Γιάννης Κότσιρας, Γιώτα Νέγκα, Παυλίνα Βουλγαράκη, Δήμητρα Σελεμίδου και Παντελής Κυραμαργιός αποκαλύπτουν στο NEWS 24/7 το αγαπημένο τους ποίημα του Σεφέρη

Γιάννης Κότσιρας, Γιώτα Νέγκα, Παυλίνα Βουλγαράκη, Δήμητρα Σελεμίδου και Παντελής Κυραμαργιός αποκαλύπτουν στο NEWS 24/7 το αγαπημένο τους ποίημα του Σεφέρη

5 Έλληνες ερμηνευτές μιλούν στο NEWS 24/7 με αφορμή τη μεγάλη συναυλία για τα πενήντα χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

Μία μεγάλη συναυλία με αφορμή τα πενήντα χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού με αφηγητή τον Γιάννη Στάνκογλου και ερμηνευτές τον Γιάννη Κότσιρα, τη Γιώτα Νέγκα, την Παυλίνα Βουλγαράκη, τη Δήμητρα Σελεμίδου και τον Παντελή Κυραμαργιό. Τη σκηνοθεσία της παράστασης έχει αναλάβει η Αργυρώ Χιωτη.

Από το ποίημα «Άνοιξη μ.Χ.» ο τίτλος. «Φορώντας χρώματα ανοιχτά» και σιγοτραγουδώντας «ανάμεσα στην ισημερία της άνοιξης και την ισημερία του φθινοπώρου» ποιήματα του πρώτου νομπελίστα ποιητή μας, συντονιζόμαστε με το εύρωστο πνεύμα αισιοδοξίας, υπομονής και παρότρυνσης που διατρέχει το σεφερικό έργο. Συντονιζόμαστε με αυτό το «λίγο ακόμα, να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα», κρατώντας κι εμείς τη ζωή μας όπως κράτησε ο ποιητής τη δική του: «ψιθυριστά μέσα στην απέραντη σιωπή».

Ερμηνευτές πρώτης γραμμής, όπως ο Γιάννης Κότσιρας, η Γιώτα Νέγκα, η Παυλίνα Βουλγαράκη η Δήμητρα Σελεμίδου και ο Παντελής Κυραμαργιός, θα τραγουδήσουν ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη, τα οποία έχουν απευθυνθεί στο συναίσθημα του κόσμου και ως τραγούδια με μουσική των Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλου, Ηλία Ανδριόπουλου, Δήμου Μούτση, Μίλτου Πασχαλίδη, Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα καθώς και νεότερων συνθετών. Της πρώτης γραμμής κι ο Γιάννης Στάνκογλου θα αναλάβει τον ρόλο του αφηγητή στα τραγούδια που περιλαμβάνουν αφήγηση και θα αποδώσει αποσπάσματα από το έργο του Γιώργου Σεφέρη, τα οποία θα συνδέουν τα τραγούδια μεταξύ τους και θα σκιαγραφούν για το κοινό την προσωπικότητα του ποιητή. Τη συναυλία θα διευθύνει ο σπουδαίος μαέστρος (πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ) Αναστάσιος Συμεωνίδης.

Εμείς με αφορμή αυτή τη συναυλία ρωτήσαμε τους τέσσερις ερμηνευτές να μας πουν το αγαπημένο τους μελοποιημένο ποίημα του Σεφέρη…

Γιάννης Κότσιρας

Το αγαπημένο μου μελοποιημένο ποίημα του Σεφέρη είναι το “Κράτησα τη ζωή μου”. Ένα θαυμάσιο κείμενο, που μιλά για τον αγώνα της ζωής, μέσα από τους παραλληλισμούς με την φύση της χώρας μας. Σε μια σπουδαία αρχαΐζουσα και δωρική μελοποίηση του Μίκη Θεοδωράκη, που αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τα φανερά αλλά και κρυφά νοήματα του κειμένου. Συγκίνηση και μόνο, κάθε φορά που ακούω ή ερμηνεύω το συγκεκριμένο έργο.

Γιώτα Νέγκα

Το αγαπημένο μου μελοποιημένο ποίημα είναι οι ΘΕΑΤΡΙΝΟΙ που τραγουδάμε με τον Γιάννη Στάνκογλου στην παράσταση «Φορώντας χρώματα ανοιχτά». Ταυτίστηκα αμέσως με το θέμα του και από την πρώτη φορά που το τραγούδησα συγκλονίστηκα με τον τρόπο που μου άνοιξε το «παράθυρο» να δω κατάματα την κοινωνία, τον άνθρωπο, εμένα…

Παυλίνα Βουλγαράκη

Ίσως επηρεάζομαι από την μεγάλη απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη αλλά αυτή την στιγμή το αγαπημένο μου είναι η «Άρνηση». Με γοητεύει που το κείμενο αυτό ήταν απόσπασμα της αλληλογραφίας του με την Ζακλίν Πουγιουλόν ενώ παράλληλα εξέφρασε την ανάγκη ενός ολοκλήρου λαού για Δημοκρατία.

Δήμητρα Σελεμίδου

Ο “Γυρισμός του ξενιτεμένου”, ένα μελοποιημένο ποίημα του Γ. Σεφέρη που θα ερμηνεύσουμε μαζί με τον αγαπημένο Γιάννη Κότσιρα, ήταν για εμένα ένας από τους θησαυρούς της επερχόμενης συναυλίας. Το ποίημα γράφτηκε μετά την επιστροφή του ποιητή στην Ελλάδα, η οποία όσο εκείνος απουσίαζε είχε περιέλθει σε δικτατορικό καθεστώς. Ο Σεφέρης αισθάνομαι πως σε αυτό το ποίημα στηλιτεύει την υποταγή σε κάθε μορφής ανελευθερία και υπογραμμίζει την ανάγκη να μην συμβιβαζόμαστε. Ανεξαρτήτως ιστορικού πλαισίου, διαβάζοντας το ποίημα ένιωθα κάθε στίχο να μιλάει για το σήμερα. Έφερε στη σκέψη μου κάθε νέο άνθρωπο που αφήνει τον τόπο του για μια καλύτερη ζωή, μα αργά ή γρήγορα επιστρέφει έστω για λίγο και αντικρίζει πιο καθαρά τις πληγές που μένουν πίσω. Εγώ κλήθηκα μέσα στο τραγούδι να “εκπροσωπήσω” αυτόν τον συμβιβασμό και συνειδητοποίησα ότι ο ρόλος αυτός δεν ταιριάζει καθόλου στη γενιά μας.

Παντελής Κυραμαργιός

Λένε ότι η τέχνη ανήκει σε όποιον την έχει ανάγκη. «Η λυπημένη» ήρθε πριν λίγες μέρες και με βρήκε την ώρα που τη χρειαζόμουν. Το τραγούδι αυτό σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη και μουσική Νίκου Πλάτανου το είχα ακούσει στο παρελθόν χωρίς να δώσω σημασία. Στις 9 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια της παράστασης «Φορώντας Χρώματα Ανοικτά» στην Πάτρα, το άκουσα ξανά από τη Γιώτα Νέγκα. Περιγράφει στη δεύτερη στροφή μια εικόνα που εκείνη την ώρα κατέκλυζε τις αναμνήσεις μου και έψαχνα τις κατάλληλες λέξεις για να την αποτυπώσω. Ήρθε, λοιπόν, από τόσες δεκαετίες μακριά ο ποιητής να μου δώσει τη λύση.

«Κι είχες στα χείλια τη γραμμή που είναι γυμνή και τρέμει. Σαν η ψυχή γίνεται ανέμη και δέονται οι λυγμοί»

Ήταν πολύ έντονη στιγμή και πλέον αυτό το τραγούδι έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου.

Info παράστασης

Συντελεστές: Το μουσικό μέρος θα αναλάβει η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Δήμου Πατρέων «Θανάσης Τσιπινάκης» με τη μεσογειακή χροιά των μαντολίνων της. Καλλιτεχνική Διεύθυνση Ορχήστρας: Βάγια Ζεππάτου/Μουσική Διεύθυνση: Αναστάσιος Συμεωνίδης/Το μουσικό μέρος θα αναλάβει η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Δήμου Πατρέων «Θανάσης Τσιπινάκης» με τη μεσογειακή χροιά των μαντολίνων της. Καλλιτεχνική Διεύθυνση Ορχήστρας: Βάγια Ζεππάτου/Μουσική Διεύθυνση: Αναστάσιος Συμεωνίδης.

Συμπράττουν επίσης οι μουσικοί: Αλέξανδρος Λιβιτσάνος: πιάνο/ Βαγγέλης Μαχαίρας: μπουζούκι, μαντολίνο/ Κώστας Μιχαλός: κιθάρες/ Hρακλής Παχίδης: τύμπανα/ Γιάννης Πλαγιανάκος: κοντραμπάσο. Συμπράττει η Χορωδία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Βυζαντινός Χορός Μέλος Εναρμόνιον. Διδασκαλία Χορωδίας, Εναρμονίσεις: Νίκος Χιώτογλου/ Ενορχηστρώσεις: Νίκος Χιώτογλου, Κωνσταντίνος Γκιβίσης./ Επιμέλεια προγράμματος: Αγαθή Δημητρούκα./ Παραγωγή: MENTA ART EVENTS

ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ/ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021/ ‘Ώρα έναρξης: 21.00/ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Κάτω Διάζωμα: Διακεκριμένη Ζώνη: 60 €/ Ζώνη A: 50 €/ Ζώνη B: 40 €/ Ζώνη Γ: 35 € Άνω Διάζωμα: Ζώνη Δ: 28 €/ Ζώνη Ε: 25 €/ Ζώνη ΣΤ: 20 €/ Αμέα: 15 € (τηλεφωνικά στο 2103221879)/ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: TICKETSERVICES .GR/ www.ticketservices.gr/event/forontas-xromata-anoixta-melopoiimeni-poiisi-tou-giorgou-seferi

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα