Όταν ο εγκλεισμός γεννάει τέχνη

Όταν ο εγκλεισμός γεννάει τέχνη

Η ομαδική έκθεση κεραμικής «EMERGEncy» φιλοξενεί έργα 15 δημιουργών, τα οποία φτιάχτηκαν εν μέσω πανδημίας και εκτίθενται στον ίδιο τον χώρο όπου φιλοτεχνήθηκαν.

Παίζοντας με τις αγγλικές λέξεις emerge (= αναδύομαι, βγαίνω στην επιφάνεια) και emergency (= έκτακτη ανάγκη) η ομαδική έκθεση κεραμικής «EMERGEncy» συγκεντρώνει έργα, τα οποία αναδύθηκαν στην διάρκεια του περσινού εγκλεισμού, δηλαδή εν μέσω μιας αναντίρρητης έκτακτης κατάστασης. Εστιάζοντας στις σύγχρονες ερμηνείες του κεραμικού σε συνδυασμό με επιρροές από άλλες εικαστικές τέχνες, η έκθεση, σε επιμέλεια του Νίκου Υφαντή, περιλαμβάνει κεραμικά γλυπτά, φωτογραφίες, τρισδιάστατες εκτυπώσεις, έργα εικονικού σχεδιασμού, βίντεο προσομοίωση, και εγκαταστάσεις, που δημιουργήθηκαν από 15 καταξιωμένους αλλά και ανερχόμενους εικαστικούς της Αθήνας.

Το ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι τα έργα της συγκεκριμένης έκθεσης παρουσιάζονται στον ίδιο χώρο στον οποίον δημιουργήθηκαν, καλώντας το κοινό να ζήσει μια εμπειρία που συχνά λείπει από τον χώρο της τέχνης. Διότι, στην πραγματικότητα, υπάρχει μια σχεδόν οργανική σχέση μεταξύ ενός αντικειμένου και του τόπου δημιουργίας του. Μια σχέση που συχνά χάνεται κατά τη μετεγκατάσταση των έργων από το χώρο που δημιουργήθηκαν σε άλλους χώρους δημόσιας παρουσίασης οδηγώντας συχνά σε απώλεια νοημάτων ή σε εσφαλμένη ερμηνεία.

Γνωριμία με τα έργα

Η έκθεση προσεγγίζει το ζήτημα της έκτακτης ανάγκης στις σκοτεινές ημέρες του 2020, στην Αθήνα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, προβάλλοντας την έννοια της περίθαλψης στους κόλπους μιας ομάδας ανθρώπων που κράτησαν την καλλιτεχνική και πνευματική επαφή τους κατά τη διάρκεια του αναπάντεχου αποκλεισμού τους. Το πνεύμα αμοιβαιότητας που αναπτύχθηκε έγινε δημιουργική τροφή για τους συμμετέχοντες στα εργαστήρια, κάτι που αποτυπώνεται εύγλωττα στα έργα που παρουσιάζονται.

 Τα αρχαία κεραμικά όπλα του Θεόκλητου Τριανταφυλλίδη επαναπροσδιορίζονται ως μελλοντικά αντικείμενα, οι φιγούρες της Λένας Κιτσοπούλου θυμίζουν αναδυόμενους χορευτές ή ιδρωμένους εραστές, ενώ τα τραπέζια της Νάσιας Παυλίδου, στοιβάχτηκαν το ένα πάνω στο άλλο με πόδια έτοιμα να την βγάλουν έξω καθώς η απαγόρευση έφτανε στο τέλος της.

 

 Η Μάρα Δεσύπρη ανακαλεί τα χειμωνιάτικα κύματα της Τήνου καλύπτοντας τα αγγεία της με κυματοειδείς πτυχές, οι λείες και συμμετρικές φόρμες του Σταύρου Περάκη και του Βαγγέλη Μαγκόπουλου παραπέμπουν αντιθέτως σε καθησυχαστικές νηνεμίες, ενώ οι γραμμές από σπρέι του Σωτήρη Φωκέα μοιάζουν με τρισδιάστατες παιδικές χαρές, σαν εκείνες που γέμισαν με κόσμο που αναζητούσε διέξοδο εν μέσω πανδημίας.

 Οι απρόσωποι ψυχοπομποί του Άντριου Χέιζουινκλ στέκουν μετέωροι μεταξύ στάσης και κίνησης, ενώ ο Νίκος Υφαντής και ο Νίκος Σκλαβενίτης αντλούν έμπνευση από τις πέτρες και τους καρπούς, αντίστοιχα, προσβλέποντας στην επαφή με την φύση που τόσο έλειψε στους έγκλειστους των πόλεων. Αντίθετα, ο Νίκλας Αθανασόπουλος προσέτρεξε στην τεχνολογία για να τυπώσει τις τρισδιάστατες πολύχρωμες πορσελάνες του, και η Μάρω Μελένιου εστίασε στις λέξεις εκφράζοντας την ανάγκη για μια νέα μορφή επικοινωνίας.

 Τέλος, η Λεώνη Γιαγκτζόγλου και ο Hope επιχειρούν να υπενθυμίσουν τη δύναμη του μετασχηματισμού, ενώ η Λουκία Θωμοπούλου συνοψίζει την εμπειρία της στον χειμωνιάτικο κήπο της, μετρώντας τους ανθρώπους που ήρθαν κοντά στο εν λόγω εργαστήρι κεραμικής, σε μια αναμφίβολα περίεργη εποχή.

Η έκθεση «EMERGEncy» θα διαρκέσει από τις 24 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου στο στούντιο κεραμικής «Sealed Earth» (Ερεχθείου 22, Αθήνα, τηλ. 210-9655596). Ώρες λειτουργίας 11:00 – 22:00.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα