Eurovision 2022: Ειδική μεταχείριση στην Ουκρανία λόγω του πολέμου

Kalush Orchestra
Kalush Orchestra INSTAGRAM @KALUSH.OFFICIAL

Λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία, οι διοργανωτές της Eurovision απαλλάσσουν τη χώρα από την υποχρέωση παράδοσης back-up εμφάνισης.

Η Ουκρανία θα παραβρεθεί κανονικά στον 66ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision στο Τορίνο και η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια για να στηρίξει τη συμμετοχή της χώρας.

Οι φετινοί εκπρόσωποι "Kalush Orchestra" απαλλάχτηκαν από την υποχρέωση να γυρίσουν την Live-On-Tape εμφάνισή τους για το τραγούδι τους "Stefania".

ADVERTISING

Οι συγκεκριμένες εμφανίσεις αφορούν όλες τις διαγωνιζόμενες χώρες και πρακτικά αποτελούν back-up εμφανίσεις, σε περίπτωση που οι αποστολές δεν καταφέρουν να βρεθούν στη σκηνή της Eurovision.

Αν λοιπόν το συγκρότημα δεν κατορθώσει να βρεθεί στο Τορίνο τον ερχόμενο Μάιο, θα χρησιμοποιηθεί η εμφάνισή τους από τον εθνικό. Την ίδια ώρα, οι υπόλοιπες 39 χώρες έχουν παραδώσει τα βίντεό τους, ώστε να μην υπάρχει το ενδεχόμενο οποιουδήποτε προβλήματος, λόγω εμφάνισης κρουσμάτων κορονοϊού.

Τα μέλη του ουκρανικού συγκροτήματος, λόγω του πολέμου, κάνουν χωριστά πρόβες και -όπως είναι λογικό- δεν υπάρχει η δυνατότητα να γυρίσουν την Live-On-Tape εμφάνισή τους.

Για το συγκρότημα η συμμετοχή στον διαγωνισμό αποτελεί μια ευκαιρία για αφύπνιση του κόσμου.

Το τραγούδι τους για τη φετινή Eurovision, το οποίο μιλάει για την αγάπη προς τις μανάδες του κόσμου, έχει γίνει ύμνος για όλους τους Ουκρανούς.

Ο τελικός της Eurovision θα πραγματοποιηθεί στο Τορίνο της Ιταλίας, στις 14 Μαΐου.

Ποιοι είναι οι Kalush Orchestra

Το όνομα του συγκροτήματος προέρχεται από τη μικρή πόλη Kalush, από όπου κατάγεται ο frontman του συγκροτήματος, Oleh Psiuk, γνωστός και ως The Psiuchyi Son. Δημιουργήθηκαν το 2019, όταν οι Igor Didenchuk και MC CarpetMan (KylymMen) ανταποκρίθηκαν σε μια δημοσίευση του Oleh στο Facebook, όπου έψαχνε μέλη για να φτιάξει ένα συγκρότημα.

Η μπάντα δημιούργησε μια μοναδική μίξη rap με folk στοιχεία, διατηρώντας ένα βαθμό από την ουκρανική της αυθεντικότητα - ή όπως τους αρέσει να το λένε: folk and groove. Στην μπάντα προστέθηκαν οι Tymofii Muzychuk και Vitaliy Duzhyk και οι Kalush μετατράπηκαν σε Kalush Orchestra, με τη δύναμη δύο ακόμη μουσικών: των Tymofii Muzychuk και Vitaliy Duzhyk. Το 1ο τους single "Shtomber Womber" κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2021.

To τραγούδι "Stefania", με το οποίο θα εμφανιστούν στη σκηνή της Eurovision στο Τορίνο, αποτελείται από rap κουπλέ σε συνδυασμό folk ρεφραίν και hip hop beats, ενώ είναι αφιερωμένο στις μητέρες των μελών του συγκροτήματος.

"Είναι ένα τραγούδι για τη μητέρα μου" λέει ο front man Oleh Psiuk και εξηγεί: "Ποτέ δεν αφιέρωσα τραγούδι σε εκείνη και δεν μπορώ να πω πως είχαμε πολύ στενές σχέσης στο παρελθόν, όμως είμαι σίγουρος ότι της αξίζει το τραγούδι αυτό. Είναι ό,τι καλύτερο έχω κάνει για εκείνη".

Ως έκπληξη, οι διοργανωτές του ουκρανικού εθνικού τελικού, είχαν καλέσει τη μητέρα του στο τελικό, όπου άκουσε για πρώτη φορά το τραγούδι αυτό.

"Γιατί θέλουμε αυτή τη νίκη;"

Σχετικά με την απόφαση των Kalush Orchestra να λάβουν μέρος στη Eurovision, είπαν: "Ήταν μια συλλογική απόφαση. Η επιθυμία γεννήθηκε από τότε που γράψαμε το 1ο μας τραγούδι ως Kalush Orchestra. Σκεφτήκαμε πως αυτή η μουσική πρέπει να ακουστεί στην Ευρώπη. Όπως κάθε μουσικός διαγωνισμός, όλοι οι συμμετέχοντες λαμβάνουν μέρος για τις εμπειρίες και να για να κερδίσουν.

Γιατί θέλουμε αυτή τη νίκη; Λοιπόν... σε όλη την ιστορία της Eurovision, ποτέ δεν ακούσαμε να έχει κερδίσει ένα rap τραγούδι. Επίσης, η Eurovision είναι πειραματισμός – και συνήθως τα καινούργια πράγματα είναι επιτυχημένα. Θέλουμε να δείξουμε πόσο cool είναι ο συνδυασμός του rap με τον ουκρανικό folk ήχο"!

Πέρα από τις επιρροές στους ήχους της χώρας τους, οι Kalush Orchestra αναδεικνύουν τις ρίζες τους και από αυτά που φοράνε, φορώντας παραδοσιακά "Hutsul keptar" γιλέκα, ροζ καπέλο που θυμίζει τυπικό ουκρανικό στιλ ή ακόμα ντυμένοι ως Hutsul molfars (molfar = μάγοι, σαμάνοι και θεραπευτές που υπάρχουν στη δυτική Ουκρανία).

Τα ρούχα κάθε μέλους της μπάντας έχει μαύρες και κόκκινες λεπτομέρειες. Με δικά τους λόγια: "Κόκκινο, στο ένα χέρι που συμβολίζει την αγάπη και μαύρο στο άλλο που συμβολίζει το πόνο. Το μαύρο χρώμα είναι σύμβολο του σκότους και γονιμότητας της γης".

"Για εμάς είναι σαν να βρίσκεται κάθε Ουκρανός πολίτης μαζί μας στη σκηνή του Τορίνο"

Τα μέλη των Kalush Orchestra έγραψαν μια προσωπική επιστολή για την τωρινή κατάσταση στην Ουκρανία:

"Στις 24 Φεβρουαρίου υποτίθεται πως ήταν η χειρότερη μέρα στις ζωές μας, αλλά όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος τόσο χειρότερες γίνονται οι μέρες, καθώς γεμίζουν με πόνο, αίμα, θάνατο και καταστροφή. Κάθε καινούργια μέρα, είναι μέρα χαράς, όταν ακούμε τις φωνές των γονιών και των φίλων μας, αλλά και μέρα πόνου όταν κοιτάμε έξω από το παράθυρο ή διαβάζουμε ειδήσεις βομβαρδισμών, την είσοδο του εχθρού με tanks και να πυροβολούν κόσμο που περιμένει στην ουρά για ένα κομμάτι ψωμί.

Είμαστε τα ημερολόγια γι' αυτές τις φρικτές στιγμές πολέμου και γενοκτονιών που συμβαίνουν στο Ουκρανικό έθνος, αλλά ποτέ δε φανταζόμασταν ότι όλα αυτά θα συνέβαιναν σε εμάς ξανά. Την περασμένη χρονιά κάναμε συναυλίες σε όλες τις πόλεις της Ουκρανίας και θυμάμαι τα μάτια που με κοιτούσαν πάνω στη σκηνή και μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι πλέον μπορεί να έχουν κλείσει για πάντα.

Είναι τρομακτικό όταν η κοπέλα σου σε βοηθά να προστατευτείς από τον βομβαρδισμό και μετά δε γνωρίζεις αν θα την ξανακούσεις. Είναι τρομακτικό να μη βλέπεις να χαμογελούν μέλη του συγκροτήματος, γιατί όλοι είναι διαφορετικής γενιάς και όλα τελικά μπορούν να συμβούν. Είναι τρομακτικό να ανοίγεις κάποιο μήνυμα και να διαβάζεις ότι φίλος σου πέθανε υπερασπίζοντας το Kherson.

Όλα αυτά είναι τρομακτικά, άλλο όταν τ’ ακούς στις ειδήσεις και άλλο όταν βρίσκεσαι στο κέντρο των γεγονότων. Δεν νιώθεις φόβο, γιατί γεμίζεις με την αγάπη των γύρων σου που μοιράζεστε την ίδια γλώσσα, τους ίδιους δρόμους, τις ίδιες περιοχές και την ίδια γη. Έτσι, οι Ουκρανοί δε φοβούνται, έχουν μεγάλη αγάπη για το έθνος και τη χώρα.

Αρχικά, η Eurovision ήταν για μας ένας διαγωνισμός τραγουδιού όπου μπορείς να δείξεις το ταλέντο σου στην Ευρώπη και να αναδείξουμε τη ταυτότητά μας ως Ευρωπαίοι καλλιτέχνες. Τώρα όμως, η Ευρώπη και ο διαγωνισμός είναι η μεγαλύτερη πλατφόρμα μας, όπου δεν μπορούμε να μιλήσουμε μόνο για το πόλεμο, αλλά να σταθούμε ως παθόντες – ως άνθρωποι που βιώσαμε βομβιστικές επιθέσεις και άνθρωποι που θα επιστρέψουν στο τόπο τους μόλις τελειώσει ο διαγωνισμός.

Για μας η Eurovision είναι ένα βήμα που μπορεί να φτάσει πολύ γρήγορα η μουσική μας στα αυτιά των Ευρωπαίων, καθώς οι τραγουδιστές που υπήρχαν σε μια απλή playlist να μην υπάρχουν πλέον, καθώς η Ρωσία πετάει βόμβες κάθε μέρα με στόχο του Ουκρανούς πολίτες. Επίσης, για μας είναι σαν να βρίσκεται κάθε Ουκρανός πολίτης μαζί μας στη σκηνή του Τορίνο. Άλλωστε, κάθε νίκη είναι εξίσου σημαντική για τη χώρα μας"!

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Eurovision, Ουκρανία, Πόλεμος στην Ουκρανία

24Media Network