Eurovision 2022: Αποθεώθηκε η Σερβία – Η τραγουδίστρια έπλενε τα χέρια της πάνω στη σκηνή

Eurovision 2022: Αποθεώθηκε η Σερβία – Η τραγουδίστρια έπλενε τα χέρια της πάνω στη σκηνή
Eurovision 2022 - Σερβία EBU / NATHAN REINDS

Χαμός με τη συμμετοχή της Σερβίας στον Β' ημιτελικό της Eurovision 2022. Η Konstrakta ερμήνευσε το "In Corpore Sano", σαπουνίζοντας τα χέρια της. Το μήνυμα που θέλει να περάσει.

Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε η εμφάνιση της Σερβίας στον Β’ ημιτελικό της Eurovision 2022, το βράδυ της Πέμπτης (12/05). Η εκπρόσωπος της χώρας, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του τραγουδιού… έπλενε τα χέρια της πάνω στη σκηνή, ενώ οι χορευτές τής σκούπιζαν τα χέρια με λευκές πετσέτες.

Eurovision 2022 - Σερβία EBU / NATHAN REINDS

Συγκεκριμένα, η Konstrakta συνοδεύεται στη σκηνή από τρεις άντρες και δύο γυναίκες. Κάθεται σε μία καρέκλα και μπροστά της βρίσκεται μια λεκάνη με νερό. Κατά τη διάρκεια του τραγουδιού πλένει τα χέρια της με σαπούνι, ενώ τα μέλη των φωνητικών της δίνουν πετσέτες και την φροντίζουν.

Eurovision 2022: Η εμφάνιση της Σερβίας στον Β’ ημιτελικό

Eurovision 2022: Το μήνυμα που θέλει να περάσει η Konstrakta

Ήταν τον περασμένο Μάρτιο όταν η Σέρβα καλλιτέχνιδα Konstrakta κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση στον εθνικό τελικό της χώρας της με το τραγούδι “In Corpore Sano” (Σε ένα υγιές σώμα), ανάμεσα σε άλλες 17 συμμετοχές.

Το Konstrakta είναι το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Ana Duric. Η ίδια ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη σύγχρονη κοινωνία και τα συναισθήματα που προκαλεί η αδικία, η ανισότητα και η κρατική αυθαιρεσία.

Το τραγούδι -που έγραψε η ίδια- αποτελεί μια είδους κριτική στο δυσλειτουργικό σύστημα υγείας της Σερβίας, μια “κραυγή” για την έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης για τους καλλιτέχνες εν μέσω πανδημίας και ταυτόχρονα μια διακωμώδηση των σημερινών προτύπων ομορφιάς.

Το τραγούδι ξεκινά με την καλλιτέχνιδα να αναρωτιέται ποιο είναι το μυστικό πίσω από τα υγιή μαλλιά της Μέγκαν Μαρκλ, ενώ προτείνει «βαθιά ενυδάτωση», προτού συνεχίσει να περιγράφει σε ειρωνικό τόνο διάφορα προβλήματα υγείας των οποίων τα συμπτώματα κάνουν το δέρμα και τα μαλλιά μας «άσχημα».

“Ποιο είναι το μυστικό πίσω από τα υγιή μαλλιά της Μέγκαν Μαρκλ; Ποιο θα μπορούσε να είναι το μυστικό;”, αναφέρεται στην αρχή του τραγουδιού.

“Οι μαύροι κύκλοι γύρω από τα μάτια δείχνουν προβλήματα στο συκώτι. Τα σημάδια γύρω από τα χείλη μπορεί να σημαίνουν ότι έχεις σπληνομεγαλία. Η σπληνομεγαλία δεν είναι καλή, δεν είναι όμορφη“, συνεχίζει το κομμάτι.

Έπειτα, η ίδια τονίζει ότι ο καλλιτέχνης πρέπει να είναι πάντα υγιής (“Umetnica mora biti zdrava!”). Ο δεύτερος στίχος παίρνει πιο θετικό τόνο και περιγράφει τις βόλτες με τον σκύλο της, ενώ εμπιστεύεται την καρδιά και το νευρικό της σύστημα να φροντίσουν «από μόνα τους» την υγεία της…

Ο τρίτος στίχος ξεκινά με τη δήλωση “Nemam knjižicu” (“Δεν έχω ασφάλεια υγείας”) που αναφέρεται στο γεγονός ότι το σερβικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δεν παρέχει δωρεάν περίθαλψη στους καλλιτέχνες.

Επίσης σε στίχο αναφέρεται, “Bože zdravlja!” (“Ο Θεός να δώσει υγεία!”), εμπνευσμένο από απόφθεγμα του Ρωμαίου ποιητή Γιουβενάλη και “Orandum est ut sit mens sana in corpore sano” (“Θα πρέπει να προσεύχεσαι για έναν υγιή νου σε ένα υγιές σώμα”).

Η λατινική φράση “Mens sana in corpore sano” («Νοῦς ὑγιὴς ἐν σώματι ὑγιεῖ») ειπώθηκε από τον Γιουβενάλη στην προσπάθειά του να πείσει τους Ρωμαίους πολίτες να ακολουθήσουν το δρόμο της αρετής. Στο σχετικό χωρίο του έργου του με τίτλο «Σατυρικά» αντιπαραβάλλει τον τρόπο ζωής του Ηρακλή με εκείνον του Σαρδανάπαλου.

Να σημειωθεί ότι η Konstrakta είναι ιδιαίτερα αγαπητή στους fans του διαγωνισμού, ενώ πολλοί θεωρούν ότι η Σερβία θα μπορούσε μέσα από αυτή τη viral παρουσίαση έως και να κερδίσει το televoting του Τελικού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα