Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης: 10 χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας

Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης: 10 χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας
Συμπληρώνονται στις 27 Σεπτεμβρίου 2020, 10 χρόνια από τα εγκαίνια του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στην Ηλιούπολη. Την δεκαετία που διέτρεξε: Οι συλλογές του Μουσείου, εμπλουτίστηκαν με νέα πολύτιμα ντοκουμέντα της περιόδου 1940-1944, πολλά από τα οποία είναι μοναδικά, όπως σειρά χειρόγραφων εφημερίδων της Μέσης Ανατολής, χειρόγραφος χάρτης της επιχείρησης του Γοργοπόταμου, συλλογή αθηναϊκών εφημερίδων της περιόδου από 28 Οκτωβρίου 1940 έως 27 Απριλίου 1941, αρχειακά έγγραφα του 12ου Σ.Π του ΕΛΑΣ, εφημερίδες του παράνομου τύπου της Κατοχής, εφημερίδες της ΠΕΑΝ, του ΕΔΕΣ κ.α. Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα τεκμήρια αποτελεί η πρώτη προκήρυξη του ΕΑΜ, με ημερομηνία 10 Οκτωβρίου 1941 και στην οποία καλείται ο ελληνικός λαός να γιορτάσει με αγωνιστικές εκδηλώσεις, την πρώτη επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Επίσης: Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου διεξήχθησαν επιστημονικές ημερίδες με θεματικές που σχετίζονται με την Εθνική Αντίσταση, αναδεικνύοντας ιστορικά γεγονότα και συμβάλλοντας στην βαθύτερη γνώση τους.

Χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό πέρασαν την πόρτα του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στην Ηλιούπολη, στα 10 χρόνια λειτουργίας του.

Συμπληρώνονται στις 27 Σεπτεμβρίου 2020, 10 χρόνια από τα εγκαίνια του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στην Ηλιούπολη.

Την δεκαετία που διέτρεξε: Οι συλλογές του Μουσείου, εμπλουτίστηκαν με νέα πολύτιμα ντοκουμέντα της περιόδου 1940-1944, πολλά από τα οποία είναι μοναδικά, όπως σειρά χειρόγραφων εφημερίδων της Μέσης Ανατολής, χειρόγραφος  χάρτης της επιχείρησης του Γοργοπόταμου, συλλογή αθηναϊκών εφημερίδων της περιόδου από 28 Οκτωβρίου 1940 έως 27 Απριλίου 1941, αρχειακά έγγραφα του 12ου Σ.Π του ΕΛΑΣ, εφημερίδες του παράνομου τύπου της Κατοχής, εφημερίδες της ΠΕΑΝ, του ΕΔΕΣ κ.α. Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα τεκμήρια αποτελεί η πρώτη προκήρυξη του ΕΑΜ, με ημερομηνία 10 Οκτωβρίου 1941 και στην οποία καλείται ο ελληνικός λαός να γιορτάσει με αγωνιστικές εκδηλώσεις, την πρώτη επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης

 

Επίσης:

  • Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου διεξήχθησαν  επιστημονικές ημερίδες με θεματικές  που σχετίζονται με την Εθνική Αντίσταση, αναδεικνύοντας ιστορικά γεγονότα και συμβάλλοντας  στην βαθύτερη γνώση τους.
  • Στους χώρους του οργανώθηκαν θεματικές εκθέσεις, εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων που αφορούσαν την  Εθνική Αντίσταση.
  • Δημιουργήθηκε  βιβλιοθήκη με εκατοντάδες συγγράμματα ιστορικού περιεχομένου, η οποία διευρύνεται συνεχώς με νέες δωρεές.
  • Συγκεντρώθηκε πολύτιμο πρωτογενές στο αρχείο του Μουσείου για την συγκρότηση του κέντρου ιστορικής τεκμηρίωσης και έρευνας.
  • Το Μουσείο διαθέτει εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • Σε αίθουσα του 1ου ορόφου φιλοξενείται συλλογή από πίνακες ζωγραφικής με θέματα από την Εθνική Αντίσταση, δωρεά του Θ. Καρφάκη.
Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης

 

Τα 10 χρόνια που μεσολάβησαν από τα εγκαίνια, την πόρτα του Μουσείου πέρασαν χιλιάδες επισκέπτες. Δεκάδες είναι τα σχολεία που επισκέφτηκαν τις συλλογές του,  από την Ηλιούπολη και την Αττική. Ενδιαφέρον να μάθουν την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης έδειξαν και επισκέπτες έξω από τα σύνορα της Ελλάδας, όπως:  την Κύπρο, την Κολομβία, την Αυστραλία, την Σουηδία, την Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ρωσία και την Κίνα.

Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα