Η μουσική του μastroKristo και μια ξενάγηση στα αστέρια μέσα από το εμβληματικό τηλεσκόπιο Δωρίδη

Η μουσική του μastroKristo και μια ξενάγηση στα αστέρια μέσα από το εμβληματικό τηλεσκόπιο Δωρίδη
O μastroKristo (κατά κόσμον Χρίστος Παραπαγκίδης)

Mουσικές συνθέσεις εμπενυσμένες από τη νύχτα, συναντούν την αστρονομία στο Κέντρο επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, στο Θησείο.

Ο δεύτερος προσωπικός δίσκος του μastroKristo (κατά κόσμον Χρίστος Παραπαγκίδης) λέγεται Departures και παρουσιάζεται για πρώτη φορά με τη συνοδεία δύο καταξιωμένων μουσικών σε τρεις μυσταγωγικές βραδιές, όπου η μουσική θα χαράξει πορεία για τα … άστρα!

Στις 20, 21 και 27 Ιανουαρίου οι μουσικές συνθέσεις του μastroKristo εμπνευσμένες από τη νύχτα, συναντούν την αστρονομία στο Κέντρο επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, στο Θησείο. Ambient Νοτούρνο για Πιάνο, Τούμπα, Φαγκότο και Μαγνητοταινίες από τον μastroKristo, τον Μενέλαο Μωραίτη και τον Δημήτρη Ντακοβάνο. Και μετά, μία ξενάγηση στο νυχτερινό ουρανό μέσα από το εμβληματικό τηλεσκόπιο Δωρίδη.

Με συναισθησία

Ο μastroKristo μάς συστήθηκε ως δημιουργός μέσω της πολυαισθητηριακής διαδραστικής εγκατάστασης Συναισθησία – Solomon’s case, την οποία παρουσίασε το 2016 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Έχοντας λάβει πρόσκληση από τη διεθνή Ομοσπονδία Συναισθητικών, Καλλιτεχνών και Επιστημόνων παρουσίασε το 2019 το έργο του, στο Ωδείο Τσαϊκόφσκι στα πλαίσια του 2ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Συναισθησίας που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα, λαμβάνοντας θερμότατη ανταπόκριση και εξαιρετικές κριτικές από τους διακεκριμένους ερευνητές – επιστήμονες του Συνεδρίου.

Ο Χρίστος Παραπαγκίδης είναι ξυλουργός, μουσικός και σχεδιαστής ήχων και οι δημιουργίες του χαρακτηρίζονται έντονα από τα στοιχεία της Ναΐφ τέχνης, δίνοντας έμφαση στη πρακτικότητα και την απλοϊκότητα, έναντι του καλλωπισμού και της φινέτσας. Για τον δημιουργικό του οίστρο που συνδέεται και με την ξυλουργική αναφέρει στο NEWS 24/7: “Στα έργα που παρουσιάζω ως μastroKristo, πρόθεση μου είναι, η δημιουργική διαδικασία να με οδηγήσει στον σχεδιασμό και στην κατασκευή χειροποίητων ξύλινων κατασκευών, εμπνευσμένων από το θέμα και το μουσικό περιεχόμενο των έργων, με σκοπό να αποτελούν μέρος της σκηνογραφίας του εκάστοτε project.”

O Χρίστος Παραπαγκίδης

Στο Departures

To άλμπουμ Departures κυκλοφόρησε από τη δισκογραφική εταιρεία Lost Tribe Sound που εδρεύει στο Wisconsin των Ηνωμένων Πολιτειών, πριν από ένα χρόνο. “To Departures είναι ένα νοτούρνο για Πιάνο, Τούμπα, Φαγκότο και μαγνητοταινίες, και ολοκληρώθηκε την περίοδο της πρώτης καραντίνας του 2020. Η αίσθηση της ακινησίας και της νέας προοπτικής του χρόνου που βιώναμε κατά την διάρκεια του εγκλεισμού, αλλά και των διάφορων παρενεργειών, όπως η αϋπνία και άλλες παρόμοιες διαταραχές, είναι μερικά από τα βασικά θέματα που ήθελα να περιγράψω με αυτό το υλικό. Πρόθεσή μου είναι, μέσω της ανάμειξης όλων των συστατικών που χρησιμοποίησα για τη δημιουργία αυτού του δίσκου, να προκληθεί μια χαμηλής ενέργειας, θαμπή ηχοχρωματικά αίσθηση που θα λειτουργεί ως μιας μορφής βοήθημα στην επέλευση του ύπνου” μας λέει ο μastroKristo.

Όπως δηλώνει, δεν τον ενδιαφέρει να καλλωπίσει τίποτα στο μουσικό περιεχόμενο. Θέλει “να είναι σαν μια στιγμή αλήθειας και όχι φιλτραρίσματος που βιώνουμε όλοι με διάφορους τρόπους στη ζωή μας”. Τι μας λέει σχετικά με αυτό; “Με συγκινεί ιδιαιτέρως η φθαρμένη μηχανική των οργάνων και ειδικά των πιάνων. Έτσι, χρησιμοποιώντας όλους τους παρεπόμενους ήχους ως βασικό στοιχείο των συνθέσεων απέφυγα τον οποιονδήποτε καλλωπισμό αγνοώντας τους τυχαίους θορύβους και τα λάθη που προέκυπταν. Όπως ανεπιτήδευτα κάποτε, βγάζαμε φωτογραφίες τις οποίες δεν είχαμε τη δυνατότητα να επεξεργαστούμε. Με αυτόν τον τρόπο θέλησα να περιγράψω και να αγκαλιάσω μουσικά την αίσθηση της φθοράς στο σύνολο της, και να ορίσω ως ομορφιά, την ωμή αλήθεια εκείνης της στιγμής.”

Στο Departures, ο μastroKristo κάνει χρήση της φθαρμένης μηχανικής και των παρεπόμενων θορύβων που δημιουργούνται από ένα ξεκούρδιστο, αιωνόβιο, όρθιο πιάνο (John Spencer & Co) και του εκτεθειμένου ηχείου του. Επιπλέον, αυτές οι στιγμές συνδέονται μεταξύ τους από τη συνομιλία μιας τούμπας και ενός φαγκότου που προσδίδουν μια έντονη film noir αίσθηση στο ηχητικό αποτέλεσμα.

Ο καλλιτέχνης εκμεταλλεύεται τον εύθραυστο χαρακτήρα που συναντάμε στις ηχογραφήσεις χαμηλής ποιότητας και τον χρησιμοποιεί στις συνθέσεις του, δίνοντάς του εξίσου σημαντικό ρόλο με το ίδιο το πιάνο. Τα κουρασμένα σφυριά του πιάνου καταρρέουν σε διαδοχικά κυκλικά μοτίβα, και αναπαύονται με άνεση μέσα στα τυχαία wow & flutter τεχνικά σφάλματα που προκαλεί ένα παλιό πολυκάναλο κασετόφωνο της TASCAM.

Departures / Live at National Observatory of Athens αφίσα

Μουσική και αστροπαρατήρηση

Για την παρουσίαση της μουσικής του σε ένα τοπόσημο όπως το Αστεροσκοπείο μας λέει: “Η παρουσίαση του Departures θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Αστεροσκοπείο με τελικό προορισμό της εκδήλωσης, τις αναχωρήσεις στο παρελθόν μέσω της ξενάγησης στο νυχτερινό ουρανό και την παρατήρηση των πλανητών με το εμβληματικό τηλεσκόπιο Δωρίδη.

Καθώς η μεταφορά του όρθιου πιάνου στο Αστεροσκοπείο για διάφορους τεχνικούς λόγους δεν είναι εφικτή, δημιούργησα ένα χειροποίητο έπιπλο από μασίφ Πλατάνι με το οποίο θα παίξω τα μέρη του πιάνου στην παρουσίαση, και έτσι, πέρα από τη μουσική μου, θα υπάρχει ως στοιχείο και η ξυλουργική μου τέχνη.”

Πληροφορίες

  • Για περιορισμένες θέσεις. Παρασκευή 20, Σάββατο 21 & Παρασκευή 27 Ιανουαρίου
  • Κέντρο Επισκεπτών Εθνικού Αστεροσκοπείου, Λόφος Νυμφών, Θησείο
  • Ώρα Έναρξης: 21.00 (Ώρα προσέλευσης 20:30 μ.μ)
  • Κρατήσεις στο τηλέφωνο: 2105316751 (09:00 π.μ. – 15:00 μ.μ)
  • Τιμή εισιτηρίου: 13€
  • Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα