The Tortured Poets Department – Το νέο “βασανισμένο” άλμπουμ της Τέιλορ Σουίφτ

Διαβάζεται σε 6'
Taylor Swift
Taylor Swift Εξώφυλλο AP Photo

Οι βασανισμένοι στίχοι της Τέιλορ Σουίφτ έγιναν επικό ατελείωτο άλμπουμ και το όνομα αυτού “The Tortured Poets Department” – Μόλις κυκλοφόρησε!

Είχε ανακοινώσει ότι αναμένεται νέο μουσικό άλμπουμ στα βραβεία Grammy τον περασμένο Φεβρουάριο, όπου πήρε το βραβείο για το Άλμπουμ της Χρονιάς με το “Midnights”. Η Τέιλορ Σουίφτ κυκλοφόρησε το νέο της άλμπουμ με πρωτότυπο υλικό και του έδωσε τον τίτλο “The Tortured Poets Department” (μτφ. Το Τμήμα των Βασανισμένων Ποιητών).

Πρόκειται για τον 11ο δίσκο της ποπ σταρ και τον πρώτο με καινούργιο υλικό μετά από το “Midnights” που είχε κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο του 2022. Η Τέιλορ Σουίφτ συνεργάζεται ξανά με τον Jack Antonoff και τον Aaron Dessner και το αποτέλεσμα είναι ένα άλμπουμ που δεν έχει τελειωμό!

Ο τίτλος είχε κάνει τους Swifties να υποθέσουν ότι η αγαπημένη τους σταρ απευθύνεται στον πρώην της, Joe Alwyn και στο άδοξο τέλος του δεσμού τους. Ή μήπως το δράμα αφορά τον Matty Healy των “The 1975” με τον οποίο συνδέθηκε ρομαντικά για ένα σύντομο χρονικό διάστημα το 2023;

Η Τέιλορ δεν φαίνεται να αρνείται ότι το υλικό προέκυψε – όπως πάντα – μέσα από τα θυελλώδη συναισθήματα που προκαλούν οι σχέσεις τις που κάποτε τελειώνουν και η πολυσυζητημένη δημόσια εικόνα της.

The Tortured Poets Department – Οι βασανισμένοι στίχοι της Τέιλορ Σουίφτ

Το άλμπουμ περιλαμβάνει συνεργασίες που είχαν ήδη ανακοινωθεί με πιο ηχηρές τα τραγούδια με τον Post Malone («Fortnight») και την Florence (and the Machine).

Το άλμπουμ βγήκε στις πλατφόρμες streaming το βράδυ της Πέμπτης 18 Απριλίου, ενώ η διάσημη τραγουδίστρια δημοσίευσε μια μακροσκελή δήλωση στο Instagram, όπου το περιέγραψε ως: «…μια ανθολογία νέων έργων που αντικατοπτρίζουν γεγονότα, απόψεις και συναισθήματα από μια φευγαλέα και μοιραία στιγμή του χρόνου – μια στιγμή που ήταν τόσο συγκλονιστική όσο και θλιβερή εξίσου.

Αυτή η περίοδος της ζωής του συγγραφέα έχει πλέον τελειώσει, το κεφάλαιο έχει κλείσει. Δεν υπάρχει τίποτα να εκδικηθεί, δεν υπάρχουν λογαριασμοί να κλείσουν αφού οι πληγές έχουν επουλωθεί. Και μετά από περαιτέρω σκέψη, ένας μεγάλος αριθμός από αυτές αποδείχθηκε ότι προκλήθηκαν από τον ίδιο τον εαυτό του. Αυτός ο συγγραφέας πιστεύει ακράδαντα ότι τα δάκρυά μας γίνονται ιερά με τη μορφή μελανιού σε μια σελίδα. Μόλις πούμε την πιο θλιβερή μας ιστορία, μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτήν. Και τότε το μόνο που μένει πίσω είναι η βασανισμένη ποίηση.”

Δύο ώρες μετά την κυκλοφορία του 11ου στούντιο άλμπουμ της, η Σουίφτ αποκάλυψε αιφνιδιαστικά ότι ο δίσκος είναι ένα διπλό άλμπουμ με τίτλο “The Tortured Poets Department: The Anthology”.Είχα γράψει τόσα πολλά βασανισμένα ποιήματα τα τελευταία 2 χρόνια και ήθελα να τα μοιραστώ όλα μαζί σας, οπότε ορίστε η δεύτερη δόση του TTPD: Η Ανθολογία.15 επιπλέον τραγούδια. Και τώρα η ιστορία δεν είναι πια δική μου… είναι όλη δική σας“. [Άρα τα τραγούδια που μπορούν οι θαυμαστές της να ακούνε… μέχρι να σβήσει ο ήλιος είναι πάνω από 30!]

Το παραστράτημα της Τέιλορ

Τέιλορ Σουίφτ
Τέιλορ Σουίφτ AP Photo

Το “The Tortured Poets Department” της Τέιλορ απέσπασε χλιαρή κριτική από το NME με τη Laura Molloy να γράφει: “Οι παγίδες που βουλιάζουν το 11ο στούντιο άλμπουμ της είναι ακόμα πιο απογοητευτικές – έχει αποδείξει ξανά και ξανά ότι μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα. Στο κοινό της Μελβούρνης στο πλαίσιο της περιοδείας της Eras Tour, η Swift δήλωσε ότι το “The Tortured Poets Department” προήλθε από μια “ανάγκη” να γράψει. Απλώς, ίσως δεν χρειαζόταν να το ακούσουμε“.

Και αυτή είναι ίσως η μοναδική περίπου αρνητική κριτική, με Μέσα όπως το Rolling Stone, ο Guardian, η Telegraph, το Vanity Fair και οι LA Times να εκθειάζουν τα χαρίσματα της Σουίφτ ως τραγουδοποιού, μουσικού και παραγωγού. Οι Βασανισμένοι Ποιητές “έχουν τον οικείο ήχο των άλμπουμ Folklore και Evermore, αλλά με μια επικάλυψη της synth-pop λάμψης του Midnights” διαβάσαμε στο Rolling Stone, ενώ η Telegraph απλά αναφέρει την Σουίφτ ως ειδική στο θέμα του σπαραγμού, αλλά όχι τόσο όσο ο Bob Dylan στο “Blood on the Tracks” και η Joni Mitchell στο “Blue”.

 

Στην φυσική μορφή του το άλμπουμ έκρυβε άλλη μία έκπληξη. Δύο γραπτά ποιήματα της Σουίφτ και της υπέροχης frontwoman των Fleetwood Mac, Στίβι Νικς (Stevie Nicks) [είδωλο και της Florence Welch]. Το ποίημα της Νικς που συνοδεύει τον δίσκο έχει ημερομηνία 13 Αυγούστου 2023 και γράφτηκε πρόχειρα σε ένα χαρτί στο Όστιν του Τέξας. Η επικεφαλίδα λέει: “For T”, και στη συνέχεια ακολουθείται από τις λέξεις “and me…”.

Μετά την κυκλοφορία του LP, η Σουίφτ θα συνεχίσει την περιοδεία ‘Eras Tour’ στην Ευρώπη τον επόμενο μήνα, προτού ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία τον Ιούνιο. Πρόκειται να δώσει οκτώ (sold-out) συναυλίες στο στάδιο Wembley του Λονδίνου αυτό το καλοκαίρι, ενώ απατεώνες εξαπατούν εκατοντάδες οπαδούς της πουλώντας τους εισιτήρια που δεν υπάρχουν! Bρετανοί θαυμαστές της, όπως διαβάζουμε στον Guardian, έχουν χάσει συνολικά πάνω από 1 εκατομμύριο λίρες μέχρι στιγμής λόγω πλαστών εισιτηρίων για τις συναυλίες της ποπ σταρ.

Και ένα τίζερ για το βιντεοκλίπ με τον Post Malone…

The Tortured Poets Department – (Κάποια) τραγούδια

SIDE A

  • Fortnight (feat Post Malone)
  • The Tortured Poets Department
  • My Boy Only Breaks His Favorite Toys
  • Down Bad

SIDE B

  • So Long, London
  • But Daddy I Love Him
  • Fresh Out the Slammer
  • Florida!!! (feat Florence + the Machine)

SIDE C

  • Guilty as Sin?
  • Who’s Afraid of Little Old Me?
  • I Can Fix Him (No Really I Can)
  • Loml

SIDE D

  • I Can Do It With a Broken Heart
  • The Smallest Man Who Ever Lived
  • The Alchemy
  • Clara Bow
  • Bonus Track: The Manuscript

Το άλμπουμ στο taylorswift.lnk

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα