Kurt Cobain: Θαυμαστής του κάνει όπερα τις τελευταίες στιγμές του στη Royal Opera House

Kurt Cobain: Θαυμαστής του κάνει όπερα τις τελευταίες στιγμές του στη Royal Opera House
O Kurt Cobain με την Fender Jaguar κιθάρα του στο πάρτι για την κυκλοφορία του "Nevermind" των Nirvana στις 16 Σεπτεμβρίου του 1991 Charles Peterson/AP

Η grunge εμπνέει την όπερα και οι τελευταίες ημέρες του ειδώλου των Nirvana, Kurt Cobain αποκτούν νέα υπόσταση στη φημισμένη Royal Opera House

Grunge και όπερα στην ίδια φράση; Ο Kurt Cobain το κατάφερε και αυτό! Οι τελευταίες ημέρες του αντισυμβατικού ροκ σταρ, που επηρέασε με τη μουσική του εκατομμύρια έφηβους της λεγόμενης «generation X» (ή αλλιώς η γενιά του MTV), θα αποκτήσουν… οπερατικό χαρακτήρα από τη βρετανική Βασιλική Όπερα (Royal Opera House).

Ο Cobain που έδωσε τέλος στη ζωή του στο σπίτι του στο Σιάτλ τον Απρίλιο του 1994 σε ηλικία 27 χρόνων, θα είναι το κεντρικό πρόσωπο της παράστασης “Τελευταίες ημέρες” (“Last Days“), μιας όπερας που θα “πατήσει” στα χνάρια του ομώνυμου φιλμ (2005) του Γκας Βαν Σαντ.

Η ταινία γυρίζει γύρω από τη ζωή του νεαρού μουσικού με το όνομα Μπλέικ, και βασίστηκε στις τελευταίες ημέρες και ώρες του Cobain. Στο φιλμ αποτυπώθηκε το απόλυτο ολίσθημα του χαρακτήρα στον πόνο, την κατάθλιψη, την απομόνωση και τα ναρκωτικά, πριν φτάσει στο σημείο να αφαιρέσει τη ζωή του. Στον οργανισμό του βρέθηκε μεγάλη συγκέντρωση ηρωίνης και ηρεμιστικών valium. Ουκ ολίγες ήταν οι θεωρίες συνωμοσίας για τον θάνατο του Cobain, οι θαυμαστές του έπαθαν σοκ, ενώ το σημείωμα αυτοκτονίας κυκλοφόρησε μέχρι και τυπωμένο σε… μπλουζάκια!

Ο συνθέτης της όπερας λατρεύει τον Cobain και τους Nirvana

Συνθέτης της όπερας – όπως διαβάζουμε σε δημοσίευμα του Guardian – είναι ο 31χρονος Όλιβερ Λιθ (Oliver Leith), ο οποίος συνεργάζεται με τη Βασιλική Όπερα και το Guildhall School of Music and Drama. Τη σκηνοθεσία θα αναλάβουν ο Ματ Κόπσον (Matt Copson) και η Άνα Μόρισεϊ (Anna Morrissey), ενώ το λιμπρέτο έχει γράψει ο Ματ Κόπσον.

Περισσότερα από 30 εκατομμύρια αντίγραφα του άλμπουμ των Nirvana, Nevermind (1991), ψυχή του οποίου ήταν ο Cobain έχουν πουληθεί παγκοσμίως. Ο “Τζον Λένον” του grunge, όπως τον αποκαλούσαν, υπήρξε υποστηρικτής των δικαιωμάτων των gay, και εναντιωνόταν στην ομοφοβία και το σεξισμό.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί από την ξακουστή όπερα του Λονδίνου, στο θέατρο Linbury, τον ερχόμενο Οκτώβριο. Η εν λόγω όπερα “βυθίζεται μέσα στο πάθος που δημιούργησε αυτό τον τεράστιο μύθο”. Κεντρικός χαρακτήρας είναι ο Μπλέικ, ο οποίος διακόπτει την απεξάρτησή του και επιστρέφει στο σπίτι του. “Αλλά εκεί τον στοιχειώνουν αντικείμενα, επισκέπτες και αναμνήσεις που του αποσπούν την προσοχή από τον αληθινό του σκοπό – την αυτοκαταστροφή“.

Ο Kurt Cobain παίζει την Fender Jaguar κιθάρα του στο set των Nirvana το 1992, στο Reading Festival Charles Peterson/AP

Ο συνθέτης Όλιβερ Λιθ είναι μεγάλος θιασώτης των Nirvana, και σημειώνει πως ο Cobain “αποτελεί ιστορία-αρχέτυπο και οι όπερες τα καταφέρνουν καλά με τέτοιου είδους θέματα“.

Όπως λέει, ο ίδιος ήταν τεσσάρων χρόνων, όταν πέθανε ο Κομπέιν, “όμως η μουσική του σημάδεψε την εφηβεία μου. Τα κομμάτια του είναι από τα πρώτα που έμαθα στην κιθάρα. Χρωστάω πολλά από το πώς κάνω μουσική στον ήχο του grunge εκείνης της εποχής“.

Ο Λιθ ελπίζει πως η όπερα αυτή θα έχει μεγάλη απήχηση όχι μόνο στους θαυμαστές των Nirvana, αλλά και σε ένα φάσμα ανθρώπων που προτιμούν άλλα είδη μουσικής.

Η όπερα «Last Days» περιβάλλεται από ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων στη Royal Opera House, με 20 νέες παραστάσεις όπερας και μπαλέτου, εννέα διεθνείς πρεμιέρες και τρεις πρεμιέρες στη Βρετανία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα