για να σπουδάσω» δήλωσε ο κ. Γαβράς εξηγώντας ότι στην Ελλάδα δεν υπήρχε μέλλον: « Ένιωσα πολύ γρήγορα ότι ανήκα σ'αυτή την τάξη που δεν είχε μέλλον".

Ερωτηθείς, εάν θα χαρακτήριζε "επώδυνο" ή "απελευθέρωση" το ότι έφυγε από την Ελλάδα σε ηλικία 20 ετών, έκανε λόγο για "απελευθέρωση": "Έφυγα και είχα λόγο να φύγω. Η μητέρα μου και η οικογένειά μου, μου έλεγαν "Δεν υπάρχει χώρος για σένα εδώ". Αυτό σημαίνει ότι πονούσε το να αφήνεις τους φίλους σου, τη χώρα σου".

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης, μίλησε επίσης για την τελευταία του ταινία του "Ενήλικοι στην αίθουσα", σημειώνοντας ότι ασκεί κριτική στην Ευρώπη: "Σκέφτομαι ότι υπάρχει και μια άλλη πιθανή Ευρώπη. Η Ευρώπη για τους Ευρωπαίους".

Απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα να γινόταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ο Κώστας Γαβράς τόνισε: "Δε θα δεχόμουν ποτέ. Είμαι κινηματογραφιστής και δεν ξέρω εάν θα μπορούσα να κάνω κάτι άλλο"

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: κινηματογράφος
SHARE:

24Media Network