Κάνε focus: H Kandè αντλεί έμπνευση απ’ τη ζωή στη Γη και στο διάστημα

Διαβάζεται σε 5'
Kandè
Η Kandè

Η νέα και ταλαντούχα Kandè μιλάει στο NEWS 24/7 με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της τραγουδιού “Fury of War”.

Η Κατερίνα Ανδρέου aka Kandè, είναι η neo-soul/R&B καλλιτέχνιδα που το περασμένο καλοκαίρι μας χάρισε ένα πολύ δυνατό performance το καλοκαίρι του 2023 στο Release Festival στην εκρηκτική συναυλία της Rosalia.

Aπόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, η σαγηνευτική Kandè αυτές τις ημέρες δημιούργησε ιδιαίτερη αίσθηση με το “Fury of War”, ένα upbeat, ρομαντικό και με πολύ ωραία vibes τραγούδι, το οποίο συνοδεύεται από ένα dreamy μεταφυσικό music video.
Σ’ έναν φανταστικό κόσμο γεμάτο glitch, όπου ζουν πλάσματα σκοτεινά και μοχθηρά, οι πολεμιστές του γκλίτερ και του φωτός είναι έτοιμοι να δώσουν μια αστραφτερή μάχη με τις super δυνάμεις τους και να επιβιώσουν σ’ ένα παιχνίδι χωρίς quicksave.

Ποια είναι όμως η Kandè;

Η ίδια συστήνεται στο NEWS 24/7 λέγοντας τι είναι αυτό που την έκανε να ασχοληθείς με τη μουσική:Τα πάντα αποτελούσαν αφορμή για να ασχοληθώ με τη μουσική. Οι γονείς μου από πάντα έπαιζαν μουσική και τραγουδούσαν, το mp3 μου έπαιρνε φωτιά, την ώρα των γαλλικών έγραφα στίχους κάτω από το θρανίο και όποτε τύχαινε να μείνω μόνη, το σαλόνι μετατρεπόταν σε σκηνή με χιλιάδες κόσμο και εγώ να τραγουδάω με ένα τηλεκοντρόλ στο χέρι.

Το κερασάκι στη τούρτα ήταν οι σπουδές μου στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, όπου εκεί κατάλαβα ότι η μουσική ακούγεται και αλλιώς, μέσα απ’ το σώμα, την αναπνοή και τον εσωτερικό ρυθμό”.

Kandè

Μουσικές που ακούγονταν στο σπίτι σας;
Μεγάλωσα με ροκ μουσική. Στο σπίτι έπαιζε Led Zeppelin, The Doors, Janis Joplin, Rolling Stones, The Cure κ.ά. Επίσης, η blues και η soul μουσική υπήρχαν σαν ακούσματα από πάντα, αλλά τότε δεν ήξερα καν πώς ονομάζονται αυτά τα είδη.

Ποιες θα έλεγες πως είναι σήμερα οι επιρροές σου;
Η πρώτη καλλιτέχνιδα που με ενέπνευσε και με εισήγαγε σε μια νέα μουσική περίοδο ήταν η Amy Winehouse. Ακολούθησαν η Jorja Smith, η Lianne La Havas, o D’Angelo, η Kali Uchis κ.ά.

Τι σε εμπνέει στα τραγούδια σου και πώς θα χαρακτήριζες τη μουσική σου;
Το είδος στο οποίο εντάσσονται τα κομμάτια μου, είναι soul/r&b και μέσα σ’ αυτό μπορεί να διακρίνει κανείς και άλλες επιρροές και αισθητικές. Επίσης, ένα χαρακτηριστικό που θα έλεγα ότι διακρίνει τις μελωδίες μου είναι οι πολυφωνίες.

Έμπνευση αντλώ απ’ τη ζωή στη Γη και στο διάστημα, όπως επίσης και μέσα από την αγάπη μου για τα παιχνίδια και σε αναλογική και σε ψηφιακή μορφή. Μέσα από αυτά βρίσκω πολλούς λόγους να αναφερθώ αλληγορικά σε ζητήματα της πραγματικής ζωής.

Η Ελλάδα, το R&B και η Rosalia

Kandè

Πιστεύεις πως υπάρχει κοινό στην Ελλάδα για το R&B;
Υπάρχει, πιστεύω, απλώς δεν το γνωρίζει ακόμα. Δεν ακούγεται πολύ αυτό το είδος εδώ, ώστε να το μάθει το ελληνικό κοινό και να νιώσει την γκρούβα του. Ωστόσο, θεωρώ πως θα γοητεύσει πολύ κόσμο, είτε στη χορευτική, είτε στη χαλαρή/νοσταλγική του εκδοχή.

Μας χάρισες ένα πολύ δυνατό performance το καλοκαίρι του 2023 στο day 1 του Release Festival όπου ήταν headliner η Rosalia. H εμπειρία σου;
Απ’ τις πιο έντονες και όμορφες εμπειρίες που είχα ποτέ. Αυτό συνέβη αρχικά γιατί είχα κοντά μου συνεργάτες και φίλους που έχω μέσα στη καρδιά μου και ήθελα και θέλω να μοιράζομαι τέτοιες στιγμές. Φυσικά, αναφέρομαι στην ομάδα της Mellowsophy Music. Ήταν όλα τόσο οργανωμένα και από την ομάδα μας και από το ίδιο το φεστιβάλ που δεν ένιωσα καθόλου άγχος, μέχρι που βγήκα στη σκηνή και είδα για πρώτη φορά τόσο μεγάλο και ζεστό κοινό.

Χρειάστηκα λίγα δευτερόλεπτα να καταλάβω τι ακριβώς συμβαίνει και μετά άρχισα να χαλαρώνω και να νιώθω να μας ενώνει όλους η μουσική γιατί πράγματι όλοι βρισκόμασταν εκεί για αυτήν. Μετά από εμένα ακολούθησαν αγαπημένες καλλιτέχνιδες, γεγονός που μου προκάλεσε συγκίνηση. Παίξαμε στην ίδια σκηνή με τη Rosalia, τη Tinashe και την Ayra Starr. Ήταν υπέροχες και απίστευτα εντυπωσιακές, με αποκορύφωμα τη Rosalia που ξεδίπλωσε στη σκηνή λάιβ βιντεοκλίπ.

Άλλοι καλλιτέχνες που θα ήθελες να συνεργαστείς;
Δεν έχω περιορισμό έτσι; Ωραία! Θα ήταν υπέροχη μια συνεργασία με τον Daniel Caesar και τη Jorja Smith. Από Έλληνες, θα μ’ αρεσε να συνεργαστώ με τον Good Job Nicky. Υπέροχη φωνή!

Πώς βλέπεις την ελληνική μουσική σκηνή; Θα έκανες κάτι σε ελληνικό στίχο;
Βλέπω νέα παιδιά με νέες, φρέσκιες ιδέες. Θα ήθελα όμως περισσότερες ευκαιρίες για εμάς. Είναι δύσκολα τα πράγματα γενικότερα, πόσο μάλλον για τους ρομαντικούς. Με μια μεγαλύτερη υποστήριξη θα ακουστούν νέα πράγματα, γιατί υπάρχουν και αξίζουν να ακουστούν, απλά ίσως ακόμα να είναι λίγο «ξένα» για εδώ.

Και μιας που λέω «ξένα», τα κομμάτια μου έχουν αγγλικό στίχο, αυτό βέβαια δε με αποτρέπει απ’ το να γράψω και ελληνικό. Θα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για εμένα, αλλά θα ήθελα να έρθει όταν θα είναι έτοιμη και ώριμη αυτή η ιδέα.

Μελλοντικά σχέδια;
Έρχεται σύντομα νέο κομμάτι και ετοιμαζόμαστε για live εμφανίσεις. Προς το παρόν, σας προσκαλώ στις 24/5 στο live/festival που διοργανώνει η Mellowsophy Music στο Ground stage στο Gazarte. Εκεί, θα παίξω μαζί με τους Sworr, τη Matina Sous Peau, τον Coslee και τον Κωστή. Θα χαρούμε να σας δούμε!

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα