Μνήμες αποτυπωμένες πάνω στην ύλη, χαραγμένες στη πέτρα τον πηλό ή το χαλκό, σκαλισμένες πάνω στο ξύλο ή κεντημένες στις φορεσιές μιλούν για εκφράσεις, γνώσεις, δεξιότητες και δυνατότητες που ξεδιπλώθηκαν στη ζωή των ανθρώπων. Υλικά ταπεινά καρυοφίλια, κατηφέδες, κουρελάκια ατλαζένια η βαμβακερά που δένονται μαζί με χάντρες, αλλά και πολυτελή μέταλλα, ασημένια, μπρούτζινα η φλουροκαπνισμένα, μετάξια, μπιρσίμια, γαιτάνια και τέλια αποτελούν τον καμβά, τα υφάδια μιας δημιουργικότητας που αφηγείται την ιστορία του τόπου.
H πρόεδρος του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος Ιωάννα Παπαντωνίου και το διοικητικό συμβούλιο, σε συνεργασία με το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, καλούν κάθε ενδιαφερόμενο στην έκθεση με τίτλο "Με βελόνι και με κλωστή" που πραγματοποιείται στον πολιτιστικό χώρο ΠΛΙ (Κανάρη 4, Κολωνάκι). Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου.
Με έμφαση στο κέντημα, θα παρουσιαστούν τα καινούργια ρούχα του ΕΜΘ καθώς και εσάρπες, τσάντες, κοσμήματα και το θρακιώτικο πουκάμισο από βαμβάκι μετάξι ή λινάρι. Τεχνικές, θεματολογίες και σύμβολα διαχρονικά, αξιοποιούνται από το Ε.Μ.Θ. σε δημιουργίες, παραδοσιακές, αλλά και σύγχρονης αισθητικής.
«Εδώ και πολύ καιρό και στο ΥΠΠΟΑ έχει ανοίξει η συζήτηση για την πολιτιστική επιχειρηματικότητα. Πως οι παραδοσιακές τεχνογνωσίες με ένα σύγχρονο ντιζάιν και προώθηση μπορούν να καλύψουν κομμάτια της αγοράς που επιθυμούν ποιοτικά προϊόντα και ότι αυτός είναι ο τρόπος για να μείνει ζωντανός ο πλούτος των παραδόσεών μας ώστε να ενισχύεται η πολιτιστική και παραγωγική ταυτότητα των περιοχών», σχολίασε η Αγγελική Γιαννακίδου από το Εθνολογικό Μουσείο της Θράκης (ΕΜΘ).
«Το ΕΜΘ είναι ένα μουσείο της νεώτερης πολιτιστικής κληρονομιάς το οποίο από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του λειτουργεί στο πλαίσιο αυτό. Είτε μέσα από τα σεμινάρια που οργανώνει, ή με την παραγωγή διακοσμητικών και χρηστικών αντικειμένων που διατίθενται στο πωλητήριο του, είτε με την παραγωγή αγροδιατροφικών προϊόντων. Το πωλητήριό του είναι παράδειγμα πολιτιστικής οικονομικής δημιουργίας μέσα από την οποία αναπτύσσονται οι τεράστιες δυνατότητες ώστε ν’ αρχίσει κάποιος να πείθεται ότι η προσπάθεια φέρνει τη βελτίωση κι η βελτίωση εμψυχώνει την προσπάθεια. Επίσης, συμβάλλει στην μικροοικονομία του τόπου και διαδίδει την αισθητική της Θράκης που είναι συνυφασμένη με την καλαισθησία, την ιστορία και την επικοινωνία των λαών της περιοχής», καταλήγει η Αγγελική Γιαννακίδου.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 18/1 και λειτουργεί 11 το πρωί με 6 το βράδυ.