Νύχτα στην Αθήνα για 19 καλλιτέχνες

Νύχτα στην Αθήνα για 19 καλλιτέχνες
Έργο της Στέλλας Σεβαστοπούλου πάνω στο θέμα "Νύχτα στην Αθήνα" ΡΗ

Η πρώτη ομαδική έκθεση της χρονιάς στον χώρο τέχνης FokiaNou Art Space συγκεντρώνει πίνακες και φωτογραφίες που εμπνέονται από την νυχτερινή πρωτεύουσα.

Για πολλούς, και σίγουρα για τους… παλιότερους, η φράση «Η Αθήνα την νύχτα» φέρνει στον νου το ομώνυμο ασπρόμαυρο ντοκιμαντέρ του 1962 και του Κλέαρχου Κονιτσιώτη, με εκείνη την ανάλαφρη περιήγηση στην νυχτερινή ζωή της πρωτεύουσας διανθισμένη με κωμικά σκετσάκια. Για άλλους, σαφώς νεότερους και πιθανότατα λιγότερους, η φράση παραπέμπει στον τίτλο του προγράμματος που παρουσιάζει φέτος ο Γιώργος Μαζωνάκης –με την ανάλογη ρετρό αφίσα για κράχτη. Και υπάρχει, βέβαια, πάντα και η χαλκέντερη τουριστική και αγγλόφωνη διάσταση της φράσης –Athens by night, για περάστε!

Οι εικαστικοί Παναγιώτης Βούλγαρης και Μέρι Κοξ, που από το 2016 έχουν στήσει τον ιδιόμορφο χώρο τέχνης FokiaNou Art Space σε ένα ρετιρέ του Παγκρατίου, είπαν να αναδιατυπώσουν λίγο την φράση. Και η αλήθεια είναι πως το δικό τους «Night in Athens» (Νύχτα στην Αθήνα) φαντάζει πολύ πιο ευρύ και συμπεριληπτικό, πιο εσωτερικό και ενδεχομένως ήσυχο, αφού η νύχτα στην Αθήνα μπορεί να συμπυκνώνεται στην διακριτική σκιά μιας μπανανιάς σε έναν τοίχο, ή στην γαλήνια εικόνα του κλεινού άστεως με την Ακρόπολη να δεσπόζει και φόντο το φεγγάρι.

Έργο της Μέρι Κοξ (Mary Cox) στην έκθεση "Νύχτα στην Αθήνα" ΡΗ

Αυτή ακριβώς η φράση, «Night in Athens», είναι το θέμα της πρώτης ομαδικής έκθεσης του 2022, που εγκαινιάζεται στις 20 Ιανουαρίου, στο FokiaNou Art Space. Συνολικά 19 εικαστικοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της γκαλερί, συμμετέχοντας με ζωγραφικά έργα, με έργα μικτής τεχνικής, με γλυπτά, βίντεο και φωτογραφίες που αναδεικνύουν τις φανερές και πιο κρυφές χάρες της νυχτερινής Αθήνας.
Έργο του Γιάννη Μουστακαλή για την έκθεση "Νύχτα στην Αθήνα" ΡΗ

Συμπυκνώνοντας το σκεπτικό τους, οι δυο διοργανωτές και επιμελητές της έκθεσης αναφέρουν χαρακτηριστικά:
«
Η

Αθ
ή
ν
α ό
τ
α
ν

ν
υ
χτ
ώ
νε
ι α
λλ
ά
ζε
ι,
μετ
α
μορφ
ώ
νετ
αι,
μετρ
ιά
ζε
ι
τ
ι
ς

σκληρ
έ
ς

κ
αι ά
σχημες

πλε
υ
ρ
έ
ς

της

κ
αι
φωτ
ί
ζε
ι
τ
ι
ς
ό
μορφες
.
Μο
υ
σ
ι
κ
ή,
φ
ώ
τ
α, α
ντ
α
ν
α
κλ
ά
σε
ι
ς
,
σ
υ
ν
αυ
λ
ί
ες
,
β
ό
λτες
,
φ
ι
λ
ιά, έ
ρωτες
,
σεξ
,
π
α
ρ
έ
ες
α
λλ
ά
κ
αι
μον
α
ξ
ιά,
δο
υ
λε
ιά
κ
αι
δ
ια
σκ
έ
δ
α
ση
.
Η

π
ό
λη

την

ν
ύ
χτ
α α
π
ό
ψηλ
ά,
στο
υ
ς

δρ
ό
μο
υ
ς

της
,
στ
α
μπ
α
ρ
,
στ
α
σκ
υ
λ
ά
δ
ι
κ
α,
στ
α
κλ
α
μπ
,
στ
α
πορνε
ία,
στ
ι
ς

γκ
α
λερ
ί,
στ
α
θ
έα
τρ
α,
στ
α
ξενοδοχε
ία
κ
αι
το
υ
ς

κ
ι
νημ
α
τογρ
ά
φο
υ
ς

της

Μια πολυπολιτισμική κυψέλη δημιουργίας

Ο ίδιος ο χώρος του FokiaNou Art Space –ένα διαμέρισμα του 7ου ορόφου σε μια παλιά πολυκατοικία πίσω από το Καλλιμάρμαρο– διαφέρει, ομολογουμένως, από αυτό που συνήθως εννοούμε με τον όρο «γκαλερί». Πλην όμως, σε αυτόν τον αντισυμβατικό και laissez faire χώρο η δημιουργία ανθεί. Και μάλιστα, η πολυπολιτισμική δημιουργία, καθώς το FokiaNou Art Space αποτελεί μια κυψέλη εικαστικής έκφρασης που απευθύνεται σε ντόπιους αλλά και ξένους καλλιτέχνες που ζουν στην Ελλάδα, ενθαρρύνοντας την μεταξύ τους συνεργασία και δημιουργική ώσμωση.

Έργο της Νόρα Κουκ (Nora Cook) για την έκθεση "Νύχτα στην Αθήνα" ΡΗ

Από το 2016, που ο Βούλγαρης και η Κοξ «άνοιξαν» το αψηλό διαμέρισμα της οδού Φωκιανού στην εικαστική δημιουργία, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 40 εκθέσεις, καθώς και θεματικά καλλιτεχνικά εργαστήρια και ομιλίες, πάντα με γνώμονα την ελεύθερη έκφραση Ελλήνων, ομογενών ή αλλοδαπών δημιουργών που στην παρούσα φάση έχουν ως βάση τους την Ελλάδα.
Έργο της Αθανασίας Ααρνιόσουο (Athanasia Aarniosuo) για την έκθεση "Νύχτα στην Αθήνα" ΡΗ

Στην έκθεση «Night in Athens» συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Αθανασία Ααρνιόσουο (Athanasía Aarniosuo), Αλέξανδρος Γεωργίου, Δήμητρα Γούναρη, Αγγελική Δουβέρη, Ελένη Κολλιοπούλου, Νίνα Κουκλάκη, Καλλιόπη Κουκλινού, Νόρα Κουκ (Nora Cook), Μέρι Κοξ (Μary Cox), Χριστιάνα Κρασιά, Σοφία Κυριακού, Kώστας Λαλές, Ήλια Μαχαίρα, Γιάννης Μουστακαλής, Αλέγια Παπαγεωργίου, Γκίτα Ρούπναριν (Geeta Roopnarine), Στέλλα Σεβαστοπούλου (Stella Sevastopoulos), Χριστίνα-Σύλβια Σημαντήρα, και Τζώρτζια Τουλιάτου. Μέσα από τα έργα τους αναδεικνύονται
«οι αμέτρητες ιστορίες της νύχτας, οι εικόνες, τα αγγίγματα, τα σώματα, οι ήχοι, η φασαρία, οι ψίθυροι και οι σιωπές της πόλης».

Πληροφορίες

Ομαδική έκθεση «Night in Athens» από 20 Ιανουαρίου έως 5 Φεβρουαρίου στο FokiaNou Art Space (Φωκιανού 24, 7ος όροφος, Παγκράτι). Πέμπτη με Σάββατο, 17:00–20:00. Η επίσκεψη στην έκθεση γίνεται με χρήση της μάσκας τύπου Κ95 ή διπλής μάσκας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα