Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Νέα σεζόν με Δημήτρη Παπαϊωάννου, Akram Khan, Λεωνίδα Καβάκο και μεγάλες ορχήστρες

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Νέα σεζόν με Δημήτρη Παπαϊωάννου, Akram Khan, Λεωνίδα Καβάκο και μεγάλες ορχήστρες
Sasha Onyshchenko

Τι θα δούμε την καλλιτεχνική περίοδο 2022-2023 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου μεγάλα αστέρια του βιολιού, του πιάνου, της όπερας και του χορού θα σκορπίσουν φέτος τη λάμψη τους.

Μεγάλα αστέρια του βιολιού, του πιάνου, της όπερας και του χορού θα σκορπίσουν φέτος τη λάμψη τους στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών: οι βιολονίστες Λεωνίδας Καβάκος, Viktoria Mullova, Vilde Frang, Janine Jansen, οι πιανίστες Yuja Wang, Maria João Pires, Nikolai Lugansky, Rafal Blechacz, οι λυρικές τραγουδίστριες Joyce DiDonato και Lise Davidsen.

Από τους Έλληνες καλλιτέχνες ξεχωρίζει ο Δημήτρης Παπαϊωάννου με την πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα του πολυαναμενόμενου έργου του “INK”, ενώ με νέες παραγωγές έρχονται στην Αθήνα ο Άγγλος Akram Khan και τα Grands Ballets Canadiens.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου, Γιάννης Βακαρέλης, σημειώνει χαρακτηριστικά: “Η προσμονή για το τέλος της πανδημίας και η επιστροφή στην «κανονικότητα» συναντήθηκαν το 2022 με τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την επιτακτική ανάγκη να στρέψουμε το βλέμμα μας στην κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον. Τα παρατεταμένα διαστήματα που μείναμε περιορισμένοι ήταν για όλους μια περίοδος αναστοχασμού. Μια περίοδος με έντονη την ανάγκη να κατανοήσουμε τη διαρκώς μεταβαλλόμενη καθημερινότητα.

Αυτό που παραμένει κοινό σε αυτή την πνευματική διαδρομή είναι η ανάγκη των ανθρώπων να βρίσκονται μαζί. Κι η τέχνη παραμένει αυτή η διακριτική κλωστή που άλλοτε γίνεται δίχτυ ασφαλείας και άλλοτε κορδέλα στα μαλλιά που ανεμίζει ανέμελα, μα προπάντων είναι το νήμα που μας κρατά ενωμένους.

Ο καλλιτεχνικός σχεδιασμός της περιόδου 22-23 είναι γεμάτος ιστορίες και αφορμές για τους ανθρώπους να βρεθούν κοντά.

Μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα –που περιλαμβάνει την κλασική μουσική, τη σύγχρονη δημιουργία, ακουμπά στην παράδοση με φρέσκια ματιά, συστήνει τη νέα γενιά δημιουργών, προκαλεί, «φυτεύει» σπόρους για το μέλλον, είναι ανοιχτό στον αυτοσχεδιασμό, αναδεικνύει τη γυναικεία παρουσία και ευαισθητοποιείται για τη φύση και το περιβάλλον– επιδιώκουμε το κοινό μας να έχει ακόμη μεγαλύτερη διάδραση με το Μέγαρο. Nα δημιουργήσουμε τον κοινό τόπο, όπου θα συναντηθούν οι «φυλές» της μουσικής, του χορού, του θεάτρου και της όπερας. Ένα Μέγαρο για Όλους.”

Τον τόνο στην καλλιτεχνική περίοδο 2022-2023 δίνουν οι νέες μουσικές ενότητες Violin Masters, Piano Days και Jazz@Megaron, οι οποίες συνδυάζονται με το επιτυχημένο Φεστιβάλ της Άνοιξης που εγκαινιάστηκε πέρυσι, καθώς και με τους ιδιαίτερα αγαπητούς κύκλους Μεγάλες Ορχήστρες και Μεγάλοι Ερμηνευτές.

Στο πλαίσιο της νέας σειράς εκδηλώσεων Violin Masters, το Μέγαρο γίνεται τόπος συνάντησης καταξιωμένων αλλά και ανερχόμενων σολίστ που διαπρέπουν στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου. Έτσι, αυτή τη σεζόν, θα απολαύσουμε στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης την αγαπημένη γνώριμη του ελληνικού κοινού Viktoria Mullova, την εκπληκτική ολλανδή βιρτουόζο Janine Jansen και τον δημοφιλή Λεωνίδα Καβάκο σε ένα ρεσιτάλ με τη σταρ του πιάνου Yuja Wang. Eπίσης, την άνοιξη θα γνωρίσουμε τη Νορβηγίδα Vilde Frang, μια σολίστ με έντονη παρουσία στην παγκόσμια μουσική σκηνή.

Είκόνα από το INK του Δημήτρη Παπαϊωάννου Julian Mommert

Όσο για τους λάτρεις της όπερας, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν δύο από τις σπουδαιότερες φωνές της εποχής μας: την αμερικανίδα μετζοσοπράνο Joyce DiDonato και τη νορβηγίδα σοπράνο Lise Davidsen σε πρώτη εμφάνιση στο Μέγαρο.

To πιάνο κατέχει ιδιαίτερη θέση στον φετινό καλλιτεχνικό προγραμματισμό. Στα τέλη Ιανουαρίου διοργανώνονται για πρώτη φορά οι Piano Days, οι Ημέρες Πιάνου. Αυτό το εορταστικό διήμερο σηματοδοτεί την έναρξη της συνεργασίας του Μεγάρου με το Steinway Prizewinner Concerts Network, έναν καλλιτεχνικό φορέα παγκοσμίου κύρους ο οποίος αναδεικνύει σολίστ που έχουν βραβευτεί σε μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς. Μεταξύ άλλων, θα ακούσουμε τους Jean-Louis Steuerman, Αλεξία Μουζά, Αχιλλέα Γουάστωρ, Νεφέλη Μούσουρα και Olga Davnis.

Επιπλέον, αυτή τη σεζόν, στις αίθουσες του Μεγάρου δίνουν ραντεβού τρεις από τους σημαντικότερους πιανίστες της εποχής μας: οι ιδιαίτερα δημοφιλείς, εδώ και πολλά χρόνια, στο ελληνικό κοινό Maria João Pires και Nikolai Lugansky, αλλά και ο νεαρός Rafal Blechacz, ο πολωνός βιρτουόζος που σάρωσε τα βραβεία στον Διεθνή Διαγωνισμό Chopin 2005.

Ο συμφωνικός ήχος βρίσκεται πάντοτε στο επίκεντρο του κύκλου Μεγάλες Ορχήστρες, ο οποίος, την περίοδο 2022-2023, φιλοξενεί την Ορχήστρα Maggio Musicale Fiorentino με τον Daniele Gatti στο πόντιουμ. Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει ακόμη συναυλίες του μπαρόκ συνόλου Les Arts Florissants υπό τον William Christie με το απολαυστικό αφιέρωμα «O Μολιέρος και οι μουσικές του», της Chamber Orchestra of Europe που θα διευθύνει ο Sir Antonio Pappano, του Συνόλου Festival Strings Lucerne, της Sinfonia Varsovia και της ορχήστρας προκλασικής μουσικής Il Pomo d’Oro με μαέστρο τον Maxim Emelyanychev.

Ο Νοέμβριος θα είναι ο μήνας της τζαζ (Jazz@Megaron), με γνωστά ονόματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό: Stefano di Battista Quartet, Δημήτρης Βασιλάκης–Gil Weiberg–Shimon Robot & Friends (για πρώτη φορά στην Ελλάδα), Espen Berg Τrio, Σάκης Παπαδημητρίου, Τάσος Πάππας, Σταύρος Λάντσιας, Αλέξανδρος Δράκος-Κτιστάκης και Δημήτρης Καλαντζής.

Μεγάλες Ορχήστρες – Μεγάλοι Ερμηνευτές

Η αυλαία ανοίγει με τον William Christie και το μπαρόκ σύνολο Les Arts Florissants (2/10), που καθόρισαν όσοι λίγοι την «ολική επαναφορά» της προκλασικής μουσικής, τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια. Μια συναρπαστική συναυλία-αφιέρωμα στις μουσικές της περιόδου του Μολιέρου στο πλαίσιο των παγκόσμιων εορτασμών για τα 400 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου δραματουργού.

Ο πιανίστας Alain Lefèvre, που αγαπά ιδιαίτερα την Ελλάδα, συμπράττει με την Hélène Mercier, σε ένα ρεσιτάλ στο οποίο οι δύο καναδοί βιρτουόζοι παρουσιάζουν, ανάμεσα σε άλλα, δύο έργα τού –επίσης Καναδού– André Mathieu (5/10). Θα κλείσουν το πρόγραμμά τους με την εκδοχή για δύο πιάνα του «Μπολερό» του Maurice Ravel.

O Sir Antonio Pappano, νυν μουσικός διευθυντής του Royal Opera House-Covent Garden του Λονδίνου και επικεφαλής της London Symphony Orchestra από το 2024, διευθύνει την Chamber Orchestra of Europe (26/11).

Το ορχηστρικό σύνολο Festival Strings Lucerne, το οποίο μάγεψε τους φιλόμουσους στην πρώτη του εμφάνιση στο Μέγαρο, επανακάμπτει, ειδικά για το αθηναϊκό κοινό, σε μια συνάντηση κορυφής με την πιανίστα Maria João Pires (18/2).

H Ορχήστρα Maggio Musicale Fiorentino έρχεται και πάλι στην Αθήνα, αυτή τη φορά υπό τη μουσική διεύθυνση του μαέστρου Daniele Gatti (1-2/3). Τον επόμενο μήνα (1/4), στο ίδιο φεστιβάλ, εμφανίζεται στο Μέγαρο η Sinfonia Varsovia με τον βιρτουόζο του πιάνου Rafal Blechacz.

Η σοπράνο Lise Davidsen (15/10), που μεσουρανεί στις μεγαλύτερες σκηνές όπερας και θεωρείται ως μια από τις κορυφαίες τραγουδίστριες του καιρού μας, έρχεται για πρώτη φορά στο Mέγαρο Μουσικής Αθηνών για ένα ξεχωριστό γκαλά όπερας.

H πιανίστα Yuja Wang και ο Λεωνίδας Καβάκος (30/11) επέλεξαν το Μέγαρο ως σταθμό της παγκόσμιας περιοδείας τους. Η εμφάνισή τους έχει ήδη χαρακτηριστεί από τους κριτικούς ως μια από τις πολυαναμενόμενες της σεζόν.

H βραβευμένη με Grammy μετζοσοπράνο Joyce DiDonato, η «φωνή των 24 καρατίων» κατά τους «Τimes», θα παρουσιάσει το νέο της project με τίτλο «EDEN», οδηγώντας μας σε ένα ταξίδι για την αναζήτηση της αρμονίας μέσα από τη σύνδεσή μας με τη φύση. Συνοδοιπόροι της, τα μέλη του μπαρόκ συνόλου Il Pomo d’ Oro που θα διευθύνει ο Maxim Emelyanychev (30/5).

Violin Masters

Ο Λεωνίδας Καβάκος ΜΜΑ

H σεζόν 2022-2023 περιλαμβάνει τον καινούργιο κύκλο Violin Masters που ανοίγει με μια ιδιαίτερα αγαπητή στο ελληνικό κοινό βιολονίστα, την Viktoria Mullova (26/10), η οποία θα δώσει ρεσιτάλ με τον πιανίστα Alasdair Beatson. Ο κύκλος συνεχίζεται με τη δεξιοτέχνη του βιολιού Janine Jansen (26/11) που επισκέπτεται το Μέγαρο με την Chamber Orchestra of Europe. Στα τέλη Νοεμβρίου, ο Λεωνίδας Καβάκος (30/11) συμπράττει με την πιανίστα Yuja Wang σε ένα σπάνιο ρεσιτάλ στο Μέγαρο που πραγματοποιείται με τη χορηγία της ΑΙΓΕΑΣ-ΑΜΚΕ πολιτιστικού και κοινωφελούς έργου.

(Βλ. Mεγάλες Ορχήστρες–Μεγάλοι Ερμηνευτές).

Τέλος, τον Απρίλιο, στο Φεστιβάλ της Άνοιξης, εμφανίζονται η νορβηγίδα σολίστ του βιολιού Vilde Frang και ο πιανίστας Denis Kozhukhin (4/4).

Jazz@Megaron

Το Jazz@Megaron (5-13/11) είναι επίσης μία νέα ενότητα του φετινού καλλιτεχνικού προγραμματισμού. Ένας κύκλος συναυλιών από όλο το φάσμα της τζαζ που θα πραγματοποιηθούν, μεταξύ άλλων, και σε εναλλακτικούς χώρους του Μεγάρου. Συμμετέχουν το Stefano di Battista Quartet (5/11), οι Δημήτρης Βασιλάκης-Gil Weinberg-Shimon Robot & Friends (Georgia Institute of Technology, η συναυλία πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, 7/11), το νορβηγικό Espen Berg Τrio (8/11), ο πιανίστας και συνθέτης Σάκης Παπαδημητρίου (9/11), ο σολίστ του πιάνου Τάσος Πάππας σε ένα πρόγραμμα που συνδυάζει τον τζαζ με τον συμφωνικό ήχο (10/11), ο Σταύρος Λάντσιας (11/11), ο Αλέξανδρος Δράκος-Κτιστάκης (12/11) και ο Δημήτρης Καλαντζής (13/11).

Χριστούγεννα στο Μέγαρο

Ο Δεκέμβριος περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων για όλη την οικογένεια, όπως την παράσταση «Εδώ Λιλιπούπολη»–Τα τραγούδια (3-4/12), τη συναυλία της Παιδικής Χορωδίας Μozart της Βιέννης (17-18/12) και το απρόσμενο ροκ μιούζικαλ «Σκρουτζ», βασισμένο στη «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» του Καρόλου Nτίκενς, σε πρωτότυπη μουσική του Στέφανου Κορκολή και σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη, με τον Πάνο Μουζουράκη να ηγείται ενός πολυμελούς θιάσου ηθοποιών και τραγουδιστών σε ρόλους-έκπληξη (22-30/12). Η διακεκριμένη οργανίστα Ουρανία Γκάσιου αποκαλύπτει και φέτος το επιβλητικό εκκλησιαστικό όργανο του Μεγάρου, σύμβολο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεών του, μέσα από ένα πρόγραμμα με έργα J. S. Bach, Haendel, Mendelssohn και άλλων συνθετών (23/12). Ο Καραγκιόζης γιορτάζει τα 10 του χρόνια στο Μέγαρο με ένα ταξίδι γεμάτο μουσικές περιπέτειες στο φαντασμαγορικό Παρίσι.

Στην Πόλη του Φωτός, με τον Ηλία Καρελλά και τις σκιές του, ταξιδεύουν η Τζώρτζια Κεφαλά και μια ξεχωριστή ομάδα μουσικών (21 και 23/12, 25-30/12). Τα φουαγιέ του Μεγάρου θα πλημμυρίσουν εορταστικές μελωδίες, τις οποίες θα παρουσιάσουν ανερχόμενα συγκροτήματα από ωδεία και μουσικά σχολεία της Αττικής, ενώ η Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης θα υποδεχτεί ένα χριστουγεννιάτικο γκαλά μιούζικαλ (συμπαραγωγή με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών) με τραγούδια και αποσπάσματα από έργα του Cole Porter, του Frederick Loewe, του Leonard Bernstein και άλλων συνθετών. Λαμβάνουν μέρος: Μυρσίνη Μαργαρίτη (υψίφωνος), Νάντια Κοντογεώργη (μεσόφωνος),

Γιάννης Καλύβας (τενόρος) και Γιώργος Παπαδημητρίου (βαθύφωνος). Στη μουσική διεύθυνση, ο Μιχάλης Οικονόμου (30/12).

Χορός στο Μέγαρο

To πολυαναμενόμενο έργο «ΙΝΚ» του Δημήτρη Παπαϊωάννου παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (12, 13, 14, 15 και 19, 20, 21/1).

Ηρώ Βασάλου–Snap Dance Company (10-12/3). Το «Symposium» θα εξελιχθεί σε μια ομαδική performance χορού που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του κύκλου Megaron Underground. Τρεις χορευτές και μια μουσικός αλληλεπιδρούν με σκηνικά υλικά συνθέτοντας ένα πολύχρωμο σωματικό κολάζ.

Les Grands Ballets Canadiens (8 και 9/4). Γνωστό για τις ανατρεπτικές παραγωγές του εκτός κλασικής φόρμας, τo φημισμένο χορευτικό σύνολο από το Κεμπέκ του Καναδά έρχεται στο Μέγαρο με δύο νέες χορογραφίες.

Εικόνα από την παράσταση του Akram Khan "Jungle book" MMA

O Akram Khan αφουγκράζεται και δημιουργεί. Η νέα του παραγωγή «Jungle Book Reimagined» (14 και 15/6) αφορά την κλιματική κρίση. «… Και, αφού τα παιδιά μας είναι αυτά που θα κληρονομήσουν τα λάθη μας, θέλω να μάθουν ότι η περιβαλλοντική κρίση ήταν και εξακολουθεί να είναι μια πολιτισμική κρίση περισσότερο από ποτέ.»

Φεστιβάλ της Άνοιξης

Toν Απρίλιο του 2023 διοργανώνεται το Φεστιβάλ της Άνοιξης (1-9/4), η εαρινή γιορτή της μουσικής και του χορού, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά πέρυσι με μεγάλη επιτυχία.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

1/4 Sinfonia Varsovia – Rafal Blechacz (πιάνο): τo Φεστιβάλ ανοίγει με μία από τις σημαντικότερες ορχήστρες της Πολωνίας που ίδρυσε ο Yehudi Menuhin και διηύθυνε πολλά χρόνια ο μεγάλος πολωνός συνθέτης και μαέστρος Krzysztof Penderecki. Μαζί τους, στο Δεύτερο κοντσέρτο του Chopin, ο Rafal Blechacz, ο πιανίστας-φαινόμενο που σάρωσε όλα τα βραβεία στο Διεθνή Διαγωνισμό Chopin το 2005.

3/4 Vox Clamantis: διεθνώς καταξιωμένο χορωδιακό σύνολο από την Εσθονία με ρεπερτόριο που εκτείνεται από το γρηγοριανό μέλος μέχρι τον σύγχρονο συνθέτη Arvo Pärt.

4/4 Vilde Frang (βιολί) – Denis Kozhukhin (πιάνο): δύο λαμπερά αστέρια του 21ου αιώνα συμπράττουν σε μια συναυλία μουσικής δωματίου.

6/4 Ensemble Ιntercontemporain (IRCAM): το Μέγαρο υποδέχεται ένα από τα κορυφαία συγκροτήματα σύγχρονης μουσικής στον κόσμο, το οποίο επιστρέφει ύστερα από πολλά χρόνια στην Αθήνα για να ερμηνεύσει αντιπροσωπευτικά έργα της πρωτοπορίας του 20ού αιώνα (Κοντσέρτο δωματίου του György Ligeti, Jalons του Ιάννη Ξενάκη κ.ά.).

7/4 Nikolai Lugansky (πιάνο) – Kρατική Ορχήστρα Αθηνών: o ρώσος δεξιοτέχνης ερμηνεύει το Τρίτο κοντσέρτο του Sergei Rachmaninoff, με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννηση του συνθέτη.

8 και 9/4 Les Grands Ballets Canadiens: (βλ. Χορός στο Μέγαρο).

Piano Days

Το τελευταίο σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου (28-29/1), το Μέγαρο διοργανώνει μια γιορτή αφιερωμένη στο πιάνο. Ένα διήμερο με συναυλίες που θα αναδείξουν τη προσαρμοστικότητα του οργάνου στα διάφορα είδη μουσικής, με εκπαιδευτικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους και με απρόσμενες μουσικές συναντήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο εγκαινιάζεται και η συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με το Steinway Prizewinner Concerts Network (SPCN) για την παρουσίαση των νικητών των σημαντικότερων διεθνών διαγωνισμών πιάνου στην Αθήνα. Μεταξύ άλλων, συμμετέχουν ο Jean-Louis Steuerman, η Αλεξία Μουζά, ο Αχιλλέας Γουάστωρ, η Νεφέλη Μούσουρα και η Olga Davnis.

Με το βλέμμα στο μέλλον

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αναδεικνύει διαχρονικά τους νεαρούς καλλιτέχνες τόσο από την εγχώρια, όσο και από τη διεθνή μουσική σκηνή. Πέρα από το βάρος που δίνει στις εμφανίσεις νεαρών ελλήνων σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, αυτή τη σεζόν, ενισχύει τις διεθνείς συνεργασίες του, με σκοπό την προβολή νέων ταλέντων. Το 2022-2023 θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε:

Στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας του Μεγάρου με την Steinway (SPCN), τη 18χρονη Ρωσίδα Olga Davnis, η οποία κέρδισε το α΄ βραβείο στον περίφημο Διαγωνισμό Bach της Λειψίας.

Tρεις Rising Stars, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής (European Concert Hall Organization-ECHO): τη δεξιοτέχνη των κρουστών Vanessa Porter (9/2), τη βιρτουόζο του βιολιού Diana Tishchenko (20/2) και το Κουαρτέτο Εγχόρδων Aris (8/3).

Τις νικήτριες του διεθνούς διαγωνισμού Nadia & Lili Boulanger, Paris (15/3).

Τους νέους μουσικούς Ηλία-Ίωνα Λιβιεράτο (βιόλα), Τιμόθεο Γαβριηλίδη-Πέτριν (τσέλο) και Βασίλη Βαρβαρέσο (πιάνο), με τους οποίους συμπράττει ο Λεωνίδας Καβάκος σε δύο συναυλίες μουσικής δωματίου (12 και 14/2). Πρόκειται για σειρά μουσικών εκδηλώσεων βασισμένων σε μια ιδέα του Λ. Καβάκου, η οποία υλοποιείται από το Μέγαρο, γεγονός που αποδεικνύει έμπρακτα την υποστήριξη και εμπιστοσύνη του, εδώ και δεκαετίες, στις νέες γενιές καλλιτεχνών.

Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Ο κύκλος Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος συνεχίζεται και την καλλιτεχνική περίοδο 2022-23, συστήνοντάς μας τη νέα, ανερχόμενη γενιά ελλήνων μουσικών και παρουσιάζοντας καταξιωμένους σολίστ σε έργα μουσικής δωματίου. Ξεχωριστές συμπράξεις ανάμεσα σε ξεχωριστές μουσικές προσωπικότητες.

  • 13/10 Αλεξάνδρα Νομίδου (πιάνο) – Édua Zádory (βιολί) – Aare Tammesalu (βιολοντσέλο).
  • 17/10 Δανάη Καρά – Κουιντέτο Πνευστών Αίολος.
  • 19/10 Γιώργος Ζαχαρίας (βιολί) – Μάριος Παντελιάδης (πιάνο).
  • 22/11 Έφη Αγραφιώτη (πιάνο) – Γιώργος Κοντραφούρης (πιάνο).
  • 28 /11 «Η εντός και καθ’ ημάς θάλασσα» – Αλεξία Βουλγαρίδου (σοπράνο) – Κορίνα Βουγιούκα (κιθάρα)
  • 7/12 Ηλίας Λιβιεράτος (βιόλα) – Σπύρος Μουρίκης (κλαρινέτο) – Νεφέλη Μούσουρα (πιάνο).
  • 17/1 Uwe Matschke (πιάνο) – Δανάη Παπαματθαίου-Μάτσκε (βιολί) – Kerstin Feltz (βιολοντσέλο).
  • 6/2 Δημήτρης Τηλιακός (βαρύτονος) – Τίτος Γουβέλης (πιάνο).
  • 4/3 Δημήτρης Δεσύλλας (κρουστά) – Βασίλης Βαρβαρέσος (πιάνο).
  • 20/3 Κουαρτέτο Αέναον – Μυρσίνη Κάγκαρλη (πιάνο).
  • 28/3 Αντώνης Σουσάμογλου (βιολί) – Σταμάτης Βλαχοδημήτρης (πιάνο).
  • 26/4 Αλέξης Καραϊσκάκης-Νάστος (τσέλο) – Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου (πιάνο)
  • 10/5 Αλέξανδρος Γαβριηλίδης-Πέτριν (βιολί) – Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν (τσέλο) – Κων/νος Δεστούνης (πιάνο).
  • 24/5 Μίνα Πολυχρόνου (σοπράνο) – Αγγελική Καθαρίου (μετζοσοπράνο) – Διονύσης Μαλλούχος (πιάνο).

Παλαιά Μουσική

«Ex Femina»: κύκλος τριών παραστάσεων παλαιάς µουσικής, αφιερωµένων σε γυναίκες που άφησαν το αποτύπωµά τους στη µουσική δηµιουργία και πράξη.

16/2 Isabella d’Este: Θεοδώρα Μπάκα (µετζοσοπράνο), Ηλέκτρα Μηλιάδου (βιόλα ντα γκάµπα), Θεόδωρος Κίτσος (αναγεννησιακό λαούτο, αναγεννησιακή κιθάρα, καλλιτεχνική και µουσικολογική επιµέλεια).

23/2 Isabella Leonarda: Φανή Βοβώνη (µπαρόκ βιολί), Άντζυ Κασδά (µπαρόκ βιολί), Ιάσονας Ιωάννου (µπαρόκ τσέλο), Μάρκελλος Χρυσικόπουλος (εκκλησιαστικό όργανο).

9/3 Barbara Strozzi: Ελένη Μολέσκη (δραµατουργός, ηθοποιός), Έλενα Κρασάκη (µετζοσοπράνο), Φανή Βοβώνη (µπαρόκ βιολί), Άντζυ Κασδά (µπαρόκ βιολί), Δηµήτρης Τίγκας (βιολόνε), Μάρκελλος Χρυσικόπουλος (εκκλησιαστικό όργανο), Θεόδωρος Κίτσος (θεόρβη, καλλιτεχνική και µουσικολογική επιµέλεια).

Adagio–Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα

«Του μοιρολογιού το μύρο» (10/4): ένα μουσικό ταξίδι της ψυχής, με μοιρολόγια, στον χρόνο και τους τόπους. Συμμετέχουν η βασική ορχήστρα του Γιώργου Κοτσίνη, η ορχήστρα της Κάτιας Παπαδοπούλου, το Πολυφωνικό Πενταμελές Συγκρότημα Ηπείρου κ.ά.

«Missa Solemnis» (12/4) του Ludwig van Beethoven (συμπαραγωγή με την ΚΟΑ, Ορχήστρα in Residence του Μεγάρου): τα σολιστικά φωνητικά μέρη ερμηνεύουν η Karen Leiber (υψίφωνος), η Ingeborg Danz (μεσόφωνος), ο Jenish Ysmanov (τενόρος) και ο Πέτρος Μαγουλάς (βαθύφωνος). Διευθύνει ο Christoph Poppen. Μαζί τους, οι Χορωδίες της ΕΡΤ και του Δήμου Αθηναίων.

Θέατρο

Η αυλαία ανοίγει με το αριστούργημα του Alfred Lord Tennysson «Enoch Arden» σε μουσική Richard Strauss (12 και 14/9), το οποίο ανεβαίνει σε συμπαραγωγή με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Σκηνοθετεί ο Λευτέρης Γιοβανίδης. Στον ρόλο του Αφηγητή, ο Νίκος Καραθάνος. Στο πιάνο, ο Θοδωρής Τζοβανάκης. Μαζί τους, η σοπράνο Άννα Στυλιανάκη.

Στις θεατρικές παραγωγές της καλλιτεχνικής περιόδου 2022-2023 περιλαμβάνεται ακόμη το έργο «Πανσέληνος» σε κείμενο-σκηνοθεσία Χριστόφορου Χριστοφή (16-21/12). Η πλοκή εκτυλίσσεται στο Παρίσι κατά την εποχή των πολιτικών εμιγκρέδων, τη δεκαετία του 1970, μια περίοδο διάχυτων πολιτικοοικονομικών αναταραχών σε Αμερική και Ευρώπη.

H Μάγδα Μαυρογιάννη, δημιουργός των μουσικών αναλογίων «Πορτρέτα γυναικών», παρουσιάζει επί σκηνής τη ζωή της μεξικάνας ζωγράφου Frida Kahlo (13-14/2).

Επίσης, συνεχίζεται η συνεργασία του Μεγάρου με τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Φέτος, οι θεατρόφιλοι θα παρακολουθήσουν την παράσταση «Αδεξιότητες, ένας τρόπος να μην τα καταφέρεις» σε σκηνοθεσία Ηλία Κουνέλα (22 και 23/10).

Έλληνες τραγουδιστές

Σειρά συναυλιών με μεγάλους Έλληνες τραγουδιστές.

Διονύσης Σαββόπουλος, «Γεννήθηκα στη Σαλονίκη» (10/12): πολυαγαπημένα τραγούδια σε νέες ενορχηστρώσεις για συμφωνικό σύνολο. Σε αυτό τον κύκλο περιλαμβάνονται ακόμη η συναυλία του Μανώλη Μητσιά (4/2), η σύμπραξη της Μαρίας Φαραντούρη με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη (η ημερομηνία θα ανακοινωθεί) και η νέα εμφάνιση της Δήμητρας Γαλάνη (10/2) στο Μέγαρο, με αγαπημένα τραγούδια για τον έρωτα.

Γέφυρες

Ο δημοφιλής κύκλος Γέφυρες, για άλλη μια χρονιά, περιλαμβάνει παραγωγές από όλο το μουσικό φάσμα. Η Αlexandra Gravas παρουσιάζει μια πολυπολιτισμική βραδιά με τραγούδια από τα μουσικά ταξίδια της στον κόσμο. Το ταλέντο των μελών της μουσικής οικογένειας Ξυλούρη συναντά την άρτια τεχνική του ολλανδικού Nederlands Blazers Ensemble (26/10), ενώ στην εκδήλωση «Στα ζάλα του Γκρέκο» ο συνθέτης Χρήστος Τζιφάκις, μέσα την αύρα της φιλοσοφίας και της αισθητικής του μεγάλου ζωγράφου μας αλλά και του Καζαντζάκη, δημιουργεί μια πολύχρωμη, ελκυστική γέφυρα χορού και μουσικής ανάμεσα στην Κρήτη και την Ισπανία. Με τη συμμετοχή της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ (6/5).

Παράλληλα, συνεχίζονται δυναμικά οι ιδιαίτερα επιτυχημένες πρωτοβουλίες Animegaron (24/2), σε συνεργασία με το Animasyros, καθώς και οι Ανοιχτές Πλατφόρμες, σε σύμπραξη με την Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής–ΕΔΕΜ.

Mουσικές του κόσμου

Οκτώ γνωστοί δεξιοτέχνες συμμετέχουν στον μουσικό μαραθώνιο «Το ούτι στην Ελλάδα» (24/11), σε σύλληψη και μουσική επιμέλεια του Ταξιάρχη Γεωργούλη.

O «διεθνής» έλληνας τζαζίστας Πέτρος Κλαμπάνης (κοντραμπάσο) συμπράττει με τη βραβευμένη με Grammy πακιστανή τραγουδίστρια Aroof Aftab στην πρώτη της εμφάνιση στην Ελλάδα (13/3). Συμμετέχει η γυναικεία χορωδία chórεs.

Το Μέγαρο των Παιδιών

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που απευθύνεται στους μικρούς φίλους του Μεγάρου και τις οικογένειες τους, είναι πιο πλούσιο από ποτέ.

Ο πιο διάσημος ναυαγός του κόσμου, ο Ροβινσώνας Κρούσος, είναι ο πρωταγωνιστής της ομώνυμης μουσικοθεατρικής παράστασης για όλη την οικογένεια που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Μέγαρο (νέα παραγωγή), σε σκηνοθεσία Τατιάνας Λύγαρη και διασκευή Γιώργου Γαλίτη, από τον Οκτώβριο 2022 έως τον Απρίλιο 2023. Ένα υπέροχο παιδικό θέαμα, γεμάτο χιούμορ, με εντυπωσιακές διαδραστικές προβολές, σε πρωτότυπη μουσική Μηνά Ι. Αλεξιάδη –η οποία ερμηνεύεται ζωντανά επί σκηνής– και ευρηματικά σκηνικά και κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ.

Κυριακάτικες συναυλίες για όλη την οικογένεια: στην παράσταση «Ο Haydn το ’σκασε» (6/11), η Νάντια Κοντογεώργη, με τη συνοδεία της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, θα αφηγηθεί τη συναρπαστική ιστορία της δημιουργίας της Συμφωνίας αρ. 45 από τον μεγάλο αυστριακό μουσουργό. Η δημοφιλής ηθοποιός και η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ θα παρουσίασουν επίσης το «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Mendelssohn (η ημερομηνία θα ανακοινωθεί), μια σύνθεση που βασίζεται στο πασίγνωστο έργο του William Shakespeare.

Το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας (14-20/11) ανανεώνει το ετήσιο ραντεβού του με τους μικρούς θεατές και τις οικογένειές τους και υπόσχεται ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών.

Τέλος, ο Ηλίας Καρελλάς, μετά την περσινή επιτυχία του «Ήχου των σκιών», μας καλωσορίζει για δεύτερη χρονιά σε αυτό το πρωτότυπο εκπαιδευτικό θέαμα που απευθύνεται σε παιδιά κάθε ηλικίας (Οκτ. 2022-Απρ. 2023). Στην παράσταση «Ο Καραγκιόζης στους αγώνες μουσικής», στον φωτισμένο μπερντέ θα συναντήσουμε τις γιγαντοφιγούρες του Καραγκιόζη και της παρέας του, ενώ θα ακούσουμε ήχους του παρελθόντος και ήχους του σήμερα, έντονους ρυθμούς και μαγευτικές μελωδίες. Μουσική συνοδοιπόρος του Η. Καρελλά, η Αρετή Κετιμέ (φωνή, σαντούρι).

Εκπαιδευτικές δράσεις

Καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, κάθε σαββατοκύριακο, το Μέγαρο προτείνει δράσεις για μικρούς και μεγάλους (οικογένειες, παιδιά, εφήβους, ενήλικες, σχολεία), οι οποίες, χάρη στη βιωματική και διαθεματική επαφή με τη μουσική και τη συνομιλία της με τις άλλες τέχνες, μας εισάγουν σε έναν κόσμο μαγικό. Μας καλεί να γνωρίσουμε τα μουσικά όργανα, να παρακολουθήσουμε συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, να πάρουμε μέρος σε εργαστήρια, να περιηγηθούμε στους χώρους του, να ανακαλύψουμε τα επαγγέλματά του, να γνωρίσουμε συντελεστές των εκδηλώσεων του καλλιτεχνικού προγράμματος.

Προβολή ντοκιμαντέρ

Μετά την προβολή του φιλμ «Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης», φέτος προβάλλεται στο Μέγαρο ένα ακόμη ιστορικό ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού, η ταινία «Η Αθήνα από την Ανατολή στη Δύση, 1821-1896» (4-5/11). Η σκηνοθέτις, ο ιστορικός σύμβουλος Αλέξανδρος Κιτροέφ και οι συνεργάτες τους ξεδιπλώνουν τη συναρπαστική ιστορία της μεταμόρφωσης της Αθήνας, σε ένα ντοκιμαντέρ που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2020 στο Μουσείο Μπενάκη για ελάχιστες μέρες λόγω της πανδημίας.

Παραγωγή: Πρωτέας & Proteus NY Inc. Χορηγοί του ντοκιμαντέρ: Jaharis Family Foundation, Pindaros Foundation, Daphne & George Hatsopoulos, Coumantaros Foundation, Moscahlaidis Foundation, Aνώνυμος Δωρητής. Με την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

Ορχήστρες in Residence

Και αυτή την καλλιτεχνική περίοδο, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ) και η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ) θα είναι κοντά μας με συναυλίες που αναδεικνύουν γνωστές αλλά και άγνωστες σελίδες της διεθνούς και ελληνικής εργογραφίας.

Δείτε ακόμη στο Μέγαρο…

  • Τη μουσική εκδήλωση «Μνήμη Μικράς Ασίας», μια συμπαραγωγή του Μεγάρου και της Φιλαρμόνια Ορχήστρας Αθηνών (10/11).
  • Tη συναυλία του φωνητικού συνόλου MEIZON Ensemble, σε ένα ευφάνταστο πρόγραμμα με πρωτότυπα έργα ή διασκευασμένα ειδικά για ανδρικές φωνές a cappella (21/11).
  • Το ρεσιτάλ επτάχορδης αρχαιοελληνικής λύρας του Νίκου Ξανθούλη με πρωτότυπα έργα ελλήνων και ξένων συνθετών (28/2).
  • annexM–Το κέντρο για τις εικαστικές τέχνες του Μεγάρου
  • Η νέα έκθεση του Γιώργου Ξένου (γενν. 1953), σε επιμέλεια Άννας Καφέτση, σχεδιάζεται γύρω από την ιδέα ενός κλειστού-ανοιχτού αρχείου εικόνων, ήχων και εννοιών, το οποίο κρύπτεται και φανερώνεται ως σκηνή και ως άβατο. Δημόσιες «τοιχογραφίες» εναλλάσσονται με ζωγραφικές μινιατούρες και απροσπέλαστα αρχεία σχεδίων. Αρχετυπικές εικόνες του οίκου και άδειων εσωτερικών, λαβύρινθοι, πρόσωπα-αριθμοί, σκιές, αρχέγονες κρυπτικές γραφές, γρίφοι και μυθικά σύμβολα δημιουργούν οικείες και ανησυχητικές ονειρικές τοπογραφίες εγκλεισμού και ελευθερίας, εσωτερικότητας και περισυλλογής, σε μαύρο-άσπρο. Το όνειρο, με τη φροϋδική του σημασία, μια ακατάληπτη γραφή σε εικόνες απελευθερωμένη από καταναγκασμούς, βρίσκει στα έργα του Γιώργου Ξένου το εικαστικό του ανάλογο. Η ζωγραφική του ως τόπος διαλογισμού αναζητά τη σκέψη που θα ονειρευόταν (Δεκ. 2022-Φεβρ. 2023).

Info: Eισιτήρια 210 72 82 333, megaron.gr

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα