Είδαμε την Patti Smith – Και το Ηρώδειο υποκλίθηκε στο μεγαλείο της

Είδαμε την Patti Smith – Και το Ηρώδειο υποκλίθηκε στο μεγαλείο της
Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου / Thomas Daskalakis

Ειδαμε τη συναυλία της ιέρειας της ροκ, Patti Smith, στο Ηρώδειο και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Το βράδυ του Σαββάτου 25 Ιουνίου, όσοι δηλώσαμε παρόντες στο Ηρώδειο στη συναυλία της Patti Smith, δε θα το θυμόμαστε γιατί πέρασαμε μία ξέφρενη και απογειωτική βραδιά χορού μαζί με την “ιέρεια” της ροκ. Θα το θυμόμαστε για το σαρωτικό κύμα σεβασμού προς αυτήν.

Αυτή η συναυλία της 75χρονης σήμερα εμβληματικής καλλιτέχνιδας δεν έμοιαζε με τις άλλες συναυλιακές της στάσεις στην Αθήνα. Είχε κάτι πιο εσωτερικό, πιο μυσταγωγικό και μία υπόγεια δυναμική που έμεινε μέσα μας σαν στάμπα και θα μας συνοδεύει για καιρό. Η διάρκειά της δεν ξεπέρασε τη μιάμισι ώρα. Και μέσα σε αυτή είπε 15 τραγούδια περίπου, έχοντας στα πλήκτρα να τη συνοδεύει την κόρη της και στην κιθάρα τον γιο της. Μία συναυλία οικογενειακή υπόθεση στη σκιά του Παρθενώνα λοιπόν. Ενός χώρου σπάνιου και ιδιαίτερου όπως η ίδια σχολίασε, καθώς στην Αμερική δεν έχουν παρόμοιους.

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου / Thomas Daskalakis

Με ένα κοινό ετερόκλητο, όλων των ηλικιών. Καθιστή συναυλία γαρ. Με εμάς να την κοιτάζουμε από ψηλά και να ταξιδεύουμε νοερά με τη τόσο γνώριμη φωνή της.

Η βραδιά ξεκίνησε με το “Dancing Barefoot” και συνεχίστηκε με το “Grateful”. Κάποιος ένθερμος θαυμαστής της από το κοινό της φώναξε: “I love you Patti Smith!” (Σ’αγαπώ Πάτι Σμιθ) και εκείνη του απάντησε: “Send me your picture!” (Στείλε μου τη φωτογραφία σου) Σειρά πήραν και άλλα πολλά και αγαπημένα τραγούδια της.

Τίποτα δεν έμεινε ασχολίαστο

Τίποτα δεν άφησε ασχολίαστο η Patti Smith. Μίλησε για τους σκοτεινούς καιρούς που διανύουμε, για τη δημοκρατία που κλυδωνίζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα δικαιώματα των γυναικών που διακυβεύονται. Λέξεις όπως “free” και “rights” ακούστηκαν πολλές φορές από το στόμα της. Ήταν αυτές οι στιγμές που η μουσική παίρνει πολιτική θέση. Γιατί έτσι πρέπει, ειδικά αυτές τις δύσκολες και σκοταδιστικές ώρες που περνά η Αμερική και συνεκδοχικά ολόκληρη η ανθρωπότητα..

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου / Thomas Daskalakis

Εξαιρετικά δυνατή η στιγμή που διάβασε το ποίημα “Footnote to Howl” του φίλου της Allen Ginsberg με αφορμή τα 25 χρόνια από τον θάνατό του.

Η αναπάντεχη βροχή τής έδωσε… power

Λίγο αργότερα, την ώρα που τραγουδούσε το “Pissing in a river”, ξεκίνησε μία αναπάντεχη καλοκαιρινή βροχή. Κανείς μας δεν κουνήθηκε. Εκεί, κολλημένοι στις κερκίδες την κοιτούσαμε με μια μικρή ανησυχία μήπως πτοηθεί και σταματήσει. Η Patti Smith ωστόσο, όχι μόνο δε σταμάτησε αλλά έδωσε κι άλλα… γκάζια. Πέταξε το σακάκι της μακριά και συνέχισε πιο δυναμική από ποτέ. Φορώντας το φιλέκο της και ένα λευκό μακό.

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρο / Thomas Daskalakis

Ακολούθησαν, τα “Gloria” και “People Have The Power” και όλο το θέατρο την αποθέωσε όρθιο χειροκροτώντας, τραγουδώντας, χορεύοντας, ενώ αυτή μας προέτρεπε δυνατα: “Use your rights, Use your voice”!

Ήταν μία συναυλία- υπόκλιση στο μεγαλείο αυτής της σπουδαίας μορφής της παγκόσμιας ροκ σκηνής…

10 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για την Patti Smith

Η Patti Smith Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

  • Το 1969 βρέθηκε στο Παρίσι, όπου έπαιζε μουσική στον δρόμο για τους περαστικούς
  • Το τραγούδι “Dancing Barefoot” είναι εμπνευσμένο από την τραγική μορφή της συζύγου του ζωγράφου Amedeo Modigliani.
  • Το 2016 παραβρέθηκε στη θέση του Bob Dylan στην τελετή απονομής του Νόμπελ λογοτεχνίας στη Στοκχόλμη, ερμηνεύοντας το “A Hard Rain’s a-Gonna Fall”.
  • Το 2017, έπαιξε στην ταινία “Song to Song” του σκηνοθέτη Terrence Malick, δίπλα στην Rooney Mara και τον Ryan Gosling.
  • Το 2014 προσκλήθηκε από τον Πάπα Φραγκίσκο να παίξει στην Χριστουγεννιάτικη συναυλία στο Βατικανό.
  • Το 2010 κέρδισε το Νational Book Award στις ΗΠΑ για το βιβλίο της “Just Kids”.
  • Παραλίγο να γίνει η τραγουδίστρια των Blue Oyster Cult, για τους οποίους έγραψε στίχους σε αρκετά τραγούδια τους.
  • Το 2007 έγινε μέλος του Rock And Roll Hall of Fame.
  • Πριν ασχοληθεί με τη μουσική, δούλεψε ως δημοσιογράφος για μουσικά έντυπα. Μάλιστα πήρε συνέντευξη από τον Eric Clapton.
  • Το 2009, ο γιος της Jackson παντρεύτηκε την Meg White από τους White Stripes. Ο γάμος κράτησε ως το 2013.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version