Ουκρανία – Kalush Orchestra: Ειδική άδεια από τον στρατό για να πάνε Eurovision

Ουκρανία – Kalush Orchestra: Ειδική άδεια από τον στρατό για να πάνε Eurovision
Kalush Orchestra instagram @kalush.official

Οι "Kalush Orchestra" θα έχουν το ελεύθερο από τις ουκρανικές αρχές να συμμετάσχουν στη φετινή Eurovision, αλλά και να πραγματοποιήσουν περιοδεία προώθησης του τραγουδιού τους.

Η συμμετοχή της Ουκρανίας στη Eurovision 2022 βρέθηκε για αρκετό καιρό υπό αμφισβήτηση, λόγω της ρωσικής εισβολής στη χώρα, ωστόσο τελικά το συγκρότημα “Kalush Orchestra” θα μπορέσει να ταξιδέψει στο Τορίνο για τον διαγωνισμό τον ερχόμενο Μάιο.

Ο ουκρανικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Suspilne ανακοίνωσε την είδηση, κάνοντας γνωστό πως τα μέλη του συγκροτήματος θα έχουν το ελεύθερο όχι μόνο να συμμετάσχουν στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision, αλλά θα τους επιτραπεί να φύγουν από τη χώρα για μια περιοδεία προώθησης του τραγουδιού τους, το οποίο φέρει τον τίτλο “Stefania”.

Προηγουμένως, οι διοργανωτές της Eurovision αποφάσισαν να εξαιρέσουν την Ουκρανία από την απαίτηση να ηχογραφήσει μια ζωντανή back-up εμφάνιση.

Έτσι, οι φετινοί εκπρόσωποι “Kalush Orchestra” απαλλάχτηκαν από την υποχρέωση να γυρίσουν την Live-On-Tape εμφάνισή τους για το τραγούδι τους.

Οι συγκεκριμένες εμφανίσεις αφορούν όλες τις διαγωνιζόμενες χώρες και πρακτικά αποτελούν back-up εμφανίσεις, σε περίπτωση που οι αποστολές δεν καταφέρουν να βρεθούν στη σκηνή της Eurovision.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι μουσικοί του συγκροτήματος δεν κατάφεραν να συναντηθούν και να προετοιμαστούν για τον διαγωνισμό. Οι ίδιοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, βοηθώντας τη χώρα τους μέσω του εθελοντισμού σε τομείς που υπήρχαν ανάγκες, ενώ την ίδια ώρα μέλος του συγκροτήματος κλήθηκε να επιστρατευθεί.

Φυσικά, προέκυψαν ερωτήματα σχετικά με το εάν οι “Kalush Orchestra” θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Όχι μόνο λόγω του πολέμου, αλλά και λόγω του νόμου που καθιστά αδύνατη την έξοδο των ανδρών από τη χώρα. Ωστόσο, σύμφωνα με το Wiwibloggs, τα έξι μέλη του συγκροτήματος έλαβαν ειδική άδεια από τις κρατικές αρχές και τον στρατό, ώστε να φύγουν από την Ουκρανία για τη συμμετοχή τους στη Eurovision.

Ποιοι είναι οι Kalush Orchestra

Το όνομα του συγκροτήματος προέρχεται από τη μικρή πόλη Kalush, από όπου κατάγεται ο frontman του συγκροτήματος, Oleh Psiuk, γνωστός και ως The Psiuchyi Son. Δημιουργήθηκαν το 2019, όταν οι Igor Didenchuk και MC CarpetMan (KylymMen) ανταποκρίθηκαν σε μια δημοσίευση του Oleh στο Facebook, όπου έψαχνε μέλη για να φτιάξει ένα συγκρότημα.

Η μπάντα δημιούργησε μια μοναδική μίξη rap με folk στοιχεία, διατηρώντας ένα βαθμό από την ουκρανική της αυθεντικότητα – ή όπως τους αρέσει να το λένε: folk and groove. Στην μπάντα προστέθηκαν οι Tymofii Muzychuk και Vitaliy Duzhyk και οι Kalush μετατράπηκαν σε Kalush Orchestra, με τη δύναμη δύο ακόμη μουσικών: των Tymofii Muzychuk και Vitaliy Duzhyk. Το 1ο τους single “Shtomber Womber” κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2021.

To τραγούδι “Stefania”, με το οποίο θα εμφανιστούν στη σκηνή της Eurovision στο Τορίνο, αποτελείται από rap κουπλέ σε συνδυασμό folk ρεφραίν και hip hop beats, ενώ είναι αφιερωμένο στις μητέρες των μελών του συγκροτήματος.

“Είναι ένα τραγούδι για τη μητέρα μου” λέει ο front man Oleh Psiuk και εξηγεί: “Ποτέ δεν αφιέρωσα τραγούδι σε εκείνη και δεν μπορώ να πω πως είχαμε πολύ στενές σχέσης στο παρελθόν, όμως είμαι σίγουρος ότι της αξίζει το τραγούδι αυτό. Είναι ό,τι καλύτερο έχω κάνει για εκείνη”.

Ως έκπληξη, οι διοργανωτές του ουκρανικού εθνικού τελικού, είχαν καλέσει τη μητέρα του στο τελικό, όπου άκουσε για πρώτη φορά το τραγούδι αυτό.

“Γιατί θέλουμε αυτή τη νίκη;”

Σχετικά με την απόφαση των Kalush Orchestra να λάβουν μέρος στη Eurovision, είπαν: “Ήταν μια συλλογική απόφαση. Η επιθυμία γεννήθηκε από τότε που γράψαμε το 1ο μας τραγούδι ως Kalush Orchestra. Σκεφτήκαμε πως αυτή η μουσική πρέπει να ακουστεί στην Ευρώπη. Όπως κάθε μουσικός διαγωνισμός, όλοι οι συμμετέχοντες λαμβάνουν μέρος για τις εμπειρίες και να για να κερδίσουν.

Γιατί θέλουμε αυτή τη νίκη; Λοιπόν… σε όλη την ιστορία της Eurovision, ποτέ δεν ακούσαμε να έχει κερδίσει ένα rap τραγούδι. Επίσης, η Eurovision είναι πειραματισμός – και συνήθως τα καινούργια πράγματα είναι επιτυχημένα. Θέλουμε να δείξουμε πόσο cool είναι ο συνδυασμός του rap με τον ουκρανικό folk ήχο”!

Πέρα από τις επιρροές στους ήχους της χώρας τους, οι Kalush Orchestra αναδεικνύουν τις ρίζες τους και από αυτά που φοράνε, φορώντας παραδοσιακά “Hutsul keptar” γιλέκα, ροζ καπέλο που θυμίζει τυπικό ουκρανικό στιλ ή ακόμα ντυμένοι ως Hutsul molfars (molfar = μάγοι, σαμάνοι και θεραπευτές που υπάρχουν στη δυτική Ουκρανία).

Τα ρούχα κάθε μέλους της μπάντας έχει μαύρες και κόκκινες λεπτομέρειες. Με δικά τους λόγια: “Κόκκινο, στο ένα χέρι που συμβολίζει την αγάπη και μαύρο στο άλλο που συμβολίζει το πόνο. Το μαύρο χρώμα είναι σύμβολο του σκότους και γονιμότητας της γης”.

“Για εμάς είναι σαν να βρίσκεται κάθε Ουκρανός πολίτης μαζί μας στη σκηνή του Τορίνο”

Τα μέλη των Kalush Orchestra έγραψαν μια προσωπική επιστολή για την τωρινή κατάσταση στην Ουκρανία:

“Στις 24 Φεβρουαρίου υποτίθεται πως ήταν η χειρότερη μέρα στις ζωές μας, αλλά όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος τόσο χειρότερες γίνονται οι μέρες, καθώς γεμίζουν με πόνο, αίμα, θάνατο και καταστροφή. Κάθε καινούργια μέρα, είναι μέρα χαράς, όταν ακούμε τις φωνές των γονιών και των φίλων μας, αλλά και μέρα πόνου όταν κοιτάμε έξω από το παράθυρο ή διαβάζουμε ειδήσεις βομβαρδισμών, την είσοδο του εχθρού με tanks και να πυροβολούν κόσμο που περιμένει στην ουρά για ένα κομμάτι ψωμί.

Είμαστε τα ημερολόγια γι’ αυτές τις φρικτές στιγμές πολέμου και γενοκτονιών που συμβαίνουν στο Ουκρανικό έθνος, αλλά ποτέ δε φανταζόμασταν ότι όλα αυτά θα συνέβαιναν σε εμάς ξανά. Την περασμένη χρονιά κάναμε συναυλίες σε όλες τις πόλεις της Ουκρανίας και θυμάμαι τα μάτια που με κοιτούσαν πάνω στη σκηνή και μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι πλέον μπορεί να έχουν κλείσει για πάντα.

Είναι τρομακτικό όταν η κοπέλα σου σε βοηθά να προστατευτείς από τον βομβαρδισμό και μετά δε γνωρίζεις αν θα την ξανακούσεις. Είναι τρομακτικό να μη βλέπεις να χαμογελούν μέλη του συγκροτήματος, γιατί όλοι είναι διαφορετικής γενιάς και όλα τελικά μπορούν να συμβούν. Είναι τρομακτικό να ανοίγεις κάποιο μήνυμα και να διαβάζεις ότι φίλος σου πέθανε υπερασπίζοντας το Kherson.

Όλα αυτά είναι τρομακτικά, άλλο όταν τ’ ακούς στις ειδήσεις και άλλο όταν βρίσκεσαι στο κέντρο των γεγονότων. Δεν νιώθεις φόβο, γιατί γεμίζεις με την αγάπη των γύρων σου που μοιράζεστε την ίδια γλώσσα, τους ίδιους δρόμους, τις ίδιες περιοχές και την ίδια γη. Έτσι, οι Ουκρανοί δε φοβούνται, έχουν μεγάλη αγάπη για το έθνος και τη χώρα.

Αρχικά, η Eurovision ήταν για μας ένας διαγωνισμός τραγουδιού όπου μπορείς να δείξεις το ταλέντο σου στην Ευρώπη και να αναδείξουμε τη ταυτότητά μας ως Ευρωπαίοι καλλιτέχνες. Τώρα όμως, η Ευρώπη και ο διαγωνισμός είναι η μεγαλύτερη πλατφόρμα μας, όπου δεν μπορούμε να μιλήσουμε μόνο για το πόλεμο, αλλά να σταθούμε ως παθόντες – ως άνθρωποι που βιώσαμε βομβιστικές επιθέσεις και άνθρωποι που θα επιστρέψουν στο τόπο τους μόλις τελειώσει ο διαγωνισμός.

Για μας η Eurovision είναι ένα βήμα που μπορεί να φτάσει πολύ γρήγορα η μουσική μας στα αυτιά των Ευρωπαίων, καθώς οι τραγουδιστές που υπήρχαν σε μια απλή playlist να μην υπάρχουν πλέον, καθώς η Ρωσία πετάει βόμβες κάθε μέρα με στόχο του Ουκρανούς πολίτες. Επίσης, για μας είναι σαν να βρίσκεται κάθε Ουκρανός πολίτης μαζί μας στη σκηνή του Τορίνο. Άλλωστε, κάθε νίκη είναι εξίσου σημαντική για τη χώρα μας”!

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα