Η Μελίνα Μερκούρη “δεν καθορίστηκε από την πολιτική. Την καθόρισε”

Η Μελίνα Μερκούρη “δεν καθορίστηκε από την πολιτική. Την καθόρισε”
Η Μελίνα Μερκούρη Eurokinissi

Το ηχητικό αρχείο του αφιερώματος του NEWS 24/7 για τη Μελίνα Μερκούρη, ανήμερα της επετείου των 98ων γενεθλίων της, με τις μαρτυρίες των Αλκης Ζέη, Λάκη Λαζόπουλου, Γιώργου Νταλάρα, Μίμη Ανδρουλάκη, Μανουέλας Παυλίδου, Γιαννη Φερτη και Δημήτρη Γκιώνη.

“Το πάθος ήτανε ο oρισμός της, στη δουλειά της, στις σχέσεις της, στους έρωτές της. Το  πάθος την καθόριζε. Αλλά ήταν ένας άνθρωπος που ήθελε να παθιάζονται κι οι γύρω της”, αποκάλυψε για τη Μελίνα Μερκούρη στο  αφιέρωμα του News 24/7 στους 88,6, ανήμερα της επετείου των 98ων γενεθλίων της (18 Οκτωβρίου) η επιστήθια ισόβια φίλης της  και στενή συνεργάτιδά της Μανουέλα Παυλίδου. “Δεν έγινε ποτέ  η Μελίνα επαγγελματίας πολιτικός γιατί δεν καθορίστηκε από την πολιτική, εκείνη καθορίζει την πολιτική που έκανε. Ήταν τόσο ισχυρή προσωπικότητα”, πρόσθεσε, συνομιλώντας με την Ιωάννα Κλεφτόγιαννη.

Ποιο ήταν το βασικό χαρακτηριστικό της: “Η γενναιοδωρία. Σιχαινόταν επίσης  τη σοβαροφάνεια”.

“Η Μελίνα ήταν μια γυναίκα που άκουγε τον άλλο, έδινε μεγάλη προσοχή στον άλλο. Ήταν υπουργός, λαμπερή γυναίκα, αλλά το τι ακριβώς ήταν πιο βαθιά μεσα της λίγοι το γνωρίζουν. ‘Ηθελε φίλους, τους αγαπούσε πάρα πολύ, δινόταν σε αυτούς, αλλά  δεν μπορούσε να ανεχτεί την προδοσία”, προσέθεσε, μιλωντας στο αφιέρωμα η Αλκη Ζέη,η οποία  συνδέθηκε με τη Μερκούρη κατά τη διάρκεια της αυτοεξορίας τους στη Γαλλία την Επταετία.

Τι προβλημάτιζε τη Μελίνα  περισσότερο συνομιλώντας de profundis με τους φίλους της ;”Το να πάει η Ελλάδα μπροστά, να γίνει μια ευρωπαϊκή χώρα και να μην είναι μια μικροελλαδίτσα με τα ελαττώματα της”, απάντησε η ‘Αλκη Ζέη,  υπογραμμίζοντας “η Μελίνα ωφέλησε που ήταν σταρ, γιατί γύριζε στον κόσμο, τραγουδούσε και έθετε παντού το θέμα της δικτατορίας”.Ήταν αναμενόμενο, σύμφωνα με την καλή συγγραφέα και σύζυγο του Πέτρου Σεβαστίκογλου, να στρατολογηθεί μεταπολιτευτικά στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ:”Θαύμαζε τον Ανδρέα. Ύστερα από παιδί υπήρχε η πολιτική σπίτι της. Ο παππούς της ήταν δήμαρχος για 30 χρόνια”.

Ποια ήταν η πολιτική ταυτότητά της; “Η Μελίνα σεβόταν κάθε έναν, είτε  ήταν Δεξιός, είτε Αριστερός, είτε Κομμουνιστής, η ίδια ήταν μια καθαρά Δημοκρατική γυναίκα, που εθαύμαζε πάρα πολύ την Αριστερά .

Οι ‘Ελληνες την κριτίκαραν, οι ξενοι τη θαύμαζαν και της έδιναν σημασία και μαζί της έδιναν σημασία και στην Ελλάδα και στην Χούντα”, τονίζει η ‘Αλκη Ζέη.

“Τον πατριωτισμό στο  μυαλό μου  τον έχω με τα λόγια της Μελίνας. Ανέτρεψε τα δεδομένα”, επεσήμανε ο Λάκης Λαζόπουλος, ενώ σύμφωνα με τον Γιώργο Νταλάρα, “η Μελίνα είναι ένας άνθρωπος που δεν ξεχνιέται επειδή  η Μελίνα είναι σαν την Ελλάδα, δεν πεθαίνει ποτέ. ‘Ολοι οι λαοί έχουν κάτι να θαυμάζουν, όπως οι Αμερικανοί είναι υπερδύναμη και έχουν  την Μέριλιν Μονρόε, κι εμεις είμαστε υπερδύναμη σε άλλο τομέα, έχουμε την Μελίνα”.

“Μην ψάχνετε  ιδεολογία, είναι δευτερεύων στη Μελίνα, γιατι ήτανε γυναίκα, δημοκράτισσα βεβαια”, τόνισε ο Μίμης Ανδρουλάκης, ανακαλώντας τα γυρίσματα του φιλμ “Ο Χριστός ξανασταυρώνεται” στην Κρήτη, όπου συμμετείχε  παιδί  ως κομπάρσος .

“Ηταν πολύ καλή υπουργός Πολτισμού, η καλύτερη από όλους. Δεν θυμάμαι και καλύτερο.

‘Εδωσε λαϊκότητα, ανοιχτότητα, ελευθεριότητα στο ΠΑΣΟΚ.  Ηταν τεράστια η προσφορά της. Ποτέ δεν ερωτεύτηκε η Μελίνα τον Ανδρέα. Η Μελίνα ήταν η Στέλλα. Μην ψάχνετε αποκλειστικότητες και αφοσιώσεις . Ηταν ελευθεριακή, ήταν τσιγγάνα καρδιά. Η μεγαλύτερη ηθοποιία της ήταν ο εαυτός της”,κατέληξε ο Ανδρουλάκης, για να δώσει τη σκυτάλη στον βετεράνο του πολιτιστικού ρεπορτάζ Δημήτρη  Γκιώνη, ο οποίος τόνισε ” μαζί της έλαμψε το υπουργείο Πολιτισμού, που ήταν απο τα πιο ρηγμένα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα