Release Athens: Ένα docufilm με όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το μεγάλο μουσικό φεστιβάλ

Release Athens: Ένα docufilm με όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το μεγάλο μουσικό φεστιβάλ
RELEASE

Μια ανάσα πριν από το Release Athens 2023 και το αγαπημένο μας μουσικό φεστιβάλ δημοσίευσε ένα απολαυστικό Docufilm γεμάτο αναμνήσεις από το περσινό συναυλιακό καλοκαίρι στην Πλατεία Νερού, αλλά και “δυνατές” εικόνες από όλα όσα συμβαίνουν στα μετόπισθεν της διοργάνωσης.

Η αντίστροφη μέτρηση για να σηκωθεί η αυλαία του φετινού Release Athens έχει ξεκινήσει για τα καλά κι αν είχαμε λίγο ξεχάσει πώς είναι η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στην Πλατεία Νερού, με πλήθος κόσμου να χορεύει και τεράστια ονόματα του παγκόσμιου μουσικού στερεώματος πάνω στη σκηνή, ήρθε ένα απολαυστικό Docufilm να μας το υπενθυμίσει.

Η ομάδα του Release κατέγραψε σε 40 λεπτά αξέχαστες μουσικές στιγμές από το περσινό καλοκαίρι, δηλώσεις από γνωστούς καλλιτέχνες που εμφανίστηκαν στο Φεστιβάλ, μηνύματα των διοργανωτών και χαμογελαστά πρόσωπα συναυλιόφιλων, που μοιράστηκαν τον ενθουσιασμό τους για τη εμπειρία που λέγεται ‘Release’.

Πέρα και πάνω από όλα, headliners του Release είναι οι άνθρωποι. Οι άνθρωποι που δουλεύουν για αυτό, οι καλλιτέχνες και το κοινό που δίνει ζωή σε βραδιές οι οποίες χαράσσονται στη μνήμη για πάντα. Έτσι και αυτό το βίντεο έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και μας ανοίγει πραγματικά την όρεξη για το φετινό συναυλιακό καλοκαίρι που αναμένεται ανεπανάληπτο. Εξάλλου, όπως λέει και ο Γιάννης Αγγελάκας στο βίντεο (και συμφωνούμε): “Η μουσική δεν τελειώνει ποτέ και μεγαλώνουμε ωραία όλοι μαζί.”

RELEASE FESTIVAL


Release Athens – Ένα στοίχημα που κερδήθηκε μετά την πανδημία

Δύο ολόκληρα “κλειστοφοβικά” καλοκαίρια χωρίς συναυλίες ήταν αρκετά για να καταλάβουμε το πόσο μας έλειψαν τα μουσικά events σε έναν χώρο οργανωμένο και “ανοιχτό”, όπως η Πλατεία Νερού. Η πανδημία μας έκανε να αμφισβητήσουμε πολλά, όμως κάτι που δύσκολα θα αλλάξει για όλους εμάς τους τους συναυλιόφιλους είναι η ανάγκη να έρθουμε κοντά, με ανοικτότητα και ασφάλεια, ακούγοντας μεγάλα ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής.

Το Release 2022 επέστρεψε δριμύτερο μετά την πανδημία και πήρε ένα ρίσκο με 12 και πλέον φεστιβαλικές ημέρες, 40 ονόματα και 100 ώρες μουσικής, σε μία διοργάνωση που έφερε στο μυαλό μας αντίστοιχες του εξωτερικού. Νιώσαμε ακριβώς όπως ακούμε στο πλαίσιο του βίντεο να λέει ο Παύλος Παυλίδης: “Είναι ωραίο να προχωράω κάπου στο Φάληρο σε αυτή την πλατεία και να αισθάνομαι ότι είμαι σε ένα από τα πιο σπουδαία διεθνή φεστιβάλ, ειδικά για εμάς που έχουμε ζήσει όλες τις εκδοχές της προηγούμενης δεκαετίας και το πώς ήταν οι διοργανώσεις και οι συναυλίες”.

RELEASE FESTIVAL


Στο βίντεο βλέπουμε εντυπωσιακά γενικά πλάνα της Πλατείας Νερού από ψηλά, ενός χώρου που έχει πλέον ταυτιστεί με τη συναυλιακή χαρά και τα good vibes. Έναν χώρο που εμείς τον ζούμε πολύ έντονα “από κάτω” και που φαίνεται τόσο φαντασμαγορικός από ψηλά. Το “στήσιμο” ξεκινάει πολλές ημέρες πριν την έναρξη του φεστιβάλ και είναι όπως βλέπουμε μία άρτια “χορογραφία” πολλών επαγγελματιών για το ιδανικό αποτέλεσμα.

Στην υπερμεγέθη σκηνή που έστησε το Release Athens 2022, η οποία κάθε χρόνο βελτιώνεται, εμφανίστηκαν εμβληματικές φυσιογνωμίες της μουσικής αλλά και νεότερα ονόματα, σε ένα πολυσυλλεκτικό lineup, σχεδιασμένο να καλύπτει κάθε μουσική προτίμηση. Iggy Pop, Nick Cave & The Bad Seeds, Slipknot, Liam Gallagher, Pet Shop Boys μεταξύ δεκάδων άλλων, μας χάρισαν βραδιές γεμάτες αδρεναλίνη και θεωρήθηκαν, σχεδόν όλες, υποψήφιες για τη “συναυλία της χρονιάς”.

Στο βίντεο μιλούν καλλιτεχνες που εκφράζουν την ικανοποίηση που ένιωσαν για την επιστροφή στο «φυσικό» τους χώρο, τη σκηνή, αλλά και οι συντελεστές της παραγωγής, που μεταξύ άλλων βρίσκονται σε συνεχή επαφή με το κοινό μέσα από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Κόντρα στις αντιξοότητες γίνεται πόλος έλξης

Σίγουρα όλοι όσοι πηγαίνουμε φανατικά σε συναυλίες συχνά δεν συνειδητοποιούμε ότι πίσω από το αποτέλεσμα βρίσκεται μια ομάδα ανθρώπων που έχει εργαστεί σκληρά. “It takes a village” για να στηθεί ένα άρτιο φεστιβάλ όπως το Release, ήτοι χρειάζεται μία μεγάλη ομάδα ανθρώπων να συντονιστεί σε πολλές κατευθύνσεις και παρά τις δυσκολίες. Και την περασμένη χρονιά υπήρξαν πολλές.

Εκτός από την αναμενόμενη tailor made φροντίδα των καλεσμένων του και τις αναπροσαρμογές του line-up μετά από συνεχείς ακυρώσεις, το Release είχε να αντιμετωπίσει και την “αποψίλωση” στο προσωπικό του ευρύτερου κλάδου – κάτι που συνέβη σε ευρωπαϊκό επίπεδο ακόμα και στις μεγαλύτερες μουσικές διοργανώσεις του κόσμου. Κι όμως το Release διατήρησε και ανέπτυξε την ομάδα του, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, με δεδομένο ότι – όπως ακούσαμε στο βίντεο – περισσότερα από 700 άτομα ημερησίως απασχολήθηκαν για το Φεστιβάλ του 2022. Και έπεται συνέχεια…

RELEASE FESTIVAL

Ταυτόχρονα, το Release Athens είναι ένα “πράσινο φεστιβάλ” και, όπως κάθε χρονιά, έδωσε μεγάλη βαρύτητα στο κομμάτι της χρήσης βιοδιασπώμενων/ανακυκλώσιμων υλικών, κάτι το οποίο θα εξελίξει και φέτος. Κάθε χρόνο οι διοργανωτές μεριμνούν για τον χώρο των ΑΜΕΑ, ώστε να υπάρχουν οι ιδανικές συνθήκες παρακολούθησης για όσους παρευρίσκονται εκεί, ενώ όπως πάντα όσοι παρακολουθήσουν το Φεστιβάλ με VIP εισιτήρια έχουν ιδιαίτερες παροχές σε ειδικά διαμορφωμένο υπερυψωμένο χώρο.

Ευχάριστη έκπληξη για τους διοργανωτές – αλλά και για εμάς που δεν το γνωρίζαμε και το μάθαμε βλέποντας το βίντεο – είναι ότι το 10 με 12 % των εισιτηρίων προέρχεται από το κοινό εκτός Ελλάδος, κάτι που δείχνει ότι η συναυλιακή πλευρά της Πλατείας Νερού αποτελεί πόλο έλξης του πολιτιστικού τουρισμού, και άρα σημαντική είναι η στήριξη και συμμετοχή από τους δημοτικούς φορείς και τις αρχές.

Φέτος, το Release Athens συνεργάζεται με το SNF Nostos του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τρεις φεστιβαλικές ημέρες σε δύο σκηνές (Πλατεία Νερού και Ξέφωτο ΚΠΙΣΝ) με στόχο να επιστρέψει ακόμα καλύτερο, ακόμα συναρπαστικότερο.

Η αγάπη για τη μουσική είναι η αγάπη του να φτιάχνεις κάτι από το μηδέν” λέει ο Νιλ Φάλον των Clutsch στο βίντεο του Release 2022 και είναι τελικά αυτό που κάνουν και οι διοργανωτές του φεστιβάλ για όλους εμάς.

Δείτε το docufilm για το Release Athens

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα