Η Mitsuko Uchida “ρισκάρει” τη ζωή της στη σκηνή του Μεγάρου

Η Mitsuko Uchida “ρισκάρει” τη ζωή της στη σκηνή του Μεγάρου
Η Μιτσούκο Ουτσίντα Richard Avedon

Η σπουδαία πιανίστα Mitsuko Uchida σε ένα πρόγραμμα που συνδυάζει τον Mozart και τον Schumann με τον Kurtág έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Μία από τις σπουδαιότερες πιανίστες του καιρού μας η γιαπωνέζα σολίστ Mitsuko Uchida (Μιτσούκο Ουτσίντα) έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για ένα και μοναδικό ρεσιτάλ, στο πλαίσιο της σειράς Piano Masters, την Τρίτη 24 Μαΐου στις 8:30 το βράδυ.

Η Mitsuko Uchida είναι μία έμπειρη μουσικός με διεθνώς αναγνωρισμένες ερμηνείες και ηχογραφήσεις που έχουν τιμηθεί με πολλές διακρίσεις – ανάμεσά τους, και δύο Grammy.

Το βιογραφικό της περιλαμβάνει αξιοζήλευτες συνεργασίες με τα διασημότερα ορχηστρικά σύνολα παγκοσμίως (Φιλαρμονικές Βερολίνου και Λονδίνου, Κονσέρτχεμπαου, Συμφωνικές της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, του Λονδίνου και του Σικάγο, κ.ά.) και με κορυφαίους αρχιμουσικούς, όπως οι Bernard Haitink (Μπέρναρντ Χάιτινκ), Sir Simon Rattle (Σερ Σάιμον Ρατλ), Riccardo Muti (Ρικκάρντο Μούτι), Esa-Pekka Salonen (Έσα-Πέκκα Σάλονεν), Vladimir Jurowski (Βλαντίμιρ Γιουρόφσκι), Andris Nelsons (Άντρις Νέλσονς), Gustavo Dudamel (Γκουστάβο Ντουνταμέλ) και Mariss Jansons (Μάρις Γιάνσονς). Πρόσφατα μάλιστα, γιόρτασε την 100ή της εμφάνιση ως σολίστ με την περίφημη Ορχήστρα του Κλήβελαντ.

Mitsuko Uchida Richard Avedon

“Πρέπει να ρισκάρεις τη ζωή σου στη σκηνή”

Γεννήθηκε στο Atami, μια παραλιακή πόλη κοντά στο Τόκιο, και μετακόμισε στη Βιέννη όταν ήταν 12 ετών, αφού ο πατέρας της έγινε Ιάπωνας πρέσβης στην Αυστρία. Έδωσε το πρώτο της ρεσιτάλ σε ηλικία 14 ετών στο Vienna Musikverein και μαθήτευσε δίπλα στη Maria Curcio, την τελευταία κια αγαπημένη μαθήτρια του Artur Schnabel.

Ποτέ μην επαναλαμβάνεις αυτό που πίστευες ότι ήταν αλήθεια χθες

Σε συνέντευξή της στο Guardian η 73χρονη πιανίστρια παραδέχεται ότι κάθε ημέρα της είναι γεμάτη από… σκληρή δουλειά! “Πόσο έχω αλλάξει στη διάρκεια των χρόνων είναι δύσκολο να πω. Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Πάντα ήμουν μαθήτρια… απλά τώρα είμαι πιο μεγάλη σε ηλικία. Είμαι ένας άνθρωπος που μελετάει και πασχίζει κάθε μέρα […] Υπάρχει μία σταθερά όλα αυτά τα χρόνια και αυτή είναι η αφιέρωσή μου στη γερμανική μουσική. Bach, Mozart, Beethoven, Schubert. Αυτοί είναι οι τέσσερις άγιοι.

Αναφορικά με το πόσο συχνά εμφανίζεται live, είχε δηλώσει: “Δεν είμαι εμμονική performer. Το απόλυτο μάξιμουμ συναυλιών είναι 55 τον χρόνο. Μικρό το νούμερο σε σύγκριση με άλλους που παίζουν 100 ή και 140. Αυτό είναι τρέλα για εμένα. Δεν θα μπορούσα να το χειριστώ.

Για κάποιους συναδέλφους μου μία ημέρα χωρίς συναυλία είναι τιμωρία. Για μένα μία ημέρα χωρίς συναυλία σημαίνει ότι αναπνέω ελεύθερα

Η Μιτσούκο Ουτσίντα Decca Justin Pumfrey

Και τι γίνεται όταν φτάνει η στιγμή να ανέβει στη σκηνή; “Αυτή είναι η στιγμή της αλήθειας. Όλα τα άλλα είναι προσποίηση. Γι αυτό πρέπει να παίζεις ζωντανά. Δουλεύεις διαφορετικά. Μαθαίνεις άλλα πράγματα. Πρέπει να ρισκάρεις τη ζωή σου στη σκηνή. Για αυτό οι live εμφανίσεις είναι πιο ενδιαφέρουσες.

Η Uchida έχει βρει το νόημα της ζωής… της δικής της τουλάχιστον.

Ένα πράγμα δεν έχει αλλάξει. Κάθε μέρα της ζωής μου που έχω τη δυνατότητα να παίξω Mozart, Beethoven, Schubert και τη σύγχρονη μουσική μας, είναι για μένα ένα δώρο που έρχεται από κάπου. Αν υπάρχει παράδεισος, αυτός είναι ο δικός μου.

Το θα παρουσιάσει στο Μέγαρο Μουσικής

Θα παρουσιάσει στο κοινό της Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης συνθέσεις του Wolfgang Amadeus Mozart (Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ), του Robert Schumann (Ρόμπερτ Σούμαν) αλλά και του György Kurtág (Γκέργκι Κούρταγκ), ενός από τους μεγαλύτερους δημιουργούς του 20ού αιώνα, και από τους πιο αγαπημένους της Uchida.

Στο ρεσιτάλ της Mitsuko Uchida στο Μέγαρο, θα ακουστούν η Φαντασία σε ντο ελάσσονα και η Σονάτα για πιάνο σε σι ύφεση μείζονα του Mozart καθώς και οι Χοροί των οπαδών του Δαβίδ, έργο 6 του Schumann. Η διακεκριμένη δεξιοτέχνης θα ερμηνεύσει επίσης αποσπάσματα από τους τόμους 2, 3, 5 και 7 της συλλογής Játékok (Παιχνίδια) του György Kurtág, αλλά και το έργο του … Couple égyptien en route vers l’inconnu… (… Ζευγάρι Αιγυπτίων στον δρόμο για το άγνωστο…).

Info: Η προπώληση έχει αρχίσει! Ώρα έναρξης 20:30. Τιμές εισιτηρίων 11 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι), 16 €, 26 €, 34 €, 42 €, 52 €, 60 €. Πληροφορίες megaron.gr. Eισιτήρια 210 72 82 333.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα