Ο δεξιοτέχνης στο ούτι Ανουάρ Μπραχέμ επιστρέφει θριαμβευτικά στο Ηρώδειο

Ο δεξιοτέχνης στο ούτι Ανουάρ Μπραχέμ επιστρέφει θριαμβευτικά στο Ηρώδειο
Anouar Brahem Marco Borggreve

Στη σκηνή του Ηρωδείου για μια μοναδική συναυλία στις 5 Ιουλίου θα βρεθεί ο κορυφαίος δεξιοτέχνης στο ούτι Ανουάρ Μπραχέμ, ένα πραγματικό φαινόμενο της παγκόσμιας μουσικής.

Μετά από την κατανυκτική εμπειρία που πρόσφερε στο κοινό τού Φεστιβάλ το 2021, ο κορυφαίος δεξιοτέχνης στο ούτι Ανουάρ Μπραχέμ επιστρέφει θριαμβευτικά στο Ηρώδειο με το κουαρτέτο του, Anouar Brahem Quartet.

Μια ξεχωριστή περίπτωση καλλιτέχνη που καταφέρνει να συνδυάζει διαφορετικές παραδόσεις και να μαγεύει επί σκηνής, ο Ανουάρ Μπραχέμ είναι από τους πλέον καινοτόμους συνθέτες στο είδος του.

Ο Μπραχέμ γεφυρώνει με τις μελωδίες του δύο φαινομενικά διαφορετικούς κόσμους: την αραβική μουσική παράδοση και το ηχόχρωμα της Μεσογείου με τη λόγια δυτική μουσική παράδοση και την τζαζ. Είναι ο δημιουργός που έβγαλε την αραβική μουσική από το παραδοσιακό της πλαίσιο και την έφερε πιο κοντά στις ανησυχίες και τις φιλοδοξίες της σύγχρονης εποχής, χωρίς να αρνηθεί τις πηγές της.

Ποιος είναι ο Ανουάρ Μπραχέμ

Γεννημένος στην Τυνησία το 1957 ο Μπραχέμ υπήρξε μαθητής του περίφημου Αλί Σρίτι. Ξεκίνησε το ούτι σε ηλικία 10 ετών και με τα χρόνια κατόρθωσε να μετατρέψει το δημοφιλές μουσικό όργανο σε φωνή που ιστορεί χαμηλόφωνα, με κινηματογραφικό τρόπο, διαδρομές συναισθημάτων και ταξίδια.

Anouar Brahem Marco Borggreve


«Δεν έχω κάνει ανώτατες σπουδές στη μουσική. Είχα την τύχη να έχω εξαιρετικούς δασκάλους στην πατρίδα μου. Εμένα τα είδωλά μου και οι δάσκαλοί μου ήταν όλοι παραδοσιακοί μουσικοί. Η αραβική μουσική είναι κυρίως φωνητική, δεν υπήρχε παράδοση στα ακουστικά όργανα. Θυμάμαι όταν έδωσα τις πρώτες μου σόλο συναυλίες στην Τύνιδα, όπου έπαιζα δικές μου συνθέσεις, οι μουσικοί νόμιζαν ότι είμαι τρελός, ο κόσμος όμως ανταποκρίθηκε» λέει ο Μπραχέμ.

Καθοριστική για τη διαμόρφωση της μουσικής του ταυτότητας υπήρξε η περίοδος που πέρασε στο Παρίσι στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Εκεί ήρθε σε επαφή με νέα ακούσματα, κυρίως με τη δυτικοευρωπαϊκή και τη τζαζ μουσική.

«Το 1980 ήρθα στη Γαλλία για μια νέα εμπειρία. Ήθελα να γνωρίσω μουσικούς από διαφορετικούς ορίζοντες. Αυτός ήταν ο κύριος λόγος που πήγα στο Παρίσι. Στην περίπτωσή μου ως μη Ευρωπαίος μουσικός, “έπεσα” αυτομάτως στην έθνικ κατηγορία. Ακόμα όμως κι αν προερχόμουν από την παραδοσιακή μουσική, ήθελα πάνω απ’ όλα να παίζω, καλώντας μουσικούς από διαφορετικούς ορίζοντες».

Η μουσική του Μπραχέμ αλλά και οι μουσικοί με τους οποίους έχει συνεργαστεί, τον κατατάσσουν στη world jazz, η ποικιλία όμως των αναφορών του κάνει τον ήχο του προσωπικό και αταξινόμητο.

Στη Γαλλία έχει εμφανιστεί σε συναυλίες και φεστιβάλ ενώ συνεργάστηκε με τον διάσημο χορογράφο Μωρίς Μπεζάρ αλλά και τον ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, κερδίζοντας την ευρύτερη καταξίωση. Όταν επέστρεψε στην Τυνησία, ο Μπραχέμ άρχισε να διαμορφώνει την προσωπική μουσική του γραφή, για να φτάσει σήμερα να θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς μουσικούς παγκοσμίως.

Anouar Brahem Marco Borggreve


«Η ιδέα της ελευθερίας είναι απαραίτητη για μένα γιατί η μουσική είναι, πρώτα και κύρια, ένας χώρος ελευθερίας. Προσωπικά δεν δίνω στον εαυτό μου συγκεκριμένες οδηγίες όταν αρχίζω να εργάζομαι σε ένα έργο. Θέλω οι ιδέες να έρθουν μόνες τους και μετά να δω πώς θα εξελιχθούν».

Το κουαρτέτο του Ανουάρ Μπραχέμ

Anouar Brahem Marco Borggreve

Η συναυλία του Ανουάρ Μπραχέμ στο Ηρώδειο έχει τον αινιγματικό τίτλο The Astounding Eyes of Rita (Τα εκθαμβωτικά μάτια της Ρίτα). Μαζί με το σπουδαίο μουσικό στη σκηνή του Ρωμαϊκού Ωδείου θα βρίσκεται και το κουαρτέτο του, το Anouar Brahem Quartet.

Εκτός από το ούτι του δασκάλου Μπραχέμ, θα ακούσουμε το μπάσο κλαρινέτο του Κλάους Γκέζινγκ με τα υπέροχα ηχοχρώματα, τα αραβικά κρουστά μπεντίρ και νταρμπούκα του δεξιοτέχνη Χαλίντ Γιασίν και τη βάση των μελωδιών από το κοντραμπάσο του Μπγιορν Μάγιερ.

Ως φυσικός ηγέτης αυτής της ομάδας, μετά από δέκα χρόνια δημιουργικής συμπόρευσης και συνεργασίας με τους μουσικούς του, ο Μπραχέμ αντικρίζει με φρέσκο βλέμμα το μουσικό σύμπαν του και ανοίγεται σε νέους ορίζοντες.

Anouar Brahem Marco Borggreve


Ανουάρ Μπραχέμ στο Ηρώδειο – Ένα ιδιαίτερο μουσικό ταξίδι με έναν μοναδικό καλλιτέχνη!

Μουσικοί: Anouar Brahem ούτι, Klaus Gesing μπάσο κλαρινέτο, σοπράνο σαξόφωνο, Björn Meyer μπάσο, Khaled Yassine νταρμπούκα, μπεντίρ / Παραγωγή Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

  • Πληροφορίες εισιτηρίων: http://aefestival.gr/plirofories-eisitirion/
  • Αγορά εισιτηρίων: aefestival.gr, viva.gr & public.gr
  • ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ: Πλατεία Συντάγματος (info point Δήμου Αθηναίων)| Δε-Πα 10:00-18:00 – ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ: +30 2118008181 | Δε-Πα 10:00-18:00 – ΑΜΕΑ: +30 210 3221 897 | Δε-Πα 10:00-17:00.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα