Γιάννης Φέρτης: Η φωνή του έχει “γράψει ιστορία” σε πασίγνωστο τραγούδι με τον Νταλάρα

Διαβάζεται σε 4'
Ο ηθοποιός Γιάννης Φέρτης
Ο ηθοποιός Γιάννης Φέρτης Eurokinissi/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

Η φωνή του Γιάννη Φέρτη έχει “γράψει ιστορία”  σε ένα τραγούδι, το οποίο όλοι γνωρίζουμε και περιλαμβάνεται σε ένα “διαμάντι” της ελληνικής δισκογραφίας.

Ο καταξιωμένος ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, Γιάννης Φέρτης έφυγε από τη ζωή την Κυριακή (14/04), σε ηλικία 86 ετών, σκορπίζοντας θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο.

Υπήρξε πρωταγωνιστής στη μεγάλη και μικρή οθόνη – και στο θέατρο – από τη δεκαετία του 1961 έως και 2024, συμμετέχοντας σε δεκάδες κινηματογραφικές ταινίες, αλλά και σε κλασικά και σύγχρονα θεατρικά έργα, στην πρόζα και το αρχαίο δράμα.

Μεταξύ άλλων, τον σπουδαίο ηθοποιό αποχαιρέτησε η Τάνια Τσανακλίδου γράφοντας στα social: “Αντίο αγαπημένε μου φίλε. Ήσουν ο πιο έντιμος και υπέροχος άντρας που γνώρισα στη ζωή μου. Καληνύχτα γλυκέ μου πρίγκιπα”.

Με την ιδιαίτερα επίσης εκφραστική φωνή του έχει ντύσει πληθώρα διαφημίσεων στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Επίσης, την αναγνωρίσιμη φωνή του την συναντάμε και σε αρκετά τραγούδια, άλλοτε ως ερμηνευτή και άλλοτε ως αφηγητή, όπως και σε συναυλίες, σε μουσικές παραστάσεις και μεγάλα αφιερώματα.

Γιάννης Φέρτης – Η αφήγηση στον δίσκο “Μικρά Ασία”

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια που έχει ερμηνεύσει, το οποίο σημάδεψε με τη φωνή του, είναι το αγαπημένο “Σαν με κοιτάς”, που έχει γράψει ιστορία στον ελληνικό κινηματογράφο.

Η φωνή του Γ. Φέρτη είναι χαρακτηριστική και σε άλλο ένα γνωστό τραγούδι, το οποίο όλοι γνωρίζουμε, έχουμε τραγουδήσει, και περιλαμβάνεται σε ένα “διαμάντι” της ελληνικής δισκογραφίας!

Ο δίσκος “Μικρά Ασία” κυκλοφόρησε τον Αύγουστο προς Σεπτέμβριο του 1972, σε μουσική Απόστολου Καλδάρα και στίχους Πυθαγόρα Παπασταματίου, με ερμηνευτές τον Γιώργο Νταλάρα και τη Χάρις Αλεξίου. Αφορμή για την κυκλοφορία του συγκεκριμένου δίσκου ήταν το γεγονός πως τον Αύγουστο του 1972 συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Μαζί με τον “Βυζαντινό εσπερινό” (Καλδάρας, Λευτέρης Παπαδόπουλος), η “Μικρά Ασία” θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους δίσκους της ελληνικής δισκογραφίας. Η ηχογράφησή του έγινε στο στούντιο της Columbia με ηχολήπτη τον Γιώργο Κωνσταντόπουλο και βοηθούς τους Μίμη Καννή και Γιώργο Τζάννε.

Στο τραγούδι «Τι να θυμηθώ τι να ξεχάσω», στο κομμάτι της αφήγησης ακούγεται η συγκλονιστική φωνή του Γιάννη Φέρτη.

Οι στίχοι «Τι να θυμηθώ τι να ξεχάσω»

“Σαν ήμουνα παιδί κι εγώ φτερούγισα απ’ την κούνια
όμως μαχαίρια έβλεπα στης Πόλης τα καντούνια
Κυνηγημένος μιαν αυγή ετράβηξα τους δρόμους
φωτιά στα πόδια μου η γη κι η μοναξιά στους ώμους

Φέρτε μου νερό να ξεδιψάσω και μια πέτρα για να ξαποστάσω
τι να θυμηθώ τι να ξεχάσω απ’ όσα πέρασα”

“Μικρά Ασία” – Τα τραγούδια

  • Μες στου Βοσπόρου τα στενά (Γ. Νταλάρας)
  • Οι καμπάνες της Αγια-Σοφιάς (Γ. Νταλάρας)
  • Δυο παλικάρια απ’ τ’ Αϊβαλί (Χ. Αλεξίου)
  • Προσφυγιά (Γ. Νταλάρας)
  • Πέτρα πέτρα χτίσαμε (Γ. Νταλάρας)
  • Η Σμύρνη (Γ. Νταλάρας & Χορωδία)
  • Γιορτή ζεϊμπέκηδών (Γ. Νταλάρας)
  • Το σπίτι μου το πατρικό (Γ. Νταλάρας)
  • Πήρε φωτιά το Κορδελιό (Χ. Αλεξίου)
  • Τι να θυμηθώ τι να ξεχάσω (Γ. Φέρτης & Γ. Νταλάρας)
  • Ο μαρμαρωμένος βασιλιάς (Χ. Αλεξίου)

Νταλάρας για Φέρτη: “Φίλε από τα χρόνια της αθωότητας”

Με μία ανάρτηση στο Facebook αποχαιρέτησε ο Γ. Νταλάρας τον Γιάννη Φέρτη.

“Τι να θυμηθώ τι να ξεχάσω, Γιάννη μου, αγαπημένε φίλε από τα χρόνια της αθωότητας.
Ήσουν σπουδαίος στην τέχνη σου και άνθρωπος σπάνιος.”

Σε ανάρτησή του την Κυριακή (14/04), ο ηθοποιός και πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας, ανακοίνωσε το πότε και πού θα γίνει η κηδεία του αγαπημένου ηθοποιού, γράφοντας:

Την Τρίτη στις 12:00 το μεσημέρι από το Πρώτο Κοιμητήριο των Αθηνών θα γίνει η εξόδιος ακολουθία για τον αγαπημένο μας Γιάννη Φέρτη. Αντί στεφάνων η οικογένεια προτείνει να ενισχυθεί το έργο του ταμείου αλληλοβοηθείας του σωματείου Ελλήνων ηθοποιών”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα