Παρουσιάστηκε η 27η πολιτιστική έκδοση “Επίλογος”

Παρουσιάστηκε η 27η πολιτιστική έκδοση “Επίλογος”
KOUTOUL

Κορυφαίες προσωπικότητες του πνεύματος και του πολιτισμού έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση παρουσίασης στο Μουσείο Μπενάκη. Αναλυτικά οι τιμητικές διακρίσεις που απονεμήθηκαν.

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς, η ετήσια πολιτιστική έκδοση «Επίλογος» γιόρτασε εχθές, 11 Δεκεμβρίου, τα 27α γενέθλιά της συγκεντρώνοντας κορυφαίες προσωπικότητες του πνεύματος και του πολιτισμού του τόπου μας.

Στο πλαίσιο της φετινής εκδήλωσης έγιναν οι απονομές τιμής στον καθηγητή γλωσσολογίας του Παν/μίου Αθηνών κ. Γιώργο Μπαμπινιώτη για το σύνολο της προσφοράς του στα ελληνικά Γράμματα, τον αρχιτέκτονα κ. Μανόλη Κορρέ για το πλούσιο έργο του στη διάσωση και ανάδειξη της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς και τον συνθέτη-τραγουδοποιό κ. Διονύση Σαββόπουλο για το σύνολο του έργου του στην ελληνική μουσική σκηνή.

Οι τιμητικές διακρίσεις επιδόθηκαν από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο.

Ως είθισται, στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης έγινε η παρουσίαση του 27ου τόμου «Επίλογος 2018» από τον αρχισυντάκτη της έκδοσης, δημοσιογράφο Γιάννη Ν. Μπασκόζο, τον σύμβουλο έκδοσης συγγραφέα Κώστα Γεωργουσόπουλο και τον διευθυντή της Τάκη Βλαστό, οι οποίοι αναφέρθηκαν τόσο στην ύλη της φετινής έκδοσης, που περιλαμβάνει τα πολιτιστικά γεγονότα της χρονιάς που πέρασε, όσο στις ακατάβλητες προσπάθειες των ανθρώπων του πολιτισμού στις μέρες μας.

 

Ακολούθησε ένα αφιέρωμα στα 20 χρόνια λειτουργίας και δημιουργίας του θεάτρου «Τρένο στο Ρουφ» με την προβολή video.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης προβλήθηκαν βίντεο με χαρακτηριστικά αποσπάσματα για το έργο των τιμηθέντων και πραγματοποιήθηκαν οι βραβεύσεις.

KOUTOUL

 

Για τον κ. Γιώργο Μπαμπινιώτη μίλησε ο καθηγητής αρχαιολογίας κ. Βασίλης Λαμπρινουδάκης, για τον κ. Μανόλη Κορρέ ο σκηνοθέτης κ. Λάκης Παπαστάθης και για τον κ. Διονύση Σαββόπουλο ο φιλόλογος και ποιητής κ. Κώστας Γεωργουσόπουλος.

Η προσέλευση του κόσμου ήταν αναπάντεχη όπως και η ανταπόκριση στο κάλεσμα του «Επιλόγου» για τις απονομές τιμής των εξεχουσών αυτών προσωπικοτήτων έκανε την ατμόσφαιρα της βραδιάς ιδιαίτερα συγκινητική. Τα λόγια των ομιλητών που παρουσίασαν τους βραβευθέντες ήταν γεμάτα θαυμασμό και εκτίμηση και οι ευχαριστήριες ομιλίες των τελευταίων, φανέρωναν τη σεμνότητά τους.

KOUTOUL

 

Κάθε ένας από τους τιμηθέντες, με το ήθος των ανθρώπων που προσφέρουν αλλά και αγάπη γι’ αυτό που κάνουν, δήλωσαν μεταξύ άλλων:

«Αν κάποιος με ρωτούσε τι είμαι θα του έλεγα: Δάσκαλος, αυτό, είμαι δάσκαλος» – Γιώργος Μπαμπινιώτης

«Πάντα εκτιμούσα τους ανθρώπους που δουλεύουν με τα χέρια, οι άνθρωποι που κάνουν χειρωνακτικές εργασίες έχουν ένα ήθος» – Μανόλης Κορρές

«Πάντα έκανα αυτό που αισθανόμουν, ακόμα κι αν δεν ήταν αποδεκτό από τους άλλους» – Δ. Σαββόπουλος.

KOUTOUL

Την εκδήλωση παρουσίασε o Γρηγόρης Βαλτινός που με την αυθεντικότητά του και το χιούμορ του  εξέφρασε το γνήσιο θαυμασμό όλων των παρευρισκόμενων για τους τιμώμενους αλλά και το κύρος του θεσμού.

Μετά τις απονομές ο Διονύσης Σαββόπουλος ερμήνευσε με την αξεπέραστη φωνή του δύο από τα αγαπημένα τραγούδια του που μεγάλωσαν γενιές Ελλήνων. Στο πιάνο τον συνόδευσε ο Στάθης Άννινος.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Κ. Στρατής ως εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως, ο κος Π. Σκουρολιάκος ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής, η κα Όλγ. Κεφαλογιάννη ως εκπρόσωπος του προέδρου της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκη, η κα Όλγ. Κεφαλίδου ως εκπρόσωπος της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ. κας Φ. Γεννηματά και βουλευτές όλων των κομμάτων.

Αλλά και καλλιτέχνες, άνθρωποι των Γραμμάτων, των Τεχνών, και της κοινωνικής  ζωής: η κα Τ. Λύγαρη, η δντρια της Εθν. Πινακοθήκης κα Μ. Λαμπράκη-Πλάκα, κα Μ. Πατούλη-Σταυράκη Πρ. της UNESCO Βορείων Προαστίων, ο Πανεπιστημιακός Μιχ. Μερακλής, η κα Σύλ. Κουτρούλη,η ιστορικός κα Μ. Ηλιού, η κα Κική Μουσελά, η κα Δώρα Μασκλαβάνου,ο κ. Μ. Μητσιάς, ο κ. Ι. Κύζης, ο κ. Γιακουμακάτος, η Ζ. Σαπουντζάκη, ο Κ. Τριανταφυλλόπουλος, ο Γ. Μόρτζος, η Κ. Λέχου, η Μ. Παπαοικονόμου, ο Σπ. Μπιμπίλας, ο Σπ. Πούλης κ.ά.   

Η βραδιά έκλεισε με κοκτέιλ στον φιλόξενο χώρο του φουαγιέ του Μουσείου Μπενάκη.

Ο «Επίλογος 2018» βρίσκεται σε όλα τα  βιβλιοπωλεία από την 1η Δεκέμβρη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα