Σπάνιος οπερατικός Μάρκος Μπότσαρης σε παγκόσμια πρώτη

Σπάνιος οπερατικός Μάρκος Μπότσαρης σε παγκόσμια πρώτη

Η όπερα του Νικολάου Μεταξά-Τζανή παρουσιάζεται σε πλήρη σκηνική μορφή στις 7 και 8 Οκτωβρίου στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά.

Την όπερα του Νικολάου Μεταξά-Τζανή, “Μάρκος Μπότσαρης”, παρουσιάζει η Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής.

Ο Αγώνας της Παλιγγενεσίας, τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν και καθόρισαν την πορεία του, αλλά και τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν σ’ αυτά, αποτέλεσαν πηγή καλλιτεχνικής και δημιουργικής έμπνευσης για Έλληνες συνθέτες τόσο του 19ου όσο και του 20ού αιώνα. Αρκετά από τα καλλιτεχνικά αυτά δημιουργήματα είναι γνωστά, υπάρχουν όμως και άλλα που είναι άγνωστα ή έχουν χαθεί.

ADVERTISING
Σπάνιος οπερατικός Μάρκος Μπότσαρης σε παγκόσμια πρώτη

Η πρόσφατη μουσικολογική έρευνα ανακάλυψε σε ιδιωτικά αρχεία ένα από τα παλαιότερα ελληνικά λυρικά έργα με θέμα την Ελληνική Επανάσταση: το μελόδραμα σε τρεις πράξεις του Νικολάου Μεταξά-Τζανή «Μάρκος Μπότσαρης», μια σύνθεση του 1854 που έως τώρα εθεωρείτο χαμένη. Η όπερα μελετήθηκε και αποκαταστάθηκε μουσικολογικά από το Εργαστήριο Μελέτης της Ελληνικής Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ και παρουσιάζεται σε πλήρη σκηνική μορφή στις 7 και 8 Οκτωβρίου στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά.

Πρόκειται για την παγκόσμια πρώτη παρουσίαση του έργου, καθώς φαίνεται ότι ουδέποτε παρουσιάστηκε ολόκληρο. Με σύγχρονη σκηνοθετική ματιά και υποβλητική ατμόσφαιρα, αντιμετωπίζονται δημιουργικά τα προβλήματα αποκατάστασης της σύνθεσης. Ταυτόχρονα, αναδεικνύεται η ιστορική φυσιογνωμία της εποχής και των γεγονότων και τιμάται η συμβολική μορφή ενός από τους πλέον ανιδιοτελείς ήρωες της Επανάστασης.

Η παράσταση αποτελεί κορυφαία ακαδημαϊκή και καλλιτεχνική εκδήλωση της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, στο πλαίσιο του επετειακού έτους 2021. Διοργανώνεται δε σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού Αττικής και τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών. Το εγχείρημα αναμένεται ως μείζονος εθνικής σημασίας πολιτιστικό γεγονός.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Γιάννης Σελητσανιώτης (Μάρκος Μπότσαρης), Ελένη Καλένος (Χρυσή), Σταμάτης Μπερής (Χάγκο Βασσιάρ), Διονύσης Μελογιαννίδης (Κώστας Μπότσαρης), Γιώργος Παπαδημητρίου (Οδυσσέας), Βαρβάρα Μπιζά (Σοφία), Μιχάλης Καλαμπόκης (Αφηγητής)

Χορευτές: Αλέξανδρος Ψυχράμης, Αλέξανδρος Κεϊβάναη, Γιάννης Μαμωλής, Κωνσταντίνος Χαραλαμπόπουλο

Σκηνοθεσία: Ισίδωρος Σιδέρης/Σκηνικά/Κοστούμια: Γιάννης Κατρανίτσας/Χορογραφίες: Διονύσης Τσαφταρίδης/Φωτισμοί: Κώστας Μπλουγουράς/VideoArtist: Κλεάνθης Καραπιπέρης/Μουσική προετοιμασία:Δημήτρης Βεζύρογλου/Βοηθός σκηνοθέτη: Ζωή Λυμπεροπούλου/Μουσικολογική έρευνα: Θανάσης Τρικούπης/Μουσική διεύθυνση: Νίκος Μαλιάρας/ Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών/ Η Μικτή Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ

Info: IΒεάκειο Θέατρο Πειραιά, 7 & 8 Οκτωβρίου, Ώρα έναρξης : 20:30/ Είσοδος ελεύθερη (με δελτία εισόδου ) https://www.viva.gr/tickets/festival/opera/markos-botsaris/

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Επανάσταση 1821
SHARE:

24Media Network