“Ο στόχος των Μουσείων οφείλει να είναι υψηλότερος της κερδοφορίας”

“Ο στόχος των Μουσείων οφείλει να είναι υψηλότερος της κερδοφορίας”
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Eurokinissi

Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη δημοσιοποίησαν σε ελληνικά και αγγλικά 487 διεθνώς κορυφαίοι αρχαιολόγοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό ζητώντας του να μην προχωρήσει το σχέδιο για μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ.

«Ο στόχος των Μουσείων πρέπει να είναι υψηλότερος εκείνου της οικονομικής κερδοφορίας: οφείλει να είναι η παιδεία των πολιτών». Αυτό υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων σε δίγλωσση (ελληνικά και αγγλικά) ανοιχτή επιστολή που απευθύνουν στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, 487 διακεκριμένα μέλη της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας από κορυφαία ιδρύματα 25 χωρών του κόσμου, οι οποίοι εκφράζουν την αντίθεσή τους στη μετατροπή, πέντε καταρχάς, μεγάλων Δημόσιων Μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και την αποκοπή τους ουσιαστικά από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Στις 487 υπογραφές περιλαμβάνονται Ακαδημαϊκοί, ομότιμοι και εν ενεργεία καθηγητές Πανεπιστημίων της Ελλάδας και του εξωτερικού, ειδικοί ερευνητές σημαντικών επιστημονικών κέντρων και ιδρυμάτων και επιστήμονες ξένων μουσείων. Κάποιοι ανάμεσά τους, μάλιστα, έχουν τιμηθεί με τις ύψιστες πολιτειακές διακρίσεις όχι μόνο στις χώρες τους, αλλά και στη δική μας, όπως π.χ. η περίφημη Βρεττανή βυζαντινολόγος Judith Herrin (εκτός πολλών άλλων είναι και μέλος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα) η οποία έχει τιμηθεί με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Ευποιΐας της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Δρ. Reinhard Stupperich Πρόεδρος της Γερμανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο οποίος έχει τιμηθεί με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Δρ. Patrick Schollmeyer, με την ιδιότητα του Προέδρου του Συλλόγου Γερμανών Αρχαιολόγων, ο Ακαδημαϊκός και Ομότιμος Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης Παναγιώτης Βοκοτόπουλος κ.ά

Όλοι ούτως ή άλλως είναι επιστήμονες εγνωσμένου κύρους, διαθέτουν μεγάλη εμπειρία και βαθιά γνώση της αρχαιολογικής και μουσειακής πραγματικότητας στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχουν συνεργαστεί με πλήθος Μουσείων διεθνώς. Βασισμένοι σε αυτή την εμπειρία, ζητούν από τον Πρωθυπουργό να μην επιτρέψει την αποκοπή των μεγάλων Μουσείων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. «Η μετατροπή των δημόσιων μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αντίκειται στη μακρά ιστορική τους πορεία και παράδοση ως δημοσίων αγαθών, αλλάζει καίρια τον χαρακτήρα τους και κλονίζει τον κομβικό ρόλο που επιτελούν στην κοινωνία», προειδοποιούν στην επιστολή τους. Και επισημαίνουν: «Η εξαγγελθείσα αλλαγή του νομικού καθεστώτος των πέντε μουσείων μάς προκαλεί βαθύ προβληματισμό. Ως αρχαιολόγοι, ιστορικοί, μουσειολόγοι, ιστορικοί της τέχνης, ως ακαδημαϊκοί, πανεπιστημιακοί καθηγητές και ερευνητές της αρχαιότητας, έχουμε βάσιμους λόγους ανησυχίας πως με την επικείμενη μετατροπή θα τεθεί σε δεύτερη μοίρα ο πρωταρχικός προορισμός των μουσείων ως χώρων διαφύλαξης των συλλογών για τις επόμενες γενιές, τεκμηρίωσης του παρελθόντος, έρευνας, προαγωγής της επιστήμης και διάχυσης της γνώσης. Θεωρούμε ότι θα δοθεί μονομερής έμφαση στις παρεχόμενες υπηρεσίες εμπορικού χαρακτήρα στα μουσεία, π.χ. πωλητήρια, καφέ, εστιατόρια, ενοικιάσεις εκθεσιακών χώρων, κλπ., υπηρεσίες σημαντικές μεν, ωστόσο δευτερεύουσες».

Να θυμίσουμε ότι ήδη από τα τέλη Δεκεμβρίου η Υπουργός Πολιτισμού είχε παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο το σχέδιο νόμου για τη μετατροπή σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών, του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και του Αρχαιολογικού Μουσείο Ηρακλείου. Το θέμα δεν είχε τεθεί καν σε δημόσιο διάλογο παρ’ ότι ζητήθηκε επανειλημμένα από συλλόγους και φορείς.

Αυτή είναι η τρίτη φορά που μία ομάδα προσώπων κύρους απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή στο ΥΠΠΟ ζητώντας να μην εφαρμοστούν σχέδια της παρούσας ηγεσίας του Υπουργείου. Η πρώτη αφορούσε στην απόσπαση των αρχαιοτήτων από το σταθμό «Βενιζέλος» του Μετρό Θεσσαλονίκης όταν την κάθετη αντίθεσή τους είχαν εκφράσει με κάθε τρόπο κορυφαίοι βυζαντινολόγοι του κόσμου. Και η δεύτερη όταν 133 προσωπικότητες από την Ελλάδα, αρχιτέκτονες, ιστορικοί, αρχαιολόγοι, ιστορικοί της τέχνης και καλλιτέχνες συνυπέγραψαν το κείμενο διαμαρτυρίας «Ακρόπολη: SOS», προειδοποιώντας για την μη αναστρέψιμη βλάβη που μπορεί να προκληθεί στο μνημείο από τις παρεμβάσεις που δρομολογούνται.

Το ερώτημα είναι βέβαια αν η κυβέρνηση θα αξιολογήσει το περιεχόμενο της επιστολής και τα επιχειρήματα καθώς και το διεθνές κύρος των 487 υπογραψάντων. Στο θέμα των παρεμβάσεων στην Ακρόπολη πολλές φορές απαντώντας η Υπουργός έχει επικαλεστεί ως επιχείρημα το επιστημονικό κύρος και την επιστημονική ακτινοβολία του Μανόλη Κορρέ. Τώρα που έχει να απαντήσει σε 487 προσωπικότητες ανάλογου κύρους θα τις λάβει υπόψιν;

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα