Η Angelique Kidjo “φέρνει” τα 5 Grammy της στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος

Διαβάζεται σε 4'
Η Angelique Kidjo “φέρνει” τα 5 Grammy της στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος
A. KIDJO Fabrice Mabillot

Με δεκατρία άλμπουμ και πέντε GRAMMY στο ενεργητικό της, η Angelique Kidjo είναι μια πρέσβειρα για την ιστορική εξέλιξη της κοινωνικοπολιτικής και πολιτισμικής Αφρικής.

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου στις 20.30, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) υποδέχεται στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος την πέντε φορές βραβευμένη με GRAMMY ερμηνεύτρια της σύγχρονης world μουσικής Angelique Kidjo σε μία συναυλία που εγκαινιάζει, για φέτος, την καθιερωμένη πλέον σειρά Cosmos.

Η συναυλία της Angelique Kidjo στο ΚΠΙΣΝ, που πραγματοποιείται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), αποτελεί μέρος της παγκόσμιας περιοδείας της για τα 40 χρόνια καριέρας, η οποία ξεκίνησε στο Παρίσι τον Οκτώβριο και ολοκληρώνεται στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης τον Νοέμβριο του 2024.
“Η πρώτη ντίβα της Αφρικής” όπως τη χαρακτήρισε το περιοδικό TIME, η Kidjo τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, έχει εδραιώσει τη θέση της ως μια από τις πιο ξεχωριστές φωνές της διεθνούς μουσικής, εμπνέοντας αμέτρητους καλλιτέχνες με την εφευρετικότητα και το απεριόριστο δημιουργικό της πνεύμα.

Με δεκατρία άλμπουμ στο ενεργητικό της, η Angelique Kidjo είναι, επίσης, μια εμβληματική μορφή για την ιστορική εξέλιξη της κοινωνικοπολιτικής και πολιτισμικής Αφρικής σήμερα. Όλες οι καλλιτεχνικές και δημιουργικές προσεγγίσεις της ιδιαίτερης αυτής τραγουδίστριας, τραγουδοποιού και ακτιβίστριας από το Μπενίν στρέφονται, σχεδόν εξ αρχής, τόσο προς την ιστορική κληρονομιά της, όσο και προς τη διεθνική της προβολή στο σήμερα. Με λίγα λόγια, όπως έκανε σε άλλες εποχές η Νοτιοαφρικανή Miriam Makeba, που είναι το ίνδαλμά της, έτσι και η Kidjo αγκαλιάζει τις ρίζες της τόσο μέσα από την παράδοση, όσο και μέσα από τζαζ, σόουλ, ροκ και λοιπές μουσικές εκφάνσεις που καθιστούν τη μουσική της διεθνική.

A. KIDJO Fabrice Mabillot

Μεγαλώνοντας στο Μπενίν (πρώην Δαχομέη) της Αφρικής, η Angelique βίωσε τη δυτικοαφρικάνικη μουσική παράδοση αλλά δέχθηκε, εξ ίσου, τα ισχυρά κύματα του ροκ και της σόουλ μέσω καλλιτεχνών όπως ο Jimi Hendrix, ο Carlos Santana, ο James Brown κ.ά., βρίσκοντας, έτσι, τον δικό της εκφραστικό δρόμο που τον ανέπτυξε και τον τελειοποίησε με σπουδές στο Παρίσι και με τη συμμετοχή της στο σπουδαίο world jazz γκρουπ Pili Pili του Jasper Van’t Hof. Αυτά μέχρι το γύρισμα των ’90s, οπότε η συνεργασία με την Island Records της άνοιξε τον δρόμο και εκτόξευσε την καριέρα της.

Αξιοποιώντας την οικογενειακή καλλιτεχνική της παράδοση, το σπουδαίο ταλέντο και την πολιτισμική και κοινωνική της συνείδηση, η Angelique Kidjo απέκτησε πολύ σύντομα το στάτους μιας πραγματικής world ντίβας «διεισδύοντας» σε πολλά διαφορετικά καλλιτεχνικά πεδία μέσα από συνεργασίες με κορυφαίους καλλιτέχνες ανάμεσα στους οποίους οι Bono, Peter Gabriel, Carlos Santana, Sting, Philip Glass και Ziggy Marley. Η δε πλούσια δισκογραφία της, από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 ως τις μέρες μας, αποτελείται από άλμπουμ που είναι πραγματικά διαμάντια και που το καθένα από αυτά αγκαλιάζει και κάποια ιδιαίτερη όψη της τέχνης που λέγεται μουσική.

Στο τελευταίο της άλμπουμ με τίτλο Mother Nature, ενώνει τις δυνάμεις της με μερικούς από τους πιο χαρακτηριστικούς νέους δημιουργούς της δυτικοαφρικανικής μουσικής, του Afrobeat, της Afro-pop, του dancehall, του hip-hop και του alt-R&B, όπως οι Yemi Alade, Burna Boy, Mr. Eazi, Sampa The Great και Earthgang. Το αποτέλεσμα είναι ένα πραγματικά εξαιρετικό σύνολο δουλειάς, που έχει τις ρίζες του στη βαθιά κατανόηση της μουσικής παράδοσης, ενώ, ταυτόχρονα, είναι εφευρετικό και προοδευτικό.

Η Angelique Kidjo καλλιεργεί μια μουσική που κινείται εξίσου στον χώρο της δικής της εγγενούς αφρικάνικης παράδοσης, αλλά και της καλλιεργημένης διεθνικής της αντίληψης και που κάθε μέρα διευρύνεται και εμπλουτίζεται. Οι δε ζωντανές της εμφανίσεις, χαρακτηρίζονται από αστείρευτη ενέργεια και διάδραση προσφέροντας πάντα ένα θετικό και αισιόδοξο μήνυμα στο κοινό.

Info: Δευτέρα 20/11 | 20.30, Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, ΚΠΙΣΝ, Λ. Συγγρού 364, Καλλιθέα.   Προπώληση διαδικτυακά στον ιστότοπο της Ticket Services & τηλεφωνικά στο 210 7234567 (Υπηρεσίες Εισιτηρίων) & στο εκδοτήριο της Ticket Services (Πανεπιστημίου 39, Αθήνα).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα