Νύχτες Βραδύτητας στην Ελευσίνα με φόντο την Πανσέληνο του Μαΐου

Νύχτες Βραδύτητας στην Ελευσίνα με φόντο την Πανσέληνο του Μαΐου
John Kouskoutis

Με φόντο την Πανσέληνο του Μαΐου, η τρίτη διοργάνωση του Μυστηρίου 62_Νύχτες Βραδύτητας - Ομιλίες για τον Χρόνο από την 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, θέτει ξανά στο επίκεντρο την έννοια του χρόνου.

Η Ελευσίνα ως τόπος ιερός είναι συνυφασμένη από την αρχαιότητα με το μυστήριο, το μυστικό και τη μύηση. Πού συναντάται αυτό το μυστήριο σήμερα; Ποιο μυστικό κρύβει η σύγχρονη πόλη της Ελευσίνας και πώς θα μπορούσε κανείς να το ανακαλύψει;

Με φόντο την Πανσέληνο του Μαΐου, η τρίτη διοργάνωση του Μυστηρίου 62_Νύχτες Βραδύτητας – Ομιλίες για τον Χρόνο από την 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, θέτει ξανά στο επίκεντρο την έννοια του χρόνου. Τέσσερις ξεχωριστές αλλά και αλληλένδετες εκδηλώσεις στην Ελευσίνα την Κυριακή 15 Μαΐου, περιλαμβάνουν τέσσερις (4) περιπατητικές διαδρομές στην πόλη, την παραγωγή ενός πρωτότυπου έργου σε πραγματικό χρόνο, καθώς και μια μουσική performance. Η βραδιά κορυφώνεται με την προβολή της ταινίας “Το Ταξίδι στη Δύση” σε σκηνοθεσία Tsai Ming-liang, ενώ ακολουθεί συζήτηση με θέμα “Ο χρόνος των δρόμων των Μητροπόλεων” με εξέχοντες ομιλητές τον αρχιτέκτονα Σταύρο Σταυρίδη και τον καθηγητή φιλοσοφίας Στέφανο Ροζάνη, υπό τον συντονισμό του σκηνοθέτη και Καθηγητή Σκηνοθεσίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Γιάννη Λεοντάρη. Η Νύχτα Βραδύτητας του Μαΐου θα συμβεί ως περιπλάνηση, μυώντας το κοινό στην τέχνη της βραδύτητας και μειώνοντας τους ξέφρενους ρυθμούς ενός κόσμου που κινείται πολύ γρήγορα.

Πάνω απ’ όλα μην χάνεις την επιθυμία να περπατάς… Σόρεν Κίκεργκωρντ, Letter to Jette (1847)

Το πρόγραμμα

Σιωπηλοί συλλογικοί περίπατοι μέσα στην πόλη, που θα ξεκινήσουν από το Παλιό Αναψυκτήριο στην παραλία της Ελευσίνας, υπό την καθοδήγηση της σκηνοθέτιδος Δήμητρας Λούπη και τη βοήθεια τεσσάρων “ξεναγών”, θα καταλήξουν στο Προαύλιο του Αγίου Νικολάου, στον Aρχαιολογικό Xώρο, στο πλαίσιο μίας ξεχωριστής συμμετοχικής διαδικασίας. Η εμπειρία του περπατήματος στην πόλη σε συνθήκη βραδύτητας και σιωπής θα προσφέρει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να αναζητήσουν αυτό το μυστήριο μέσα από θραυσματικές εικόνες. Η περιπλάνηση σε αυτόν τον «άλλο» χρόνο, διαφορετικό από τον καθημερινό χρόνο βίωσης και κατανάλωσης της πόλης, προσδοκά να συνθέσει αυτά ακριβώς τα θραύσματα. Τα φωτογραφικά ίχνη που θα συγκεντρώσουν οι συμμετέχοντες στο πλαίσιο της σιωπηλής περιπλάνησης/περιπάτου προς το εκκλησάκι του Αγίου Νικόλαου θα δραματοποιηθούν υπό την καθοδήγηση της σκηνοθέτιδος Μαριλένας Κατρανίδου και θα μεταμορφωθούν σε οδηγό για μια ζωντανή μουσική performance του Βασίλη Μαντζούκη πάνω στα ίχνη της σύγχρονης Ελευσίνας.

John Kouskoutis

Στη συνέχεια, θα λάβει χώρα μία 10λεπτη δράση υπό την καθοδήγηση του αρχιτέκτονα Σταύρου Σταυρίδη, ο οποίος θα αφηγηθεί μία περιστροφή 360ο του βλέμματός μας γύρω από τον λόφο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου. Θα ακολουθήσει μια τολμηρή επίκληση πνευματικότητας με την προβολή της ταινίας Το Ταξίδι στη Δύση σε σκηνοθεσία Tsai Ming-liang (Γαλλίας-Ταϊβαν, 2014), που αφορά στην περιπλάνηση ενός βουδιστή μοναχού σε ρυθμούς ακραίας βραδύτητας, στο κέντρο της σύγχρονης Μασσαλίας. Δείτε το τρέηλερ εδώ.

Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με τη Συζήτηση με θέμα “Ο χρόνος των δρόμων των Μητροπόλεων”, με ομιλητές τον αρχιτέκτονα Σταύρο Σταυρίδη και τον καθηγητή φιλοσοφίας Στέφανο Ροζάνη, υπό τον συντονισμό του σκηνοθέτη και Καθηγητή Σκηνοθεσίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Γιάννη Λεοντάρη.

Οι Νύχτες Βραδύτητας έως σήμερα

Οι Νύχτες Βραδύτητας εντάσσονται στην ενότητα δράσεων με τίτλο “Μυστήρια σε κοινή θέα”. Παρουσιάστηκαν το 2018 για πρώτη φορά στην Ελευσίνα, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, ως μέρος μιας ετήσιας εκδήλωσης των Γαλλικών Ινστιτούτων από όλον τον κόσμο, αφιερωμένης στην ανταλλαγή και κυκλοφορία των ιδεών. Η 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης επαναλαμβάνει και εξελίσσει τη δράση, τιτλοφορώντας την Νύχτες Βραδύτητας – Ομιλίες για τον Χρόνο, και παρουσιάζοντας δύο φορές τον χρόνο, υπό το φως της πανσελήνου, μία σειρά πρωτότυπων ομιλιών πάνω στην έννοια του χρόνου, με διακεκριμένους προσκεκλημένους. Παράλληλα, κάθε εκδήλωση συνοδεύεται από διαφορετικά πολιτιστικά δρώμενα. Η πρώτη διοργάνωση του Μυστηρίου 62 πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο 2021 και περιελάμβανε ομιλίες από τον σκηνοθέτη Σύλλα Τζουμέρκα και τον κριτικό κινηματογράφου Αλέξανδρο Παπαγεωργίου, με τη συμμετοχή του συνθέτη Γιάννη Βεσλεμέ. Η δεύτερη έλαβε χώρα τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς με προσκεκλημένους τον σκηνοθέτη Patrick Bokanowski και τη συνθέτρια Michele Bokanowski.

Συντελεστές: Επιμέλεια, Σκηνοθεσία: Γιάννης Λεοντάρης/Συντονισμός περιπατητικής διαδρομής: Δήμητρα Λούπη/Συντονισμός δραματουργικής/μουσικής performance: Μαριλένα Κατρανίδου/Συντονισμός προβολής ταινίας: Βασίλης Κωνσταντόπουλος, Carousel Films/Μουσική performance σε πρωτότυπη σύνθεση: Βασίλης Μαντζούκης/

Πρακτικές οδηγίες συμμετοχής: Είσοδος Ελεύθερη. Απαραίτητη η Προκράτηση θέσης εδώ ή μία (1) ώρα πριν την έναρξη της εκδήλωσης στο Παλιό Αναψυκτήριο, βάσει διαθεσιμότητας. Σημείο εκκίνησης: Παλιό Αναψυκτήριο, πίσω από την Κινηματογραφική Λέσχη Ελευσίνας (οδός Κανελλοπούλου & Νικολαΐδου, παραλία Ελευσίνας)/Ώρα: 19.00/Σημείο άφιξης: Εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, Αρχαιολογικός χώρος/Ώρα: 20.00/Διάρκεια διαδρομής: 40-45 λεπτά/Έναρξη προβολής ταινίας: 20.45/Διάρκεια: 55 λεπτά

Οι διαδρομές που θα ακολουθήσουν τα γκρουπ είναι διαφορετικές, αναπτύσσονται στο κέντρο της Ελευσίνας και περιλαμβάνουν πέντε ομάδες των 10-15 ατόμων.

Οι συμμετέχοντες χρειάζεται να φορούν άνετα παπούτσια και να έχουν μαζί τους ένα μπουκαλάκι νερό. Στο τέλος, θα καταλήξουν στην είσοδο για το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, δίπλα και δεξιά από την κεντρική είσοδο του Αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας, όπου θα παρακολουθήσουν τη συνέχεια της Νύχτας Βραδύτητας.

Για όσους δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στην περιπατητική εμπειρία, η ώρα προσέλευσης στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου είναι 20.00.

Ο αριθμός των συμμετοχών στην εκδήλωση είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στις κρατήσεις

Πρόσβαση ΑμεΑ: Ο χώρος της εκδήλωσης είναι προσβάσιμος με συνεχή ράμπα από την οδό Σωτηρίου Γκιόκα. Σημειώνεται ότι έχει ιδιαίτερα απότομη κλίση και ενδεχομένως να χρειάζεται συνοδός για υποβοήθηση σε άτομα με κινητικά προβλήματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα