Νόμπελ Λογοτεχνίας στους Peter Handke – Olga Tokarczuk

Νόμπελ Λογοτεχνίας στους Peter Handke – Olga Tokarczuk

Η Πολωνή Olga Tokarczuk και ο Αυστριακός συγγραφέας Peter Handke τιμήθηκαν σήμερα με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2018 και 2019.

Το μεσημέρι της Πέμπτης (10/10), η Σουηδική Ακαδημία ανακοίνωσε τον νικητή του φετινού αλλά και του περσινού βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας, το οποίο είχε ματαιωθεί λόγω σεξουαλικού σκανδάλου με πρωταγωνιστή τον Γάλλο Ζαν – Κλοντ Αρνό.

Το φετινό Νόμπελ λογοτεχνίας δόθηκε στον Peter Handke, ενώ για το 2018 νικήτρια είναι η Olga Tokarczuk.

Το Νόμπελ λογοτεχνίας απονέμεται από το 1901 ετησίως σε έναν εν ζωή συγγραφέα, από οποιαδήποτε χώρα.

Ποιος είναι ο Peter Handke

Ο Peter Handke είναι Αυστριακός συγγραφέας και μεταφραστής. Γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1942 στο Γκρίφεν της Αυστρίας και έχει ασχοληθεί με κάθε είδος γραπτού και λυρικού λόγου, όπως ποίηση, σενάριο, δοκίμιο, μυθιστόρημα, ενώ έχει καταγράψει και τις ταξιδιωτικές του εμπειρίες. Βραβευμένος με πολλές διακρίσεις, το έργο του χαρακτηρίζεται στην παρατήρηση, την αποτύπωση και τη λεπτομερειακή αναφορά. Ήταν ένας από τους ελάχιστους λόγιους ανά τον κόσμο που πήρε θέση ενάντια στους βομβαρδισμούς της Σερβίας από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, το 1999.

Ενδεικτική εργογραφία του: «Η Ώρα της Αληθινής Αίσθησης», «Λάθος Κίνηση», «Περί Αποτυχημένης Μέρας», «Περί Κοπώσεως», «Ακόμα μια φορά για τον Θουκυδίδη», «Η αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι». 

Βραβεύσεις: 1973 – Βραβείο Georg Buchner, 1987 -Βραβείο Vilenica, 2002 – Βραβείο America, 2009 – Βραβείο Franz Kafka, 2014 – Διεθνές Βραβείο Ibsen, 2018 – Θεατρικό Βραβείο Nestroy.

Ποια είναι η Olga Tokarczuk

Η Olga Tokarczuk γεννήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 1962 στο Sulechów και είναι Πολωνή συγγραφέας, ακτιβίστρια και διανοούμενη, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις πιο επιτυχημένες συγγραφείς της γενιάς της. Είναι ιδιαίτερα γνωστή για τον μυθολογικό τρόπο γραφής της. Εκπαιδεύτηκε ως ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας και δημοσίευσε μια συλλογή από ποιήματα, πολλά μυθιστορήματα, καθώς και άλλα βιβλία πεζογραφίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα