Δέκα αξέχαστα τραγούδια του Τζίμη Πανούση

Δέκα αξέχαστα τραγούδια του Τζίμη Πανούση
ndp

Τα τραγούδια του Τζίμη Πανούση σημάδεψαν τρεις δεκαετίες και θα συνεχίσουν να αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής ζωής της Ελλάδας

Φτωχότερος είναι από σήμερα ο καλλιτεχνικός κόσμος της χώρας μας μετά τον θάνατο του μεγάλου “Τζιμάκου”.

Ο Τζίμης Πανούσης με τις μουσικές και τους στίχους του σημάδεψε ολόκληρες γενιές Ελλήνων. Καταφέρνοντας να συνδιάσει το πολιτικό τραγούδι με την σάτυρα,  δημιούργησε κομμάτια που παραμένουν φρέσκα και ας έχουν περάσει περισσότερα από 30 χρόνια από την δημιουργία τους.

Πολλά από αυτά λογοκρίθηκαν, για άλλα οδηγήθηκε στα δικαστήρια, όμως, ο Τζίμης Πανούσης, ποτέ δεν μπήκε στη διαδικασία να αυτολογοκριθεί. Πηγαίος και χειμαρρώδης, μετέφερε αυτά τα χαρακτηριστικά στα τραγούδια του, παράγοντας ένα μοναδικό καλλιτεχνικό έργο.

Το News 24/7 στέκεται σε δέκα από τα τραγούδια του Τζιμάκου, που έγραψαν-και θα συνεχίσουν να γράφουν- την δική τους ιστορία.

Κάγκελα Παντού

Το 1986 Ο Τζίμης Πανούσης κυκλοφορεί τον πρώτο του σόλο δίσκο με τίτλο “Κάγκελα Παντού”. Από τον δίσκο ξεχωρίζει το ομώνυμο κομμάτι, για το οποίο πραγματοποιήθηκε και το πρώτο βίντεο κλιπ από ελληνική δισκογραφική εταιρία. Με τον Πανούση στη σκηνοθεσία αλλά και μπροστά από την κάμερα, το βίντεο κλιπ επρόκειτο να παίξει στην εκπομπή του Διονύση Σαββόπουλου “Ζήτω το ελληνικό τραγούδι”, όμως το περιεχόμενο του αποδείχτηκε πολύ τολμηρό για τον παρουσιαστή. Τελικά, πρώτος το προέβαλε ο Μάνος Χατζιδάκις, περιλαμβάνοντάς το στο πρόγραμμά του Σείριου, στο Zoom της Πλάκας.

Disco Tsoutsouni

Από την πρώτη, ομώνυμη δουλειά με τις Μουσικές Ταξιαρχίες, που κυκλοφόρησε το 1980 σε κασέτα. Τα τραγούδια ήταν καμουφλαρισμένα με ονόματα ταινιών. Εδώ, “Στενές επαφές τρίτου τύπου”.  Το βίντεο από την ταινία “Ο δράκουλας των Εξαρχείων”.

Νεοέλληνας

Κάνω βουτιές σε βόθρο με εικόνες. Η σύγχρονη (ακόμη και 25 χρόνια μετά) ελληνική πραγματικότητα μέσα από την οξυδερκέστατη κριτική ματιά του Τζίμη.  Από τον δίσκο Vivere Pericolosamente του 1993.

Ανακωχή

Το “Έχουμε πόλεμο, μην το γελάς μωρό μου”, ακόμα γράφεται σε τοίχους όλης της χώρας. Από τον δίσκο “Μουσικές Ταξιαρχίες” του 1984.

Σουζάνα

Διασκευάζοντας το ομώνυμο των The Art Company, ο Τζιμάκος μας μιλάει για την “πουτάνα τη ζωή”. Από το Hard Core, 1985.

Είμαι γυφτάκι

Μπαίνω με τα τσαρούχια στο σαλονάκι της Ευρώπης, μια ζωή pret a porter με περιμένει. Δουλειές του κεφαλιού, 1990.

Αχ Ευρώπη

Εσύ μας μάρανες. New Wave, Jazz, Rock, Sex, Drugs, Rock ‘n’ Roll με τζατζίκι και με σουβλάκια. 1985, Hard Core.

Ούζο Power

Δεν ζω, μόνο κοιτάζω. 1990, Δουλειές του κεφαλιού.

Ερωτικό

Κι εγώ σ’αγαπώ. Από το “Μουσικές Ταξιαρχίες”,  ένα τραγούδι που εξαιτίας των στίχων του (ενός στίχου) το ακολούθησαν λογοκρισία και δικαστήρια.  Και όμως, 1982.

Γ@@@τε γιατί χανόμαστε

Αν δεν μπεις στο κοπάδι, πίσσα και πούπουλα. Αν η γιαγιά μου είχε ρουλεμάν, 1984. Το βίντεο από την ταινία “Ο δράκουλας των Εξαρχείων”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα