Ποια είναι τα πρώτα τέσσερα πιστοποιημένα κρατικά μουσεία

Διαβάζεται σε 2'
Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας
Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας ΥΥΠΠΟ

Ανακοινώθηκαν ποια είναι τα πρώτα τέσσερα μουσεία που έλαβαν την Πιστοποίηση των κρατικών μουσείων που λειτουργούν ή ιδρύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Με την Πιστοποίηση των Αρχαιολογικών Μουσείων της Ηπείρου -Άρτας, Ηγουμενίτσας, Ιωαννίνων και Νικόπολης- σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο του 2021, ολοκληρώθηκε η πιλοτική εφαρμογή της διαδικασίας Πιστοποίησης των κρατικών μουσείων που λειτουργούν ή ιδρύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο του μεταρρυθμιστικού προγράμματός του, «Ελληνικό Σύστημα Αναγνώρισης και Πιστοποίησης Μουσείων».

Το πρόγραμμα πλέον θα εξελιχθεί με τους κρατικούς μουσειακούς οργανισμούς της Δυτικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης
Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης ΥΠΠΟ
Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων
Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων ΥΠΠΙΟ

Η διαδικασία για τα τέσσερα Αρχαιολογικά Μουσεία της Ηπείρου ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2021, με τη διενέργεια αυτοψίας από κλιμάκιο των αρμόδιων κεντρικών υπηρεσιών, στην Ήπειρο. Τον Σεπτέμβριο 2023, σε συνέχεια του καθορισμού, από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, σειράς των, κατ’ ελάχιστον, οριζόντιων προαπαιτούμενων για την απόδοση του Σήματος Πιστοποίησης, οι Εφορείες Αρχαιοτήτων Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Πρέβεζας εργάστηκαν συστηματικά για την πλήρωση των κριτηρίων για τα μουσεία αρμοδιότητάς τους.

Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας
Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας ΥΠΠΟ

Η διαδικασία της πιστοποίησης λαμβάνει υπόψη της την κλίμακα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε κρατικού μουσείου. Βασικό εργαλείο της διαδικασίας Πιστοποίησης είναι η αυτοαξιολόγηση κάθε μουσειακού οργανισμού, μέσα από τη συμπλήρωση ενός εντύπου που συνιστά ακτινογραφία του συνόλου των λειτουργιών του. Το κάθε μουσείο καλείται να αποτυπώσει την οργανωτική, οικονομική και στελεχειακή δομή του, τις κτηριακές του υποδομές, τον τρόπο συγκρότησης, τα εργαλεία τεκμηρίωσης και τα μέσα διαχείρισης και συντήρησης των συλλογών του, την επικοινωνιακή πολιτική, τις δράσεις εξωστρέφειας καθώς και τις προσφερόμενες υπηρεσίες του προς το κοινό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα