Λάκης Λαζόπουλος: Τα λαμπερά εγκαίνια της σχολής υποκριτικής του “Τεχνών Εκατό”

Λάκης Λαζόπουλος: Τα λαμπερά εγκαίνια της σχολής υποκριτικής του “Τεχνών Εκατό”
Eγκαίνια της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής Τεχνών Εκατό του Λάκη Λαζόπουλου papadakis press

Ο δημοφιλής κωμικός εγκαινίασε επίσημα τη δικιά του Ανωτέρα Σχολή Υποκριτικής "Τεχνών Εκατό".

«Εγώ τους μαθαίνω την ανυπακοή. Την υπακοή στον ρόλο, και την ανυπακοή σε ό,τι δεν τους αρέσει», απαντάει χωρίς δεύτερη σκέψη ο Λάκης Λαζόπουλος στην ερώτηση του NEWS 24/7, «πέρα από την γνώση και τα τυπικά εφόδια, τι άλλο θα ήθελες να μάθεις στα παιδιά;».

Όπου «τα παιδιά» είναι οι φοιτητές στην Ανωτέρα Σχολή Υποκριτικής «Τεχνών Εκατό», που εγκαινιάστηκε επίσημα χτες, 22 Νοεμβρίου, στο νούμερο 100 της οδού Ακαδημίας. Και ο Λαζόπουλος πώς προκύπτει; Πρόκειται για το νέο εγχείρημά του, αφού με την οικονομική και γενικότερη στήριξη του προέδρου του Ομίλου D Group, Δημήτρη Δερπάνη, έστησε, εξόπλισε φουλ και λειτουργεί από πέρυσι μια νέα ιδιωτική σχολή ηθοποιίας.

Πέρυσι, βέβαια, επί πανδημίας, αλλά προ εμβολίων, τα 1.000 τ.μ. της σχολής με τις πλήρως εξοπλισμένες αίθουσες έμειναν βασικά χωρίς κοινό –τα μαθήματα γίνονταν μόνο ζουμαριστά. «Δεν περίμενα ποτέ ότι η υπομονή μου θα τελείωνε στο Zoom!», μας λέει γελώντας ο Λάκης. Τώρα, όμως, το εμβληματικό κτίριο που στεγάζει το “Τεχνών Εκατό” άνοιξε και λειτουργεί κανονικά, με φυσική παρουσία.

Λάκης Λαζόπουλος: Τα λαμπερά εγκαίνια της σχολής υποκριτικής του "Τεχνών Εκατό" papadakis press

Μάθημα στη Στοά Χόλιγουντ

Μιλάμε για το θρυλικό Μέγαρο Έβδομης Τέχνης που επί δεκαετίες ήταν έδρα ή στέκι όλων των διάσημων παραγωγών, σκηνοθετών, τεχνικών ή ηθοποιών του ελληνικού σινεμά.

Παρελθόν ένδοξο που αποτυπώνεται σε σκίτσα και τοιχογραφικές φάσες στους τοίχους του ισογείου, το οποίο έχει αλλάξει εντελώς μορφή (και χρήση). Κατ’ αρχάς, το κτίριο έχει ανακαινιστεί πλήρως, και στο ισόγειο, στην περιβόητη Στοά Χόλιγουντ όπου κάποτε φιλοξενούνταν ένα σωρό μαγαζιά, τώρα λειτουργούν βιβλιοθήκη, χώρος μελέτης, ιντερνετικό ραδιόφωνο για τους σπουδαστές, καφέ με υγιεινά σνακ, αλλά και μια μικρή σκηνή για περφόρμανς και θεατρικά δρώμενα.

Στη λαμπερή τελετή των εγκαινίων στην στοά –παρουσία, μεταξύ άλλων, του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, του πρόεδρου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) Σπύρου Μπιμπίλα, του σκηνοθέτη Ευριπίδη Λασκαρίδη, και των ηθοποιών Μιχάλη Σαράντη, Ελένης Γερασιμίδου, Σμαράγδας Καρύδη και Θοδωρή Αθερίδη– Δερπάνης και Λαζόπουλος ανέβηκαν στο βήμα και είπαν λίγα και καλά για το κοινό και φιλόδοξο εγχείρημά τους. Μίλησαν για αίθουσες διδασκαλίας, και χώρους υποστήριξης σπουδαστών και καθηγητών. Για τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό, ψηφιακές διευκολύνσεις, ειδικά πατώματα…

Λάκης Λαζόπουλος: Τα λαμπερά εγκαίνια της σχολής υποκριτικής του "Τεχνών Εκατό" papadakis press

Ο κύριος, το μεταπτυχιακό, και το διεθνές σινεμά

Πώς αισθάνεται, αλήθεια, ο δημοφιλής ηθοποιός και συγγραφέας που όλοι αυτοί οι ζωηροί μετέφηβοι στον τρίτο όροφο του Μεγάρου Έβδομης Τέχνης τον φωνάζουν «κύριε»; «Μ’ αρέσει, μ’ αρέσει πάρα πολύ,» παραδέχεται. «Φέτος είναι 125 τα παιδιά. Μαζί με αυτούς που είναι στα σεμινάρια είναι 200,» συνεχίζει ο Λάκης. «Και όταν θα μπει και το μεταπτυχιακό του Φεβρουαρίου…». Πρόκειται για ένα ξεχωριστό πτυχίο μάστερ που θα ξεκινήσει αρχές του 2022 σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Στάφορντσιρ στην Αγγλία, θα είναι ανοιχτό και σε απόφοιτους άλλων σχολών, και θα αφορά αποκλειστικά την ηθοποιία στο σινεμά.

24MEDIA/ΠΑΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

«Το μεταπτυχιακό είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση, και πρέπει να υπάρχουν έξι καθηγητές από πάνω τους, και να είναι πολύ δυνατοί και στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Και το μάστερ θα είναι αγγλικό, δεν θα ‘ναι ελληνικό. Επίσης, θα έχουν το δικαίωμα με τα ίδια δίδακτρα να πηγαίνουν να κάνουν [σπουδές] στην Αγγλία για κάποιο διάστημα,» υπογραμμίζει ο Λαζόπουλος.

Άρα, μια βασική γνώση αγγλικής είναι απαραίτητη για τους σπουδαστές της Σχολής; «Τα αγγλικά τα έχω βάλει υποχρεωτικό μάθημα από το πρώτο έτος στην σχολή,» λέει ο εμπνευστής του Τεχνών Εκατό. «Γιατί πιστεύω θα αλλάξουν τελείως τα δεδομένα, με τις πλατφόρμες, και οι Έλληνες ηθοποιοί θα είναι ζητούμενο στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, όχι μόνο στο ελληνικό. Δηλαδή, δεν θα πρέπει μια γλώσσα να σου απαγορεύει να μιλήσεις την γλώσσα του κινηματογράφου –που, κατά βάση, δεν είναι ελληνική.»

Κλείνοντας, ας επιστρέψουμε στην αρχική ερώτηση: τι θα ήθελε μέσω της σχολής του να εμφυσήσει στα παιδιά ο Λάκης Λαζόπουλος; «Μου ζητούσανε [οι σπουδαστές], “κύριε, δεν μας πάει αυτό“, ή “μ’ αυτό έχουμε το τάδε πρόβλημα”. Το σέβομαι. Τους είπα, λοιπόν, ό,τι θέλετε κι ό,τι συμβαίνει στην σχολή θα έχετε την απόλυτη εμπιστοσύνη να το λέτε μόνο σε μένα. Εδώ, το μέιλ μου, θα μου στείλετε. Ειπώθηκε μια άποψη, το συζητήσαμε και βρήκαμε την λύση. Αλλά δεν γίνεται να μην το συζητάνε, δεν θέλω να το κρατάνε μέσα τους. Το δεύτερο είναι να αφήνουν τον εαυτό τους πολύ περισσότερο να κινείται πέρα από συγκεκριμένες γραμμές. Μπορείς να μάθεις οποιαδήποτε γραμμή, αλλά το θέατρο είναι όταν πηδάς από την γραμμή έ ξ ω. Θέλω να μάθουν όσο περισσότερα πράγματα γίνεται. Θέλω τα παιδιά να ξέρουν και τα δικαιώματά τους, και τις υποχρεώσεις τους. Και πιστεύω ότι θέλουν να τους βγάλουμε τον καλύτερο εαυτό τους.»

Λάκης Λαζόπουλος: Τα λαμπερά εγκαίνια της σχολής υποκριτικής του "Τεχνών Εκατό" papadakis press

Πληροφορίες: Ανωτέρα Σχολή Υποκριτικής «Τεχνών Εκατό» (Ακαδημίας 98-100, 210-7101411)/ Φοίτηση τριετής/Διδάσκουν μεταξύ άλλων: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Αλέξανδρος Βούλγαρης, Στεφανία Γουλιώτη, Μαρία Κεχαγιόγλου, Άννα Μάσχα, Βασίλης Μαυρογεωργίου, Έλενα Μαυρίδου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Χάρης Φραγκούλης, Σοφία Φιλιππίδου, Λάκης Λαζόπουλος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα