Στην ΕΔΕΜ η μουσική ανθίζει: Κατσέλη – Νικολακοπούλου μιλούν στο NEWS 24/7 για τα πνευματικά δικαιώματα

Στην ΕΔΕΜ η μουσική ανθίζει: Κατσέλη – Νικολακοπούλου μιλούν στο NEWS 24/7 για τα πνευματικά δικαιώματα
ΕΔΕΜ

Η 1η μουσική γιορτή της ΕΔΕΜ είναι γεγονός και για αυτήν μιλούν στο NEWS 24/7 η γενική διευθύντρια του οργανισμού, Λούκα Κατσέλη και η γνωστή στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου.

Με τη φράση “Εδώ ανθίζει η μουσική!” σηκώνει αυλαία η πρώτη Γιορτή της ΕΔΕΜ με ελεύθερη είσοδο και εννέα νεανικά μουσικά σχήματα από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Πρόκειται για τη Γιορτή της ΕΔΕΜ Vol. 1 που θα φιλοξενηθεί στην Πειραιώς 260, όπου από τη 1 το μεσημέρι έως τις 7 το βράδυ νέοι δημιουργοί θα παίζουν live τις ξεχωριστές μουσικές τους μαζί με guests-μέλη της Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής (ΕΔΕΜ).

Η ΕΔΕΜ, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός που προασπίζεται τα πνευματικά δικαιώματα Ελλήνων συνθετών και στιχουργών, φέτος για πρώτη φορά ετοιμάζει μια μεγάλη μουσική γιορτή για να αναδείξει νέους δημιουργούς και ταλέντα.

Γιάννης Μαθές - Μάνος Σαγκρής & Οι Φίλοι ΕΔΕΜ


Ποιοι μουσικοί συμμετέχουν στη Γιορτή της ΕΔΕΜ Vol. 1

Εννέα νέα μουσικά σχήματα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, που διακρίθηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού “Ανοιχτές Πλατφόρμες – Γέφυρες” σε συνδιοργάνωση ΕΔΕΜ και Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, θα παρουσιάσουν ζωντανά τη μουσική τους σε μια μεγάλη γιορτή ανοιχτή σε όλους.

Babo Koro ΕΔΕΜ

Οι: Reggetiko Project, Babo Koro, Δημήτρης Υφαντής, Loopia, Χριστίνα Ψύχα, Argalios, Γιάννης Μαθές – Μάνος Σαγκρής & Οι Φίλοι, Ελένη Αράπογλου και Fausto Sierakowski Trio θα παρελάσουν από τη σκηνή του ‘Χώρου Η’ της Πειραιώς 260, σε ένα μοναδικό live με τη συμμετοχή αγαπημένων καλλιτεχνών-μελών της ΕΔΕΜ.

Παρά το γεγονός ότι το διαχειριστικό βάρος, αλλά και η ευθύνη που ανέλαβε η ΕΔΕΜ ήταν τεράστια, ο Οργανισμός έχει καταφέρει να εισπράξει σημαντικό μέρος από τις παλαιότερες οφειλές χρηστών για πνευματικά δικαιώματα που αφορούν το διάστημα από το 2017 έως το 2020. (Λ. Κατσέλη)

Η πρώτη αυτή γιορτή, που στόχος είναι να γίνει θεσμός, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για νέους μουσικούς, νέα σύνολα και νέους ερμηνευτές ώστε να συναντηθούν, να συνομιλήσουν και να γιορτάσουν μαζί. Αλλά είναι ταυτόχρονα και ένα κάλεσμα προς όλους όσοι αγαπούν τη μουσική που γεννιέται στη χώρα μας. Κι αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές πρωτοβουλίες της ΕΔΕΜ, που στόχο έχει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των δημιουργών και την ελληνική μουσική δημιουργία με κάθε τρόπο.

Η Λούκα Κατσέλη ΕΔΕΜ

Λούκα Κατσέλη για ΕΔΕΜ: “Θα πραγματοποιήσουμε διανομή δικαιωμάτων ύψους 4,3 εκατ. ευρώ”

Για την βαρύτητα της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ αναφορικά με τα πνευματικά δικαιώματα η Γενική Διευθύντρια της ΕΔΕΜ, κ. Λούκα Κατσέλη είπε στο NEWS 24/7:

Η απόφαση 1023/2022 του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποτελεί συνέχεια της μεγάλης δικαστικής νίκης του Νοεμβρίου 2021 για τη νομιμότητα της άδειας της ΕΔΕΜ, είναι εξαιρετικά σημαντική για την προάσπιση των πνευματικών δικαιωμάτων των δικαιούχων. Με την απόφαση κατοχυρώθηκε δικαστικά ότι η ΕΔΕΜ μπορεί να συνεχίσει να εισπράττει και να διεκδικεί τις αξιώσεις της ΕΥΕΔ με σκοπό να τις διανείμει στη συνέχεια στους δικαιούχους της τελευταίας. Παρά το γεγονός ότι το διαχειριστικό βάρος, αλλά και η ευθύνη που ανέλαβε η ΕΔΕΜ ήταν τεράστια, ο Οργανισμός έχει καταφέρει να εισπράξει σημαντικό μέρος από τις παλαιότερες οφειλές χρηστών για πνευματικά δικαιώματα που αφορούν το διάστημα από το 2017 έως το 2020.

Ανταποκρινόμενη με συνέπεια και προσήλωση στους σκοπούς ίδρυσης και λειτουργίας της, η ΕΔΕΜ εργάζεται για τη διασφάλιση και απόδοση των πνευματικών δικαιωμάτων στους 3.200 δικαιούχους της και τη στήριξη της ελληνικής μουσικής δημιουργίας. Με την εμπιστοσύνη των δικαιούχων της και την άοκνη προσπάθεια του προσωπικού της, προχωρά με σταθερό βήμα στη δημιουργία ενός ισχυρού Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης, προς όφελος όλων. Σε λίγες ημέρες η ΕΔΕΜ θα πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη διανομή δικαιωμάτων που έχει πραγματοποιήσει έως σήμερα, ύψους 4,3 εκατ. ευρώ. Μαζί με αυτή τη διανομή το σύνολο δικαιωμάτων που έχει διανείμει στους δικαιούχους σε δυόμισι μόλις έτη λειτουργίας ανέρχεται σε 16,5 εκατ. ευρώ.”

Η Λίνα Νικολακοπούλου Elina Giounanli/ΕΔΕΜ

Λίνα Νικολακοπούλου: “Στόχος είναι η ενίσχυση της φωνής των νέων δημιουργών απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας”

Παράλληλα η Λίνα Νικολακοπούλου, ενεργό μέλος της ΕΔΕΜ, τόνισε στο NEWS 24/7 τη σημασία της δημιουργίας ενός υγιούς τοπίου αναφορικά με τα πνευματικά δικαιώματα, ώστε να τονωθεί η εγχώρια μουσική παραγωγή:

Το πιο σημαντικό γι’ αυτά τα χρόνια είναι ότι αυτός ο συνασπισμός, η επαφή και η συνεχής ενημέρωση γύρω από τα πνευματικά δικαιώματα δίνει πληροφορίες στους δημιουργούς και στο κοινό για το πολύπλοκο και συνεχώς εν εξελίξει ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων, τα οποία στην ψηφιακή εποχή απαιτούν άλλους αγώνες και άλλη κατανόηση. Όσο πιο ενημερωμένοι είναι οι δημιουργοί τόσο πιο καθαρό τοπίο θα έχουν για το πώς θα υλοποιήσουν τη δημιουργία τους και τι θα προσδοκούν για τα προς το ζην τους.

Τελος, αναφορικά με το πόσο σημαντικοί είναι διαγωνισμοί όπως ο διαγωνισμός “Ανοιχτές Πλατφόρμες – Γέφυρες” που σε συνδιοργάνωση της ΕΔΕΜ και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ανέδειξαν τους νέους καλλιτέχνες που θα ακούσουμε στη “Γιορτή της ΕΔΕΜ Vol. 1”, η κ. Νικολακοπούλου μας είπε: “Η αξιοπιστία των φορέων που διοργανώνουν τους διαγωνισμούς είναι το σημαντικό. Η ΕΔΕΜ ως Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης δημιουργών, εκδοτών, συνθετών, στιχουργών, με μέλη τα οποία έχουν πολυετή παρουσία, έργο και προσφορά στην ελληνική μουσική δημιουργία, έχει θέσει σα στόχο της την προβολή και την ενίσχυση της ‘φωνής’ των νέων δημιουργών απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας.”

Συναυλία – Πληροφορίες

  • Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, 13.00-19.00. ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 – Χώρος Η.
  • Είσοδος και parking ελεύθερα.
  • Στην αυλή της Πειραιώς 260 θα υπάρχει και food truck με διάφορες επιλογές για φαγητό στο χέρι, καθώς και περίπτερο με αναψυκτικά και ποτά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα